2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Civil a pályán

Hosz  |  2005. 02. 08., 14:49

Szinte napra pontosan másfél évig, 1947. március 17-töl 1948. szeptember 18-ig volt honvédelmi miniszter a Nemzeti Parasztpárt hivatalban lévö elnöke, a rangos író, költö és publicista, Veres Péter. Másfél esztendö jelentös idö egy termékeny alkotó életében, nem tudhatjuk, hány veretes mütöl fosztotta meg a magyar próza és líra kedvelöit és a Három nemzedék címü trilógiájához hasonló kvalitású, esetleg éppen a huszadik századi történelmünk egyik legizgalmasabb fejezetének, a demokrácia születésének és – a Rákosi-rezsimbe kényszerített – elhalásának megörökítésével.

Az anekdota szerint Veres Péter a legkülönbözöbb társaságokban sem átallotta megkérdezni: mondja fiam, mégis mennyi katonának vagyok én a parancsnoka? A Parasztpárt elnöke – ha nem is volt rá büszke vélhetöen – de ezzel is hangsúlyozta: ö civil a pályán. Érthetö, hogy ezzel a közéleti szerepvállalásával jobbról és balról egyaránt támadások érték, de a másfél év nemcsak az írói munkában számít hosszú idönek – a honvédelmi tárca irányításában is.

Veres Péter talán tudta, talán csak érezte, a politika, a civil és a katonai szféra elképzeléseinek összehangolása valamilyen szintü miniszteri koncepciót, a demokrácia játékszabályainak alapos ismeretét feltételezi. Az újabb rendszerváltás után tizenöt évvel azt is tudjuk immár, hogy a legföbb katona, a vezérkar fönöke egy apolitikus sereget óhajt a politika igényeinek megfelelöen irányítani.

Ebben a beosztásban az is tudatosul, hogy a katonai szemléletnek vannak határai, s hogy a politika és a szakma csak egymást segítve hozhat létre korszerü haderöt. Az elmúlt, közel három év történései viszont arról tanúskodnak, hogy a civilek elsöprö rohamot indítottak a katonák ellen. Egy biztonságpolitikai szakértö szerint: az utókor valószínüleg meg fogja állapítani, hogy a Honvédelmi Minisztérium 2002 nyarától kezdve úgy müködött, mint egy profi felszámolócég. Bár a jelen esetben talán pontosabb lenne profi önfelszámoló cégröl beszélni.

Nem meglepö tehát, hogy a jelenlegi kormányzati ciklus vezérkari fönökei, Fodor Lajos és Szenes Zoltán nem kívánták a felszámolóbiztos szerepét betölteni. A katonai vezetés ugyanis nemcsak az ütöképes, a haza védelmét biztosítani tudó seregért felel – a katona bajtársak optimális munkahelyi, technikai feltételeiért csakúgy, mint egzisztenciális biztonságukért.

A politika és a szakma harmonikus együttmüködésének biztosítása továbbra is a miniszter lehetösége. Másfél év nagy idö – erre Veres Péter a tanú.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.