2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet is perel

Hosz  |  2005. 01. 21., 13:22

A Honvédszakszervezet elnöksége január 20-i ülésén - a rendőrökhöz hasonlóan - úgy döntött, hogy a 2004.évi 13.havi illetmények elmaradásának ügyét jogi útra tereli. Heiling Ottó alelnök minderről tájékoztatta az FRDÉSZ elnökségét is...  

A január 21-i FRDÉSZ elnökségi ülésen a tagszervezetek vezetői áttekintették a 2005. évi illetményemelés helyzetét, valamint a 13. havi illetmény kérdését. Az álláspontot az egyes tárcáknál az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson aláírt (OKÉT) megállapodás tükrében alakították ki, a Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök képviselte.

A tagszervezetek vezetői értékelték az általuk képviseltek vonatkozásában az OKÉT megállapodás érvényesülését. Több szervezet képviselői megállapították, hogy a megállapodásban foglaltak nem, vagy csak részben teljesültek. Ennek két fő oka van: az érintett tárcák vagy nem kötöttek az OKÉT megállapodásnak megfelelő tárcaszintű egyezséget, vagy annak tartalma nincs összhangban a kormánnyal kötött megállapodással, esetlegesen a megállapodás végrehajtásának anyagi fedezete nincs meg teljes mértékben, vagy annak előteremtéséhez jelentős elbocsátásokra van szükség.

Sajnos a Honvédelmi Minisztérium is azon tárcák közé tartozik, amely nem teljesítette a kormánymegállapodásban foglaltakat, hiszen egyfelől nem biztosítja a 6%-os kötelező illetményfejlesztést minden állománykategóriában (a középszintű és országos szintű szerveknél szolgálatot teljesítő katonák esetében ez csak 5% lesz), ráadásul a tárcaszintű megállapodást – a HOSZ alternatív javaslatainak elutasításával - éppen az érintett állománykategória, a katonák reprezentatív szakszervezetének mellőzésével írta alá.

A szükséges lépések megtételéről az FRDÉSZ elnöksége még a február végén tartandó küldöttgyűlés előtt dönteni fog.

A 13. havi illetményről szóló tárgyalás során a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) képviselői tájékoztatták az elnökséget a 2004. évi külön juttatással kapcsolatos perek és beadványok helyzetéről, tartalmáról. Mivel az egyik munkaügyi bíróságon indított kereset kapcsán a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult, az elnökség úgy határozott, hogy a tagszervezetek az FRSZ tapasztalatait felhasználva egyenként próbapereket indítanak, emellett a Honvédszakszervezet önállóan is kérelmet nyújt be az Alkotmánybírósághoz. A szükséges egyeztetéseket a jövő héten kezdik meg a szakszervezetek jogi szakértői. Itt hívnánk fel tagjaink figyelmét, hogy ne adjanak be tömegesen szolgálati panaszokat e tárgyban, a megfelelő előkészítés után a haderőnemi irodákon és a területi ügyvivőkön keresztül fogja az elnökség tájékoztatni a tagságot az elért eredményekről és a további teendőkről.

Az egyebek napirendi pontban szó esett többek között a küldöttgyűlés előkészítéséről, a szolgáltatások bővítésének lehetőségeiről és egyéb aktuális kérdésekről.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.