2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megállapodtak – a HOSZ nélkül!

Hosz  |  2005. 01. 19., 16:24

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) január 19-én tárgyalta a hivatásos, szerződéses, köztisztviselői és közalkalmazotti állomány 2005. évi bérmegállapodásáról szóló megállapodást. Mivel a honvédelmi miniszter még korábban felmondta a Honvédszakszervezettel (HOSZ) kötött kétoldalú megállapodást, így a munkaadói oldal a katonák reprezentatív szakszervezetének jelenléte és hozzájárulása nélkül állapodott meg a HÉF résztvevőivel, a HODOSZ, a BEOSZ és a CSÉSZ vezetőivel. Az aláírás még e héten várható…  

A HÉF egyetlen napirendi pontot tartalmazó ülésén Erdélyi Lajos dandártábornok vezette a munkaadói oldalt, a munkavállalói oldal ügyvivője pedig Breuer László, a HODOSZ vezető titkára volt. Az ülés Iváncsik Imre politikai államtitkár szóbeli kiegészítésével kezdődött. Az államtitkár kiemelte, hogy több lépcsőben zajlottak az egyeztetések, a január 3-i és 14-i tárgyalások pedig már a végleges megállapodást voltak hivatottak előkészíteni. Iváncsik Imre elmondta, hogy a Honvédszakszervezet – a HÉF-ről történő távolmaradása miatt – írásban jelezte észrevételeit, köztük azt is, hogy csak a tavalyihoz hasonló, egyösszegű, 15 ezer forintos kifizetés esetén írja alá a megállapodást. A HM forráshiányra hivatkozva az egyszeri kifizetést elvetette. A HÉF ülésén az is elhangzott, hogy a kifizetés elmaradása esetén – a HOSZ kérésére – a HM a HODOSZ-szal, mint a közalkalmazottak reprezentatív szakszervezetével való megállapodástól válassza külön a katonákkal való további egyeztetést, esetleges megállapodást. A munkaadói oldal ebbe nem ment bele, továbbra is ahhoz ragaszkodik, hogy közös megállapodás köttessen, és azt a HODOSZ mellett a BEOSZ és a CSÉSZ is írja alá.   

A HM politikai államtitkára fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy a tavalyihoz hasonlóan a Honvédelmi Minisztérium idén is vállalja, hogy az év közben keletkezett esetleges megtakarításokat a személyi állomány anyagi elismeréseire fordítja majd.     

A HÉF legközelebb január 31-én, már a HM és a HVK háttérintézményeinek átszervezéséről tárgyal majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.