2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtóközlemény

Hosz  |  2003. 01. 28., 10:55

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) a hétvégén közös nyilatkozatot adtak ki. A nyilatkozatot a Kormány nevében Csizmár Gábor a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, míg az FRDÉSZ nevében Kónya Péter elnök írta alá. Budapest, 2003. december 1.   Kónya Péter FRDÉSZ elnök

Közös nyilatkozat

 

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége és a Magyar Köztársaság Kormánya a szolgálati jogviszonyban állók életkörülményeinek javítása érdekében 2003. június 11-én megállapodást írt alá.

   Ezen megállapodás megvalósulásával kapcsolatban a felek az alábbi állapotot kívánják rögzíteni.

 

Az FRDÉSZ részéről:

–       A Kormány elvégezte a teljeskörü felmérést határidőre. A kompenzáció mértékére vonatkozó kormányzati ajánlatot, mely a személyenként kimutatott reálbér csökkenés töredéke, az érdekvédelmi szövetség nem tudja elfogadni.

–       A második pontban szereplő 2003. július 1-jétől esedékes 6 illetve 8 %-os illetménykiegészítés maradéktalanul teljesítésre került. Az illetménykiegészítés 2004-re vállalt 10 és 15 %-ra emelési szándékról a szövetség értesült. 

–       A megállapodás harmadik pontjában szereplő 2004-re vonatkozó szempontok alapján nem történt érdemi tárgyalás.

–       A tüzoltók veszélyességi pótlékának 45 %-ra történő emelési szándékról a szövetség értesült.

–       A Kormány lakáshitel-garancia vállalása maradéktalanul teljesült.

–       A munkaidő csökkentéséről, valamint a hosszabb távú bérmegállapodásról a tárgyalások nem kezdődtek meg.

A Kormány részéről:

–       Megállapítja, hogy az összességében - 4,6%-os inflációval számolva - átlag 0,5%-os reálbér növekedés miatt kompenzációs kötelezettsége a megállapodás alapján valójában nincs – vállalta, hogy azokon a területeken, ahol testületi szinten reálbér csökkenés következik be, kész annak ellentételezésére, akkor is, ha annak hatására összességében tovább növekszik 2003-ban a reálbér. A kormányzati oldal kinyilvánította, hogy a már korábbi kötelezettségvállalásokkal (551 millió forint) együtt 2073 millió forint költségigényü kompenzáció forrását a bérpolitikai céltartalékból, illetve a Magyar Honvédség esetében átcsoportosítással biztosítja az alábbiak szerint:

HM:            858 millió forint

BM:            500 millió forint

IM:              254 millió forint

MEH:          410 millió forint

PM:               51 millió forint

Minderről a kormányzati oldal kiegészítő megállapodás-tervezetet nyújtott át az FRDÉSZ-nek. Jelezte, hogy ennél a munkavállalói oldal számára kedvezőbb ajánlatot már nem tud adni.

Összegzés:

1.      Az FRDÉSZ és tagszervezetei annak ellenére, hogy a megállapodás 1. pontjában a reálbér kompenzációra vonatkozó ajánlatot nem tudják elfogadni, ha a Kormány az ajánlatban foglalt és még ki nem fizetett összegeket biztosítja és a 2003. december 20-ig folyósítandó egyösszegü kifizetés módjáról az ágazatokat 2003. december 5-ig, az érintett szakszervezetekkel megállapodásra kötelezi, akkor az FRDÉSZ és a Kormány között 2003. június 11-én létrejött megállapodás 1. pontjáról folytatott tárgyalásokat lezártnak tekintik.

 

2.      A Felek közösen vállalják, hogy a továbbiakban a megállapodás többi pontjában rögzítetteknek megfelelően járnak el.

 

A Kormány nevében:                    Az FRDÉSZ nevében:

  Csizmár Gábor                             Kónya Péter   

politikai államtitkár                              elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.