2024. 02. 25.
Géza
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jogász válaszol

Hosz  |  2005. 02. 08., 14:26

Az Egység újság korábbi számaiban elkezdett – lakhatási támogatásokkal foglalkozó – cikksorozatot folytatom most a munkáltatói kölcsön folyósításának további feltételeivel, illetve a vissza nem térítendö támogatással.

A januári számban megjelent összegekkel kapcsolatban több telefonáló is érdeklödött, ezért szükségesnek tartom kitérni arra, hogy mekkora összegben is folyósítható a munkáltatói kölcsön. A „kiindulási pont” a kölcsönszámítási alap. Ez nem más, mint a vásárlás, csere, építés, emeletráépítés, átalakítás, bövítés, müszaki megosztás, stb. igazolt költsége illetve vételára, melyet csökkenteni kell az alábbi összegekkel:

a) az igénylö vagy a házastársa (élettársa), valamint a vele együttköltözö családtagja által bérelt lakás bérleti szerzödésének (jogcím nélküli használatának) a kölcsönigénylést megelözö 5 éven belül történt megszüntetéséért kapott pénzbeli térítéssel, továbbá

b) a lakáson az igénylö vagy a házastársa (élettársa), saját háztartásában nevelt kiskorú gyermeke (örökbe fogadott, mostoha- és nevelt gyermeke), valamint a vele együttköltözö családtagja javára fennálló haszonélvezeti és egyéb használati jognak a kölcsönigénylést megelözö 5 éven belül történt megszüntetéséért kapott pénzbeli térítéssel, valamint

c) az igénylö vagy a házastársa (élettársa), saját háztartásában nevelt kiskorú gyermeke (örökbe fogadott, mostoha- és nevelt gyermeke), valamint a vele együttköltözö családtagja - beleértve a felsoroltak közös tulajdonát is - tulajdonát képezö lakás elidegenítéséböl származó tiszta bevétellel (az elidegenítésböl származó tiszta bevételként kell számításba venni a kölcsönigénylést megelözö 5 éven belül értékesített lakásnak az azt terhelö és visszafizetett önkormányzati, valamint munkáltatói támogatás, továbbá kiegyenlített lakáscélú pénzintézeti kölcsön összegével csökkentett eladási árát).

A lakáscsere esetén a cserélni kívánt lakások szerzödésben kikötött értékének az igénylöt terhelö különbözete minösül kölcsönszámítási alapnak.

Az ily módon megkapott kölcsönszámítási alap 50%-a folyósítható munkáltatói kölcsönként. A kölcsön összege azonban legfeljebb 3 millió forint lehet vásárlás, csere, építés, emeletráépítés, valamint nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történö átalakítása esetében. A kölcsön összege legfeljebb 2 millió forint lehet legalább egy lakószobával való bövítés, önálló lakást eredményezö müszaki megosztás, lakás tulajdoni hányadának a házastársi (élettársi) közös vagyon megosztása érdekében történö megvásárlása, valamint lakás tulajdoni hányadának a házastársi (élettársi) közös vagyon megosztása érdekében történö megvásárlása esetében. Az önkormányzati tulajdonú lakás megvásárlásához az abban bentlakó részére nyújtott munkáltatói kölcsön a kötelezöen fizetendö vételárhányad összege, de legfeljebb 200 000 Ft lehet.

A kölcsönszámítási alap 100%-a folyósítható munkáltatói kölcsönként abban az esetben, ha a hivatásos katona

a) másik helyörségbe (településre) a haderö átalakításával összefüggésben került kinevezésre, áthelyezésre, rendelkezési állományból más szervhez határozatlan idötartamra vezénylésre, és

b) a kölcsönt a helyörség-változtatást követö 1 éven belül az új szolgálati helye vonzáskörzetében lévö lakás építéséhez vagy vásárlásához kéri, továbbá

c) a helyörség-változtatással összefüggésben a lakóhelye szerinti települést is megváltoztatja.

A kölcsön összege azonban ebben az esetben sem haladhatja meg a 4 millió illetve a 3 millió forintot (hogy mikor melyiket, az megegyezik a korábban a 3 illetve 2 milliónál felsorolt esetekkel).

A munkáltatói kölcsön a lakhatási engedély kiadásának, illetve az adásvételi szerzödés megkötésének évét követö naptári év végéig adható, ha az építkezés müszakilag indokolt befejezö munkálataihoz, vagy az adásvételi szerzödésben kikötött vételár részlet kifizetéséhez szükséges.

A munkáltatói kölcsön iránti kérelmet - rendszeresített formanyomtatványon - az állományilletékes parancsnokhoz kell benyújtani, aki azt javaslatával ellátva a helyörségi (budapesti keretgazda) lakásbizottság útján továbbítja érdemi elbírálásra a területi lakásgazdálkodási szerv lakhatás-támogatási egységéhez. A munkáltatói kölcsön iránt benyújtott kérelmeket a területi lakásgazdálkodási szerv lakhatás-támogatási egysége a beérkezés sorrendjében, az e célra rendelkezésre álló pénzügyi fedezet figyelembevételével bírálja el. A pénzügyi fedezet hiányában nem teljesíthetö, a vissza nem térítendö juttatásra vagy a munkáltatói kölcsönre irányuló igényeket az érdemi elbírálás mellett folyamatosan nyilvántartásba kell venni, és arról, valamint a teljesítés várható idejéröl a kérelmezöt írásban értesíteni kell.

Következö számunkban folytatom a cikksorozatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.