2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtóközlemény

Hosz  |  2003. 01. 28., 10:55

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) a hétvégén közös nyilatkozatot adtak ki. A nyilatkozatot a Kormány nevében Csizmár Gábor a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, míg az FRDÉSZ nevében Kónya Péter elnök írta alá. Budapest, 2003. december 1.   Kónya Péter FRDÉSZ elnök

Közös nyilatkozat

 

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége és a Magyar Köztársaság Kormánya a szolgálati jogviszonyban állók életkörülményeinek javítása érdekében 2003. június 11-én megállapodást írt alá.

   Ezen megállapodás megvalósulásával kapcsolatban a felek az alábbi állapotot kívánják rögzíteni.

 

Az FRDÉSZ részéről:

–       A Kormány elvégezte a teljeskörü felmérést határidőre. A kompenzáció mértékére vonatkozó kormányzati ajánlatot, mely a személyenként kimutatott reálbér csökkenés töredéke, az érdekvédelmi szövetség nem tudja elfogadni.

–       A második pontban szereplő 2003. július 1-jétől esedékes 6 illetve 8 %-os illetménykiegészítés maradéktalanul teljesítésre került. Az illetménykiegészítés 2004-re vállalt 10 és 15 %-ra emelési szándékról a szövetség értesült. 

–       A megállapodás harmadik pontjában szereplő 2004-re vonatkozó szempontok alapján nem történt érdemi tárgyalás.

–       A tüzoltók veszélyességi pótlékának 45 %-ra történő emelési szándékról a szövetség értesült.

–       A Kormány lakáshitel-garancia vállalása maradéktalanul teljesült.

–       A munkaidő csökkentéséről, valamint a hosszabb távú bérmegállapodásról a tárgyalások nem kezdődtek meg.

A Kormány részéről:

–       Megállapítja, hogy az összességében - 4,6%-os inflációval számolva - átlag 0,5%-os reálbér növekedés miatt kompenzációs kötelezettsége a megállapodás alapján valójában nincs – vállalta, hogy azokon a területeken, ahol testületi szinten reálbér csökkenés következik be, kész annak ellentételezésére, akkor is, ha annak hatására összességében tovább növekszik 2003-ban a reálbér. A kormányzati oldal kinyilvánította, hogy a már korábbi kötelezettségvállalásokkal (551 millió forint) együtt 2073 millió forint költségigényü kompenzáció forrását a bérpolitikai céltartalékból, illetve a Magyar Honvédség esetében átcsoportosítással biztosítja az alábbiak szerint:

HM:            858 millió forint

BM:            500 millió forint

IM:              254 millió forint

MEH:          410 millió forint

PM:               51 millió forint

Minderről a kormányzati oldal kiegészítő megállapodás-tervezetet nyújtott át az FRDÉSZ-nek. Jelezte, hogy ennél a munkavállalói oldal számára kedvezőbb ajánlatot már nem tud adni.

Összegzés:

1.      Az FRDÉSZ és tagszervezetei annak ellenére, hogy a megállapodás 1. pontjában a reálbér kompenzációra vonatkozó ajánlatot nem tudják elfogadni, ha a Kormány az ajánlatban foglalt és még ki nem fizetett összegeket biztosítja és a 2003. december 20-ig folyósítandó egyösszegü kifizetés módjáról az ágazatokat 2003. december 5-ig, az érintett szakszervezetekkel megállapodásra kötelezi, akkor az FRDÉSZ és a Kormány között 2003. június 11-én létrejött megállapodás 1. pontjáról folytatott tárgyalásokat lezártnak tekintik.

 

2.      A Felek közösen vállalják, hogy a továbbiakban a megállapodás többi pontjában rögzítetteknek megfelelően járnak el.

 

A Kormány nevében:                    Az FRDÉSZ nevében:

  Csizmár Gábor                             Kónya Péter   

politikai államtitkár                              elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.