2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet is perel

Hosz  |  2005. 01. 21., 13:22

A Honvédszakszervezet elnöksége január 20-i ülésén - a rendőrökhöz hasonlóan - úgy döntött, hogy a 2004.évi 13.havi illetmények elmaradásának ügyét jogi útra tereli. Heiling Ottó alelnök minderről tájékoztatta az FRDÉSZ elnökségét is...  

A január 21-i FRDÉSZ elnökségi ülésen a tagszervezetek vezetői áttekintették a 2005. évi illetményemelés helyzetét, valamint a 13. havi illetmény kérdését. Az álláspontot az egyes tárcáknál az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson aláírt (OKÉT) megállapodás tükrében alakították ki, a Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök képviselte.

A tagszervezetek vezetői értékelték az általuk képviseltek vonatkozásában az OKÉT megállapodás érvényesülését. Több szervezet képviselői megállapították, hogy a megállapodásban foglaltak nem, vagy csak részben teljesültek. Ennek két fő oka van: az érintett tárcák vagy nem kötöttek az OKÉT megállapodásnak megfelelő tárcaszintű egyezséget, vagy annak tartalma nincs összhangban a kormánnyal kötött megállapodással, esetlegesen a megállapodás végrehajtásának anyagi fedezete nincs meg teljes mértékben, vagy annak előteremtéséhez jelentős elbocsátásokra van szükség.

Sajnos a Honvédelmi Minisztérium is azon tárcák közé tartozik, amely nem teljesítette a kormánymegállapodásban foglaltakat, hiszen egyfelől nem biztosítja a 6%-os kötelező illetményfejlesztést minden állománykategóriában (a középszintű és országos szintű szerveknél szolgálatot teljesítő katonák esetében ez csak 5% lesz), ráadásul a tárcaszintű megállapodást – a HOSZ alternatív javaslatainak elutasításával - éppen az érintett állománykategória, a katonák reprezentatív szakszervezetének mellőzésével írta alá.

A szükséges lépések megtételéről az FRDÉSZ elnöksége még a február végén tartandó küldöttgyűlés előtt dönteni fog.

A 13. havi illetményről szóló tárgyalás során a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) képviselői tájékoztatták az elnökséget a 2004. évi külön juttatással kapcsolatos perek és beadványok helyzetéről, tartalmáról. Mivel az egyik munkaügyi bíróságon indított kereset kapcsán a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult, az elnökség úgy határozott, hogy a tagszervezetek az FRSZ tapasztalatait felhasználva egyenként próbapereket indítanak, emellett a Honvédszakszervezet önállóan is kérelmet nyújt be az Alkotmánybírósághoz. A szükséges egyeztetéseket a jövő héten kezdik meg a szakszervezetek jogi szakértői. Itt hívnánk fel tagjaink figyelmét, hogy ne adjanak be tömegesen szolgálati panaszokat e tárgyban, a megfelelő előkészítés után a haderőnemi irodákon és a területi ügyvivőkön keresztül fogja az elnökség tájékoztatni a tagságot az elért eredményekről és a további teendőkről.

Az egyebek napirendi pontban szó esett többek között a küldöttgyűlés előkészítéséről, a szolgáltatások bővítésének lehetőségeiről és egyéb aktuális kérdésekről.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.