2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, információk, közérdekű közlemények

Hosz  |  2005. 02. 08., 14:09

Elnökségi ülés a Hosz-nál

A január 20-i elnökségi ülésen elsöként Farkas László elnök tájékoztatta a döntéshozókat az elmúlt egy hónap szakszervezeti történéseiröl. A logisztikai haderönemi képviselö javaslatára az elnökségi ülés külön napirendi pontként tárgyalta a HÉF-re történö visszatérés módozatát. Besenyei Csaba – a HM és a Hosz közötti tárgyalások felújítása érdekében – elökészítö bizottság létrehozását javasolta. Élénk vita bontakozott ki a kérdésben, elhangzottak a javaslatot megerösítö, de azt ellenzö vélemények is. Végül amellett döntöttek, hogy a következö, február 16-i elnökségi ülésre elökészítik az érdekegyeztetö fórumra történö visszatérés feltételeit. Az elnök tájékoztatott még a HM utazási költségtérítéssel kapcsolatos szándékáról,  valamint a HM és a HVK vezetö pozícióit érintö, közelmúltban bekövetkezett személyügyi változásokról is.

A közszolgálati törvény tervezetének jelenlegi anomáliájáról dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivö adott rövid tájékoztatást. A szakértö felhívta a figyelmet a tervezet meglévö hiányosságaira, az elnökség pedig megfogalmazta, hogy a törvény hiába törekszik az egységességre, hiányos, rengeteg, katonákra vonatkozó dolgot egyáltalán nem szabályoz, ezért jelen állapotában nem támogatható.

A Hosz elnöksége ezt követöen elfogadta a 2005. évi rendezvénytervröl, valamint a fö feladatokról szóló javaslatot, de a tavaszi választmányi ülés határozat-tervezeteinek elökészítéséröl is döntöttek.

Az elnökség határozott arról a szándéknyilatkozatról is, amely olyan speciális banki, biztosítási szolgáltatási rendszer létrehozásáról szól, melyböl igazán majd a Hosz tagsága profitálhat. Ezt követöen Sárkány Ferenc az Egység 2002. Kft. aktuális feladatairól adott tájékoztatást. Az ügyvezetö beszámolt a Vodafone céggel kötött új, 2005. évi szerzödésröl, az új tarifacsomagról, a kintlévöségek behajtásának állásáról és a 2004. évi zárásról is.

Az elnökségi ülés végén Németh Péter a munkavédelmi bejárások tapasztalatairól beszélt. A munkavédelmi ügyvivö beterjesztette az összesített értékelést, majd döntés született a további feladatokról is.

 

Az utazási költségtérítésröl

A munkábajárással kapcsolatos utazási támogatásokra vonatkozó egyes rendelkezésekröl adott ki tájékoztatót a minap a Honvédelmi Minisztérium pénzügyi szerve. Eszerint a munkáltató által ingyenesen juttatott helyi utazási bérlet részben adómentes költségtérítésnek minösül. Ez az adókedvezmény azonban csak akkor vehetö igénybe, ha a bérlet árát a honvédelmi szerv teljes egészében megtéríti...

A teljes cikk megtalálható a www.hsz.hu honlapon.

 

Ellenörzö Bizottsági ülés volt

Idén elöször, január 19-én tartott ülést a Hosz Ellenörzö Bizottsága. A választott tisztségviselök megtárgyalták a 2004-es esztendö ellenörzési tapasztalatait, melyekröl – többek között – megállapították, hogy a törvények adta lehetöségeket figyelembe véve hajtották végre azokat. Nagy Zoltán bizottsági elnök a 2005-ös év fö feladatának azt a 8 betervezett ellenörzést nevezte, melyek közül 5 a központi irodát, 1-1 pedig a nyugállományú tagozatot, valamint a tatai és a szolnoki alapszervezetet érinti. Az Ellenörzö Bizottság elkészítette és az elnök számára benyújtotta saját költségvetéséröl szóló javaslatát is. A bizottság legközelebb március 22-én ülésezik.  

  

Vért adtak a tüzoltók

Az FRDÉSZ tagjaként a Honvédszakszervezet is támogatja a Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) demonstrációját. A HTFSZ a tüzoltók bérének jelenlegi, megalázóan alacsony színvonalának emelkedését, többek között a veszélyességi pótlék összegének a köztisztviselöi béralap 45-röl 100%-ra történö emelését, a „vonulós tüzoltók” munkaidejének 168 óra/hóra való csökkentését vagy a túlmunka pénzben történö megváltását, valamint a tiszthelyettesi és zászlósi beosztási szorzók 1 egésszel történö emelését kívánja elérni. A célok érdekében január 18-19-20-ra országos véradást szervezett a HTFSZ a fövárosban és a nagyobb településeken. Az akcióhoz a Hosz tagjai is csatlakozhattak.

