2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megállapodtak – a HOSZ nélkül!

Hosz  |  2005. 01. 19., 16:24

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) január 19-én tárgyalta a hivatásos, szerződéses, köztisztviselői és közalkalmazotti állomány 2005. évi bérmegállapodásáról szóló megállapodást. Mivel a honvédelmi miniszter még korábban felmondta a Honvédszakszervezettel (HOSZ) kötött kétoldalú megállapodást, így a munkaadói oldal a katonák reprezentatív szakszervezetének jelenléte és hozzájárulása nélkül állapodott meg a HÉF résztvevőivel, a HODOSZ, a BEOSZ és a CSÉSZ vezetőivel. Az aláírás még e héten várható…  

A HÉF egyetlen napirendi pontot tartalmazó ülésén Erdélyi Lajos dandártábornok vezette a munkaadói oldalt, a munkavállalói oldal ügyvivője pedig Breuer László, a HODOSZ vezető titkára volt. Az ülés Iváncsik Imre politikai államtitkár szóbeli kiegészítésével kezdődött. Az államtitkár kiemelte, hogy több lépcsőben zajlottak az egyeztetések, a január 3-i és 14-i tárgyalások pedig már a végleges megállapodást voltak hivatottak előkészíteni. Iváncsik Imre elmondta, hogy a Honvédszakszervezet – a HÉF-ről történő távolmaradása miatt – írásban jelezte észrevételeit, köztük azt is, hogy csak a tavalyihoz hasonló, egyösszegű, 15 ezer forintos kifizetés esetén írja alá a megállapodást. A HM forráshiányra hivatkozva az egyszeri kifizetést elvetette. A HÉF ülésén az is elhangzott, hogy a kifizetés elmaradása esetén – a HOSZ kérésére – a HM a HODOSZ-szal, mint a közalkalmazottak reprezentatív szakszervezetével való megállapodástól válassza külön a katonákkal való további egyeztetést, esetleges megállapodást. A munkaadói oldal ebbe nem ment bele, továbbra is ahhoz ragaszkodik, hogy közös megállapodás köttessen, és azt a HODOSZ mellett a BEOSZ és a CSÉSZ is írja alá.   

A HM politikai államtitkára fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy a tavalyihoz hasonlóan a Honvédelmi Minisztérium idén is vállalja, hogy az év közben keletkezett esetleges megtakarításokat a személyi állomány anyagi elismeréseire fordítja majd.     

A HÉF legközelebb január 31-én, már a HM és a HVK háttérintézményeinek átszervezéséről tárgyal majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.