2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülésezett az elnökség

Hosz  |  2005. 01. 20., 15:03

Idén először tartottak elnökségi ülést a Honvédszakszervezetnél (HOSZ). A január 20-i eseményen – többek között – áttekintették az illetményfejlesztéssel kapcsolatos tárgyalások katonákra vonatkozó eredményeit, a közszolgálati törvény tervezetének anomáliát, de megvitatták a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumra (HÉF) történő visszatérés lehetőségeit is. Emellett a HOSZ 2005. évi rendezvénytervét, valamint fő feladatait is áttekintették…  

A január 20-i elnökségi ülésen elsőként Farkas László elnök tájékoztatta a döntéshozókat az elmúlt egy hónap szakszervezeti történéseiről. Az elnök beszámolt a minden hivatásos és szerződéses katonát érintő 2005. évi illetményfejlesztéssel kapcsolatos tárgyalások lépcsőfokairól, felhívta a figyelmet a szakszervezeti javaslatok és a megvalósult, a januári 19-i – a katonák reprezentatív szakszervezete nélkül megtartott – HÉF ülésen elfogadott megállapodás közötti különbözőségekre. A logisztikai haderőnemi képviselő javaslatára az elnökségi ülés külön napirendi pontként tárgyalta a HÉF-re történő visszatérés módozatát. Besenyei Csaba – a HM és a HOSZ közötti tárgyalások felújítása érdekében – előkészítő bizottság létrehozását javasolta. Élénk vita bontakozott ki a kérdésben, elhangzottak a javaslatot megerősítő, de azt ellenző vélemények is. Végül amellett döntöttek, hogy a következő, február 17-i elnökségi ülésre előkészítik az érdekegyeztető fórumra történő visszatérés feltételeit. Az elnök tájékoztatott még a HM utazási költségtérítéssel kapcsolatos szándékáról, a január 21-i FRDÉSZ elnökségi ülés napirendjéről, valamint a HM és a HVK vezető pozícióit érintő, közelmúltban bekövetkezett változásokról is.

A közszolgálati törvény tervezetének jelenlegi anomáliáról dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő adott rövid tájékoztatást. A szakértő miután felhívta a figyelmet a tervezet meglévő hiányosságaira, az elnökség megfogalmazta, hogy a törvény hiába törekszik az egységességre, hiányos, rengeteg, katonákra vonatkozó dolgot egyáltalán nem szabályoz, ezért jelen állapotában nem támogatható.

A HOSZ elnöksége ezt követően elfogadta a 2005. évi rendezvénytervről, valamint a fő feladatokról szóló javaslatot, de a tavaszi választmányi ülés határozat-tervezeteinek előkészítéséről is döntöttek.  

Az elnökség határozott arról a szándéknyilatkozatról is, mely olyan speciális banki, biztosítási szolgáltatási rendszer létrehozásáról szól, melyből igazán majd a HOSZ tagsága profitálhat. Ezt követően Sárkány Ferenc az Egység 2002 Kft. aktuális feladatairól adott tájékoztatást. Az ügyvezető beszámolt a Vodafone céggel kötött új, 2005. évi szerződésről, az új tarifacsomagról, a kintlévőségek behajtásának állásáról és a 2004. évi zárásról is. A Kft. pénzügyi évéről elmondta, hogy 232 millió forintos forgalom mellett – az előzetes számítások szerint – mintegy 1 millió forintos eredmény könyvelhető majd el.

Az elnökségi ülés végén Németh Péter a munkavédelmi bejárások tapasztalatairól szólt. A munkavédelmi ügyvivő beterjesztette az összesített értékelést, majd döntés született a további feladatokról is.              

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.