2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet is perel

Hosz  |  2005. 01. 21., 13:22

A Honvédszakszervezet elnöksége január 20-i ülésén - a rendőrökhöz hasonlóan - úgy döntött, hogy a 2004.évi 13.havi illetmények elmaradásának ügyét jogi útra tereli. Heiling Ottó alelnök minderről tájékoztatta az FRDÉSZ elnökségét is...  

A január 21-i FRDÉSZ elnökségi ülésen a tagszervezetek vezetői áttekintették a 2005. évi illetményemelés helyzetét, valamint a 13. havi illetmény kérdését. Az álláspontot az egyes tárcáknál az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson aláírt (OKÉT) megállapodás tükrében alakították ki, a Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök képviselte.

A tagszervezetek vezetői értékelték az általuk képviseltek vonatkozásában az OKÉT megállapodás érvényesülését. Több szervezet képviselői megállapították, hogy a megállapodásban foglaltak nem, vagy csak részben teljesültek. Ennek két fő oka van: az érintett tárcák vagy nem kötöttek az OKÉT megállapodásnak megfelelő tárcaszintű egyezséget, vagy annak tartalma nincs összhangban a kormánnyal kötött megállapodással, esetlegesen a megállapodás végrehajtásának anyagi fedezete nincs meg teljes mértékben, vagy annak előteremtéséhez jelentős elbocsátásokra van szükség.

Sajnos a Honvédelmi Minisztérium is azon tárcák közé tartozik, amely nem teljesítette a kormánymegállapodásban foglaltakat, hiszen egyfelől nem biztosítja a 6%-os kötelező illetményfejlesztést minden állománykategóriában (a középszintű és országos szintű szerveknél szolgálatot teljesítő katonák esetében ez csak 5% lesz), ráadásul a tárcaszintű megállapodást – a HOSZ alternatív javaslatainak elutasításával - éppen az érintett állománykategória, a katonák reprezentatív szakszervezetének mellőzésével írta alá.

A szükséges lépések megtételéről az FRDÉSZ elnöksége még a február végén tartandó küldöttgyűlés előtt dönteni fog.

A 13. havi illetményről szóló tárgyalás során a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) képviselői tájékoztatták az elnökséget a 2004. évi külön juttatással kapcsolatos perek és beadványok helyzetéről, tartalmáról. Mivel az egyik munkaügyi bíróságon indított kereset kapcsán a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult, az elnökség úgy határozott, hogy a tagszervezetek az FRSZ tapasztalatait felhasználva egyenként próbapereket indítanak, emellett a Honvédszakszervezet önállóan is kérelmet nyújt be az Alkotmánybírósághoz. A szükséges egyeztetéseket a jövő héten kezdik meg a szakszervezetek jogi szakértői. Itt hívnánk fel tagjaink figyelmét, hogy ne adjanak be tömegesen szolgálati panaszokat e tárgyban, a megfelelő előkészítés után a haderőnemi irodákon és a területi ügyvivőkön keresztül fogja az elnökség tájékoztatni a tagságot az elért eredményekről és a további teendőkről.

Az egyebek napirendi pontban szó esett többek között a küldöttgyűlés előkészítéséről, a szolgáltatások bővítésének lehetőségeiről és egyéb aktuális kérdésekről.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.