2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Folytatódó karcsúsítás

Hosz  |  2005. 01. 31., 12:57

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) január 31-i témája a kormányhatározatban meghatározott szervezeti korszerűsítéssel és létszámcsökkenéssel összefüggő feladatokról szóló HM utasítás tervezet megtárgyalása volt. A munkaadói oldalt – a honvédelmi miniszter képviseletében – Anda Árpád ezredes, MH hadtápfőnök vezette, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Breuer László, a Hodosz vezető titkára volt. A szaktárca és a Honvédszakszervezet (Hosz) közötti kétoldalú megállapodás hiányában a katonák reprezentatív szakszervezete nem képviseltette magát az ülésen…     

Napirend előtt több érdekvédelmi szervezet (Hodosz és BEOSZ) vezetője is kérte, hogy a Honvédelmi Minisztérium ismertesse konkrét döntését az üdültetéssel kapcsolatban. Sipos Géza BEOSZ elnök külön is indítványozta, hogy a tárca fejtse ki mihamarabb az idősekkel kapcsolatos elgondolásának lényegét. Tián József CSÉSZ elnök – még ugyancsak napirend előtt - arra figyelmeztetett, hogy a bevezetett, adótörvényi szabály miatti utazási költségtérítés szigorítás kiáramlási hullámot indíthat meg a szerződéses legénységi állománynál. A felvetett kérdésekre reagáló Iváncsik Imre HM politikai államtitkár kiemelte, hogy az üdültetéssel kapcsolatos kettős ellátórendszert hamarosan megszüntetik: csupán egy-két kiemelt üdülőt fog működtetni a HM, az üdültetési támogatások további finanszírozásáról pedig később születik majd döntés. Az utazási költségtérítésről szóló felvetésre válaszolva dr. Alkéri István dandártábornok elmondta, hogy tavaly - erre a költségvetési tételre - 1,6 milliárd forintot adott ki a honvédelmi tárca. A HM KPSZH főigazgatója hangsúlyozta, hogy tisztában van vele, hogy az idei költségvetési esztendőt nem lehet összehasonlítani a 2004-es évvel, mégis – úgy gondolja, hogy - az adótörvényi szabályt a HM-nek is végre kell hajtani, éppen ezért nem lehet ,,kibúvót” sem találni. Az üggyel kapcsolatban Kovács Zoltán dandártábornok, a HM HVK személyügyi csoportfőnöke a korrekt tájékoztatás fontosságát emelte ki: a megtartó képesség szempontjából hangsúlyos a szerződéses állomány pontos és időbeni tájékoztatása. 

     

A napirend szerinti, a 2329/2004. (XII.21.) kormányhatározatban meghatározott szervezeti korszerűsítéssel és létszámcsökkenéssel összefüggő feladatokról szóló HM utasítás tervezet előterjesztője dr. Lakatos László mérnök dandártábornok volt. A HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője elmondta, hogy a mostani feladatnak a hatékony működtetés, illetve a költségcsökkentés a legfőbb célja, a létszámcsökkentés ,,csak” következménye. Az előterjesztő külön hangsúlyozta, hogy a vezetési szintek, a vezetői beosztások, a magasabb rendfokozatúak számának csökkentése, illetve a helyes állományarányok beállítása is az elérendő célok között szerepel.

A napirendhez hozzászóló Braun László mérnök vezérőrnagy szerint a működőképes integrált szervezet létrehozása a lényeg. A HM HVK főnökének első helyettese kiemelte: a legfontosabb, hogy az átalakulás úgy menjen végbe, hogy közben a legszínvonalasabban lehessen végrehajtani valamennyi feladatot. Az előterjesztést az érdekvédelmi szervezetek támogatták.

 

A második napirendi pontban szereplő, HÉF 2005. I. félévi munkatervét Zsoldos Géza terjesztette elő. A HÉF titkára elmondta, hogy valamennyi beérkezett javaslatot igyekeznek beépíteni majd a munkatervbe. Sipos Géza kérte, hogy - legkésőbb áprilisig - mutassa be a szaktárca azokat az érdemi erőfeszítéseket, amelyeket a HÉF érdemi műkötetése érdekében tesz a HM. A BEOSZ elnöke ezért az áprilisi ülés napirendjére javasolta felvenni, hogy a HM adjon tájékoztatást a tárca és a Hosz közötti – a HÉF munkáját is befolyásoló – jelenlegi kétoldalú párbeszédről. A HÉF január 31-i ülése a fórum 2005. I. félévi munkatervének elfogadásával zárult. A munkaadói és a munkavállalói oldal legközelebb február 16-án találkozik, akkor majd – többek között – az üdültetés rendjéről szóló HM rendelet, valamint a szaktárca esélyegyenlőségi tervének bemutatása szerepel a napirenden.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.