2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú híradó

Hosz  |  2005. 02. 08., 14:36

Választmányi ülés elé…

Szakszervezet – érdekvédelmi és politikai tömegszervezet

Szolidaritás – valamiért, valakivel

Szolgálat – valamely ügy érdekében végzett tevékenység

Érdekképviselet – azonos társadalmi réteghez tartozó személyek érdekeinek védelmére alakult szervezet

 

Nehéz küzdelem, szerény eredmény, nincs pénz, üres üdülök, kemény hallgatás, fásultság, szolidaritás hiánya, úgysincs értelme hangulat.

 

Majd egyszer, úgy 2006. év elején nagyon fontosak leszünk azoknak, akiknek most nem, akik válasza kéréseinkre röviden, egyszerüen „nem”. Így történt ez a BEOSZ által feltett nyugállományúakat érintö kérdésekben is, amikben még a minimális szándék sem volt fellelhetö. Figyeljük csak meg, hogy a nyugdíjban élök jövöre egyik pillanatról a másikra a társadalom igen fontos rétege lesz, akikre oda kell figyelni, javítani kell a helyzetükön, minden támogatást meg kell a részükre adni stb., stb.. Most akkor higgyünk, kételkedjünk, bízzunk, ne bízzunk? Reménykedjünk? Miben? Tele vagyunk szorongással. Mégis mindig a belátás, a tudomásulvétel kerekedik felül. Tiszteletre méltó magatartás. De átérzik-e, látják-e, tudják-e azok, akiknek van felelösségük az idösek iránt.

Mi, a Hosz Nyugállományú Tagozatának tagsága hagyhatjuk-e szó nélkül, hogy azok, akik felelösséggel tartoznak azok iránt, akik életük jelentös részét a hadseregben élték, sok esetben mostoha körülmények között éveken át távol a családtól, zokszó nélkül eleget téve a haza iránti elkötelezettségböl adódó hivatásnak. Mit kaptunk érte? Alacsony nyugdíjat, izületi bántalmakat, és a fene se tudná felsorolni milyen betegségeket.

Lássuk csak: ha szót emelünk a nyugdíjak korrekciójáért, a szociális, egészségügyi (fogpótlás, gyógyszertámogatás) ellátás támogatásáért, akkor úgy néznek ránk, mintha nem lennénk normálisak, akik nem tudjuk, mit beszélünk. Pedig tudjuk! Ezt azoknak is tudniuk kell, akiknek csak 4 évente vagyunk fontosak!

 

Tisztelt Barátaim!

Jó lenne a Választmányi ülésre készülve arról beszélni, hogy a szerény eredmény láttán is muszáj, kell tenni a dolgunkat társaink  érdekeinek védelmében, a szolidaritás erösebbé tételével, mert nemcsak önmagunkért, hanem valamennyi nyugállományú társunkért tartozunk felelösséggel. Beszéljünk erröl a Választmányi ülésen!

Kása László

tagozat elnök

 

Tagozatunk mindennapjai

Az új év beköszöntével folytatta munkáját a Tagozat Elnöksége a soron következö feladatok végrehajtásának, illetve rendezvények megtartásának elökészítésével.

A 2005. január 18-i elnökségi ülésen elökészítettük a 2005. február 28-ra tervezett választmányi ülés anyagait.

Áttekintettük és módosítottuk a választmányi ülés ügyrendjét, kialakítottuk a választmányi ülés tisztségviselöire vonatkozó javaslatainkat, véleményeztük az elnökség 2004-es évröl szóló beszámolóját, összeállítottuk a 2005. évi munkaterv tervezetét, valamint a pénzfelhasználási terv javaslatát.

A nyugállományú tagozat választmány elé terjesztendö határozati javaslatokat készítettük elö az Önsegélyezö és Szolidaritási Alaphoz való csatlakozás, valamint a Nyugdíjasok Országos Képviselete részére fizetendö tagdíj tárgyában.

Eszmecserét folytattunk  a nyá. Tagozat Elnökségének müködéséröl, munkarendjének fejlesztéséröl, a munkamegosztás célszerübb rendjéröl, elnökünk tehermentesítésének lehetöségeiröl.

A nyugállományú Tagozat választmányi ülése alapos elökészítése érdekében, a csoportokhoz az anyagok kellö idöben megérkeztek, a felkészülés lehetösége adott tagjaink számára.

Néhány gondolatot kívánok megosztani a tisztelt olvasókkal, - köztük a nyá. Tagozat tagjaival – a  2005-ös év újdonságaival kapcsolatban.

Ismeretes, hogy a Hosz 2004. november 20-án Gárdonyban tartott választmányi ülésén határozatot fogadott el az önsegélyezési és szolidaritási alap létrehozásáról, valamint a segélyezés rendjéröl, amely határozat 2005. január 1-vel lépett hatályba.

Ez a határozat lényegében új alapokra helyezi a segélyezés müködését, ugyanis a továbbiakban a „Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány”-on keresztül valósul meg.

A segélyezés forrását a Hosz központi költségvetése, a személyi jövedelemadó 1%-ából befolyt összeg harmada, valamint az önként csatlakozó alapszervezetek és csoportok tagdíj hányaduk terhére – tagonként évi 100 Ft – befizetett összeg biztosítja.

A határozat választási lehetöséget biztosít az alapszervezetek, önálló csoportok, illetve csoportok számára, hogy tagdíjhányaduk 30%-a terhére önállóan oldják meg a segélyezést, vagy az Alapítványhoz csatlakozva, tagonként 100 Ft befizetésével, a szolidaritás érvényre juttatásával oldják meg  rászoruló tagjaink segélyezését.

Itt és most szeretném felhívni minden Hosz tagunk figyelmét az Szja 1%-ában rejlö óriási, eddig nem kellöen kiaknázott lehetöségre, amellyel könnyedén, kis odafigyeléssel, anyagi ráfordítás nélkül tudnak forrást teremteni a temetési és szociális segélyek fedezésére. Most van az adóbevallás elkészítésének ideje, tehát most lehet könnyedén, egy nyilatkozattal, az adó 1%-ához juttatni az Alapítványunkat, amellyel magunkon segíthetünk. Bízunk benne, hogy minden alapszervezetünk mozgósítja tagjait az 1%-os felajánlás megtételére, ugyanis ilyen kedvezö lehetöség elmulasztása nem igazán érthetö, továbbá, ha komolyan valljuk a szolidaritás eszméit, komolyan segíteni akarunk a bajba jutott bajtársunk családján, vagy idös bajtársunkon, akkor most a szavak helyett a tetteken a sor.

 

A 2005. év újdonságairól csak röviden szólnék.

Remélhetöleg már mindenki megkapta az új tagsági igazolványát -  kártyáját- amellyel az elfogadó helyeken való vásárláskor kedvezményt kapunk.

Az új évben is a szolgáltatások bövítésére törekszik a Hosz, keresi azokat a célszerü megoldásokat, amellyel a nagyobb befektetések kedvezö pénzügyi feltételeit teremti meg.

A nyugállományú Tagozat is újít tevékenységén, bövítjük együttmüködésünket a különbözö érdekvédelmi szervezetekkel.

Elsöként a BEOSZ-szal készítettük elö a tárgyalásokat, az együttmüködési megállapodást terveink szerint hamarosan aláírjuk.

Szoboszlai Endre nyá. mk. ezds.

Nyá. Tagozat képviselöje

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.