2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az ember a legfontosabb (1.)

Hosz  |  2005. 02. 08., 14:16

Az Európai Unióhoz való csatlakozással számos jogszabály megváltozott, illetve lépett hatályba. Ezen jogszabályok nem csak a civil szférára, hanem a katonai területre is érvényesek. Az eddig elszigetelten müködö katonai szervezetekhez rendre érkeznek a civil környezetvédelmi, közegészségügyi ellenörzések. A munkavédelmi hatósági ellenörzések megmaradtak a katonai kontroll alatt. Ez elönyt jelent a munkaadók részére, viszont a munkavállalók részéröl mindenképpen hátrányos.

A munkavédelmi ügyvivö 2004-ben 14 helyörségben, 11 katonai szervezetnél tartott szakmai bejárást, vizsgálatot. E vizsgálatokról összefoglaló jelentés készült, melyet a Hosz elnöksége a január 20-ai ülésén tárgyalt. A jelentés terjedelme miatt nem alkalmas közlésre, de a vizsgálatok tapasztalatait e cikkben összefoglaljuk.

A munkavédelmi bejárások elözménye volt a parancsnokok értesítése írásos megkeresés formájában. Emellett a katonai szervezet munkavédelmi tisztjével, vagy megbízottjával is felvettük a kapcsolatot. Több esetben részt vett a vizsgálaton az elöljáró szervezet munkavédelmi fötisztje, de több alkalommal jelen volt haderönemi képviselö és alapszervezeti vezetö is.

A vizsgálatok során a következö témákra koncentráltunk: kockázatértékelés, a fokozottan veszélyes munkakörök, veszélyes gépek és berendezések, elsösegélynyújtás, képernyös munkakörök, érintés- és villámvédelmi szabványossági felülvizsgálatok, egyéni védöeszközök, veszélyes anyagok, valamint a munkahelyek munkavédelmi követelményei. A vizsgálatokat a hatályos jogszabályok, nemzeti szabványok és belsö intézkedések figyelembevételével végeztük.

A vizsgálatok legföbb célja kettös volt. Egyrészt felhívni a parancsnokok figyelmét a munkavédelem fontosságára, másrészt világos képet kapni a jelenlegi állapotokról, a késöbbi érdekképviseleti-érdekérvényesítö munkánkhoz.

Mielött végképp belekezdenék a rövidített összefoglaló jelentésbe, egy lényeges dolgot kell még tisztázni. A Hjt. rögzíti a szakszervezet jogosultságát. A munka- és szolgálati körülmények ellenörzése nem egy szük, behatárolt terület, a vonatkozó dokumentumok, a különbözö felülvizsgálatok, vagy üzembe helyezési eljárások vizsgálata mind szorosan csatlakozik hozzá, gyakorlatilag felöleli a munkavédelem teljes vertikumát.

Két alapvetö dokumentációval kell rendelkeznie a katonai szervezeteknek. Ebböl az egyik a Szervezeti Munkavédelmi Szabályzat (továbbiakban SzMvSz). Ezek rendelkezésre állnak, viszont a szervezeti átalakulás miatt a tartalmukat jelentös mértékben át kell dolgozni. Problémát jelent viszont, hogy a munkavállalók jelentös része nem ismeri a szabályzat tartalmát, holott a munkavédelemröl szóló 1993. XCIII. évi törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 21/2000. HM rendelet ezt elöírja. Több helyen a véleményeztetési eljárásokat mellözik az érdekképviseleti szervekkel.

A másik alapvetö dokumentáció a kockázatértékelés. Ezen a területen jóval nagyobb problémák jelentkeznek. Valamennyi munkavédelemmel összefüggö tevékenységet erre alapozva kellene tervezni, szervezni és végrehajtani. A kockázatértékelés az alapja a parancsnokok munkavédelmi tevékenységének. A Munkabiztonsági és Építésügyi Hatósági Hivatal szigorú követelményt támasztott a katonai szervezetekkel szemben, ami persze a munkavédelmi szakembereken csapódott le. Nevezetesen az „1000 pontos módszer” használatát rendeli el a kockázatértékelés-kockázatkezelés kapcsán, ami nehéz feladat elé állította a személyi állományt. Nem is tudtak sokan megbirkózni ezzel a feladattal. Gyakorlatilag a munkavédelmi tisztek egyedül maradtak, a kockázatértékelés pedig nem érte el a célját. A honvédség teljesen lemaradt a 2002. december 31-ei határidöhöz képest.

A cikk folytatását a márciusi számban találják majd – a szerk.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.