2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alakítgatják az üdültetést

Hosz  |  2005. 02. 07., 09:58

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) – a munkavállalói oldal kezdeményezésére - rendkívüli ülést tartott. A február 7-i eseményen, a napirendet előterjesztő dr. Fapál László közigazgatási államtitkár kijelentette: a költségvetési törvényben meghatározott, közel 120 milliárd forintos megvonás, valamint a bevétel-bővítés kényszere miatti ingatlan-értékesítés szorítja a szaktárcát az üdültetési rendszer alapos átalakítására…

A február 7-i HÉF ülésen a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre politikai államtitkár képviselte, a HÉF soros elnöke Erdélyi Lajos dandártábornok, HM humánpolitikai főosztályvezető, a munkaadói oldal ügyvivője Anda Árpád ezredes, MH hadtápfőnök, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Breuer László, a Hodosz vezető titkára volt.  Az egyetlen – a HM üdültetési rendszerének átalakításával foglalkozó - napirendi pontot dr. Fapál László, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára terjesztette elő. ,,Köszönöm a lehetőséget. Az üdültetési rendszer átalakítása szoros összefüggésben van a béren kívüli juttatási rendszer (cafeteria) bevezetésével" - kezdte a téma előterjesztését dr. Fapál László. A HM közigazgatási államtitkára kiemelte: a költségvetési törvény már lehetővé teszi, hogy az ingatlan-értékesítésből származó bevételeket laktanya-rekonstrukciós programra, illetve lakásépítésre- vásárlásra fordítsa a honvédelmi tárca. A közigazgatási államtitkár elmondta, hogy megkezdődik az üdültetéssel foglalkozó minisztériumi háttérintézmény, a Recreatív Kht. végelszámolással történő megszüntetése, illetve a feladatokat átvevő - HM EI. Rt. bázisán - üdültetési-igazgatóság létrehozása. 

Tájékoztatásul elhangzott az is, hogy Komor Levente humánpolitikai helyettes államtitkár vezetésével már elkészült a HM humánpolitikai főosztályán az a tervezet, amely felvázolja a béren kívüli juttatási rendszer működését is. A közigazgatási államtitkár hangot adott annak a törekvésnek is, hogy kölcsönös megelégedéssel közös célja legyen a munkaadói és munkavállalói oldalnak egyaránt az új rendszer bevezetése. Az előterjesztést követően, a hozzászólások és kérdések között Sipos Géza megfogalmazta: a szaktárcának kötelessége, nem pedig lehetősége egyeztetni az érdekképviseleti- érdekvédelmi szervezetekkel az állomány rekreációjáról, üdültetéséről. A BEOSZ elnöke azt is megkérdezte, hogy miért nem ajánlották fel hasznosításra, üzemeltetésre az érdekképviseleti szervezeteknek az eladásra szánt üdülőket, illetve, hogy miért tekinthető a feladatok átvételére alkalmasnak a HM Ei. Rt. szervezete. Breuer László megkérdezte, hogy a témában egyetértést vagy véleményt vár-e a honvédelmi vezetés, illetve miért nem láthatják a szakszervezetek a döntés-előkészítés állapotában lévő HM tervezeteket írásban – a maga konkrétságában. A közigazgatási államtitkár válaszában kitért rá, hogy minden szakszervezet megkapja az átalakítás forgatókönyvét, illetve a technikai kivitelezésre vonatkozó tervezetet is. Dr. Fapál László hangsúlyozta: kardinális kérdésekről van szó, nem cél az egyetértés, a tárca pozitív irányú véleményt kér a szakszervezetektől. A HM Ei Rt. mellett szólt – mondta az előterjesztő – a több éves, HM háttérintézményeként szerzett működési tapasztalat. Az ülésen a BEOSZ elnöke megfogalmazta: a HÉF ügykörébe tartozó kérdésekben nem véleményt, hanem egyetértést kell várni a szakszervezetektől. Sipos Géza elnök az üdültetési rendszer átalakításával kapcsolatban megfogalmazta a Honvédszakszervezet illetékességét is. Breuer László kiemelte, hogy a Hodosz nem érti a sietséget. Különösen azért, mert - a vezető titkár szerint – a munkavállalók már most bizonytalanok, az érdekek korrekt tájékoztatás hiányában fokozottan sérülhetnek. Tián József megkérdezte, hogy a növekvő igények mellett – már a szerződéses állomány is igényelhet pihentetést – a csökkenő lehetőségek keretén belül, miként gondolja a tárca az állomány üdültetését korrekt módon megoldani. A CSÉSZ elnöke figyelmeztetett: ami felesleges, azt ne tartsuk meg, ám ne csak az eladásra szánt üdülőket tekintse jövőbeni bevételi forrásoknak a tárca. A témára legközelebb a február 16-i soros ülésén tér vissza a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum.             

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.