2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet is perel

Hosz  |  2005. 01. 21., 13:22

A Honvédszakszervezet elnöksége január 20-i ülésén - a rendőrökhöz hasonlóan - úgy döntött, hogy a 2004.évi 13.havi illetmények elmaradásának ügyét jogi útra tereli. Heiling Ottó alelnök minderről tájékoztatta az FRDÉSZ elnökségét is...  

A január 21-i FRDÉSZ elnökségi ülésen a tagszervezetek vezetői áttekintették a 2005. évi illetményemelés helyzetét, valamint a 13. havi illetmény kérdését. Az álláspontot az egyes tárcáknál az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson aláírt (OKÉT) megállapodás tükrében alakították ki, a Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök képviselte.

A tagszervezetek vezetői értékelték az általuk képviseltek vonatkozásában az OKÉT megállapodás érvényesülését. Több szervezet képviselői megállapították, hogy a megállapodásban foglaltak nem, vagy csak részben teljesültek. Ennek két fő oka van: az érintett tárcák vagy nem kötöttek az OKÉT megállapodásnak megfelelő tárcaszintű egyezséget, vagy annak tartalma nincs összhangban a kormánnyal kötött megállapodással, esetlegesen a megállapodás végrehajtásának anyagi fedezete nincs meg teljes mértékben, vagy annak előteremtéséhez jelentős elbocsátásokra van szükség.

Sajnos a Honvédelmi Minisztérium is azon tárcák közé tartozik, amely nem teljesítette a kormánymegállapodásban foglaltakat, hiszen egyfelől nem biztosítja a 6%-os kötelező illetményfejlesztést minden állománykategóriában (a középszintű és országos szintű szerveknél szolgálatot teljesítő katonák esetében ez csak 5% lesz), ráadásul a tárcaszintű megállapodást – a HOSZ alternatív javaslatainak elutasításával - éppen az érintett állománykategória, a katonák reprezentatív szakszervezetének mellőzésével írta alá.

A szükséges lépések megtételéről az FRDÉSZ elnöksége még a február végén tartandó küldöttgyűlés előtt dönteni fog.

A 13. havi illetményről szóló tárgyalás során a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) képviselői tájékoztatták az elnökséget a 2004. évi külön juttatással kapcsolatos perek és beadványok helyzetéről, tartalmáról. Mivel az egyik munkaügyi bíróságon indított kereset kapcsán a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult, az elnökség úgy határozott, hogy a tagszervezetek az FRSZ tapasztalatait felhasználva egyenként próbapereket indítanak, emellett a Honvédszakszervezet önállóan is kérelmet nyújt be az Alkotmánybírósághoz. A szükséges egyeztetéseket a jövő héten kezdik meg a szakszervezetek jogi szakértői. Itt hívnánk fel tagjaink figyelmét, hogy ne adjanak be tömegesen szolgálati panaszokat e tárgyban, a megfelelő előkészítés után a haderőnemi irodákon és a területi ügyvivőkön keresztül fogja az elnökség tájékoztatni a tagságot az elért eredményekről és a további teendőkről.

Az egyebek napirendi pontban szó esett többek között a küldöttgyűlés előkészítéséről, a szolgáltatások bővítésének lehetőségeiről és egyéb aktuális kérdésekről.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.