2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtóközlemény

Hosz  |  2003. 01. 28., 10:55

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) a hétvégén közös nyilatkozatot adtak ki. A nyilatkozatot a Kormány nevében Csizmár Gábor a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, míg az FRDÉSZ nevében Kónya Péter elnök írta alá. Budapest, 2003. december 1.   Kónya Péter FRDÉSZ elnök

Közös nyilatkozat

 

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége és a Magyar Köztársaság Kormánya a szolgálati jogviszonyban állók életkörülményeinek javítása érdekében 2003. június 11-én megállapodást írt alá.

   Ezen megállapodás megvalósulásával kapcsolatban a felek az alábbi állapotot kívánják rögzíteni.

 

Az FRDÉSZ részéről:

–       A Kormány elvégezte a teljeskörü felmérést határidőre. A kompenzáció mértékére vonatkozó kormányzati ajánlatot, mely a személyenként kimutatott reálbér csökkenés töredéke, az érdekvédelmi szövetség nem tudja elfogadni.

–       A második pontban szereplő 2003. július 1-jétől esedékes 6 illetve 8 %-os illetménykiegészítés maradéktalanul teljesítésre került. Az illetménykiegészítés 2004-re vállalt 10 és 15 %-ra emelési szándékról a szövetség értesült. 

–       A megállapodás harmadik pontjában szereplő 2004-re vonatkozó szempontok alapján nem történt érdemi tárgyalás.

–       A tüzoltók veszélyességi pótlékának 45 %-ra történő emelési szándékról a szövetség értesült.

–       A Kormány lakáshitel-garancia vállalása maradéktalanul teljesült.

–       A munkaidő csökkentéséről, valamint a hosszabb távú bérmegállapodásról a tárgyalások nem kezdődtek meg.

A Kormány részéről:

–       Megállapítja, hogy az összességében - 4,6%-os inflációval számolva - átlag 0,5%-os reálbér növekedés miatt kompenzációs kötelezettsége a megállapodás alapján valójában nincs – vállalta, hogy azokon a területeken, ahol testületi szinten reálbér csökkenés következik be, kész annak ellentételezésére, akkor is, ha annak hatására összességében tovább növekszik 2003-ban a reálbér. A kormányzati oldal kinyilvánította, hogy a már korábbi kötelezettségvállalásokkal (551 millió forint) együtt 2073 millió forint költségigényü kompenzáció forrását a bérpolitikai céltartalékból, illetve a Magyar Honvédség esetében átcsoportosítással biztosítja az alábbiak szerint:

HM:            858 millió forint

BM:            500 millió forint

IM:              254 millió forint

MEH:          410 millió forint

PM:               51 millió forint

Minderről a kormányzati oldal kiegészítő megállapodás-tervezetet nyújtott át az FRDÉSZ-nek. Jelezte, hogy ennél a munkavállalói oldal számára kedvezőbb ajánlatot már nem tud adni.

Összegzés:

1.      Az FRDÉSZ és tagszervezetei annak ellenére, hogy a megállapodás 1. pontjában a reálbér kompenzációra vonatkozó ajánlatot nem tudják elfogadni, ha a Kormány az ajánlatban foglalt és még ki nem fizetett összegeket biztosítja és a 2003. december 20-ig folyósítandó egyösszegü kifizetés módjáról az ágazatokat 2003. december 5-ig, az érintett szakszervezetekkel megállapodásra kötelezi, akkor az FRDÉSZ és a Kormány között 2003. június 11-én létrejött megállapodás 1. pontjáról folytatott tárgyalásokat lezártnak tekintik.

 

2.      A Felek közösen vállalják, hogy a továbbiakban a megállapodás többi pontjában rögzítetteknek megfelelően járnak el.

 

A Kormány nevében:                    Az FRDÉSZ nevében:

  Csizmár Gábor                             Kónya Péter   

politikai államtitkár                              elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.