2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Takarékos költségvetés, folytatódó átszervezés

Hosz  |  2005. 02. 08., 14:42

A hétköznapi halandó számára hatalmas összegböl, közel 300 milliárd forintból gazdálkodhat 2005-ben a honvédelmi tárca: a költségvetési törvény által rögzített 282 milliárdhoz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még további 5 milliárd forintot utal át.  Alkéri István dandártábornokot, a Honvédelmi Minisztérium Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatalának (KPSZH) föigazgatóját arra kértük: merüljünk el a számok tengerében, s mutassuk be a kiadások fö sarokszámait, céljait.

– Kezdjük a legfontosabbal! Habár a tárca költségvetése elmarad a korábban prognosztizált mértéktöl, mégis megjósolható: a személyi illetmény nem fog csökkenni. Söt, ebben az évben mind a haderönemeknél és a központi hivataloknál, mind a közalkalmazottaknál átlagosan 6%-os bérnövekedés lesz. Ennek biztosított a fedezete, tehát fel kell használnunk. A Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórumon elfogadták a tárca vezetésének azt a koncepcióját, hogy a bérfelzárkóztatást folytatni kell. Ennek szellemében differenciált fizetésemelésre kerül sor: ez a haderönemeknél és a közalkalmazottaknál 6,5%-ot, a központi hivataloknál 5%-ot jelent. Ebben az évben egyébként járulékokkal együtt 135,3 milliárd forintot fordítunk személyi juttatásokra, míg dologiakra 101,9 milliárdot. Az elöbbiek összesen 46,8%-a, az utóbbi 35,4%-a éves költségvetésünknek. Egyéb müködési kiadásokra – melyek elsösorban szociálpolitikai jellegüek, s zömmel a különbözö céllal létrehozott kht-k támogatását jelenti – 20,5 milliárdot, vagyis az éves költségvetés 7%-át fordíthatjuk. Nemzetközi feladatvállalásokra elöreláthatólag 18-19 milliárd forintot költhetünk – ennek forrását belsö átcsoportosításokkal kell biztosítanunk. Jelentösnek mondható, 3-4 milliárd közötti kiadást jelent a haderöreformból adódó kötelezettségeink teljesítése is. Ez az összeg a létszámcsökkentéssel kapcsolatos, s a leszerelési segélyt, valamint a végkielégítést is tartalmazza. A Honvédszakszervezet tagjai elött bizonyára ismert a terv: a Magyar Honvédség létszáma 2006 december 31-re 29 ezer fö lesz, s ezt elsösorban a hivatásos állomány központi és háttérintézményi dolgozóinak leépítésével kívánják a minisztérium irányítói megoldani. A változás a Honvédelmi Minisztérium egyes föosztályait is érinti, hiszen tudvalévö, hogy a vezérkar és a tárca felsöszintü vezetésének integrációját a gyakori átfedés indokolja elsösorban.

A csapatoknál terjengö hírek ellenére folytatódnak a felújítások: Debrecenben, Kecskeméten, Szentesen, Szolnokon, Tatán, Kaposváron kerül sor ilyen munkálatokra, míg Budapesten többek között az örezred és az Irinyi laktanya legénységi épületét korszerüsítjük, a fövárosban és Hódmezövásárhelyen 200-200 fös nötlenszállót adunk át. A feladat volumenét jól érzékelteti, hogy csak a laktanya rekonstrukciós programra 2004–2005. évben 4,7 milliárd forintot fordíthatunk. Budapesten 150 millióért vásárolhatunk lakásokat, s a kiemelt helyörségekben, Szolnokon, Györben, Tatán, Szentesen és Telkibányán is mód nyílik hasonló tranzakciókra, míg a meglévö lakásállományból 25 tatarozására kerülhet sor.

S mivel hosszú távra tervezünk, s az állomány jövöjét is szem elött tartjuk, a tárca költségvetéséböl 3,7 milliárd forint a Honvéd Önkéntes Pénztár, a magánnyugdíj- és egészségügyi pénztárak számláin fog megjelenni. Közel 900 millió forinttal járulunk hozzá munkavállalóink albérleti díjához, de tételenként is meghaladja a 100-, illetve 200 millió forintot, melyet biztosításokra, iskolakezdési támogatásra, lakás-kiürítési célra terveztünk. Fontos fejezete költségvetésünknek 644 millió forint – ezt az összeget segélyekre, a rászoruló családok támogatására, elölegek kifizetésére terveztük. A Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közhasznú Alapítványának munkáját és a nyugdíjas köröket ebben az évben 31 millió forinttal kívánja a tárca vezetése segíteni.

A föigazgató kitért az utóbbi idöben nagy vihart kavart jogszabályra, mely szerint a három forint/kilométer feletti útiköltségtérítést adó terheli.

– Ez nem a honvédelmi tárca döntése, hanem a törvényi változás, s így természetesen nemcsak a honvédségi alkalmazottakat érinti hátrányosan. A munkába járóknak a bérleti díj 80–86%-át változatlanul megtérítjük, míg a különélöknek a teljes összeget kifizetjük. A jogszabály megalkotása egyébként részben érthetö, hiszen az állami támogatás a tömegközlekedést preferálja.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.