 

A Kecskeméti Szentgyörgyi Dezsö Repülöbázis Hosz-alapszervezetének összefoglalója és 2005. évi tervei

A 2004 decemberi, illetve a 2005 januári taggyüléseken értékeltük, mit sikerült  elérnünk az elmúlt évben és milyen – realista – tervet készíthetünk erre az évre. Összességében jó évet zártunk. Mutatóba emeljünk ki néhány Hosz rendezvényt, eseményt. Hosz-Hodosz Érdekvédelmi Nap májusban a fehértói táborunkban, melyen parancsnokaink mellett a Hosz elnöke, alelnöke, kommunikációs ügyvivöje is megjelent. Nyáron a fehértói, a nagyoroszi és a kaposvári táborainkban olcsón és jól táborozhattak az ország minden részéböl érkezett Hosz-tag gyerekek. Idén júliusban és augusztusban Sárospatakra, Kaposvárra (Deseda-tó) és a fehértói táborokba készülünk. Ezúton is megköszönjük a Hosz anyagi segítségét, s kérjük, az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is támogassa ezt a már hagyományossá vált Hosz szolgáltatást.

Hosszas nehézségek után, de megszerveztük a Hosz helyi nöi szekcióját. Megalakult a vezetése és hamarosan „Hosz nöi fórumot” szervezünk a bázison a parancsnok és helyettesei meghívásával. Folyamatosan próbálunk enyhíteni szerzödéses Hosz tagjaink gondjain. Sok a „kényszer – megélhetési katona”, akik gyakran nem úgy viszonyulnak a szolgálathoz, ahogy azt a hivatásos parancsnokaik elvárnák. Így visszajön a labda, amikor a Hosz vezetése próbálja elfogadtatni az elvet, hogy tulajdonképpen „meghatározott és meghatározatlan idöre szerzödött katonáink” vannak – és egyik kategória helyzete sem abszolút biztos… Erröl jut eszembe: titkárunk – jómagam – 2005 július elsejével nyugállományba vonul negyven év repülés és jónéhány évi Hosz munka után. Csak azért írok erröl, mert talán átvihetö példánk legalább a nagy alapszervezetekhez: a helyi Hosz-érdekvédelmi iroda rendszeres müködtetését társadalmi munkában egy év próbaidöre vállalom. A magam börén tapasztaltam meg az utóbbi évek során, hogy a napi ügyek intézése mennyi konfliktust hoz elö, függetlenített Hosz vezetö híján például a mi több mint ötszáz fös alapszervezetünknél is.

Metzger „Pipu” István

(már majdnem nyá.) örnagy

 

Hírek Györböl

A Fegyveres Erök és Testületek Nyugállományúak Klubja és a Honvédszakszervezet közös rendezvényén 2005. január 11-én 55 fö nagy érdeklödéssel várta és tisztelettel fogadta Kása László nyá. alezredes urat, a Hosz nyugállományú tagozatának elnökét. Rövid tájékoztatást adott az elmúlt évben végzett munkáról, az elért eredményekröl, gondokról és az ezévi feladatokról. Kiemelten szólt az idös társaink érdekvédelméröl, amit az elért eredmények is bizonyítanak. Beszélt arról is, hogy az eredmények mellett voltak és vannak gondjaink, de közös akarattal, a tagság segítségével, öszinte szándékkal, törekvéssel ezek megoldhatók. Végül sikeres munkát, jó egészséget kívánt a résztvevöknek és minden hozzánk tartozónak. A résztvevök nagy tetszéssel, megelégedéssel fogadták az elmondottakat és tapssal köszönték meg az elnöki elöadást.

Fenyvesi Lajos

nyá. alezredes

 

Rendezvényeink

A Hosz elnöksége döntött a következö idöszak fontosabb szakszervezeti eseményeinek, a haderönemi rendezvények idöpontjairól és helyszíneiröl:

február 7., Bp.: Értekezlet az ügyvezetés részére

február 16., Bp.: Elnökségi ülés

február 21., Bp.: Fötitkári értekezlet

március 1., Györ: Légierö haderönemi gyülés

március 1., Bp.: Közigazgatási és intézményi ülés

március 2., Bp., Zách utca: Logisztikai haderönemi gyülés

március 3., Székesfehérvár, Hemo: Szárazföldi haderönemi gyülés

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.