2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirend előtti téma volt a haderő-átalakítás

Hosz  |  2005. 02. 16., 15:54

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) február 16-i ülésén – napirend előtt – a haderő átalakítás aktuális feladatairól tartott tájékoztatót Vass János ezredes. A megbízott haderőtervezési csoportfőnök kijelentette: az elmúlt napokban elkészült a szervezési feladatokkal összefüggő vezérkar-főnöki parancs…

A HÉF ülését Erdélyi Lajos dandártábornok, a fórum soros elnöke nyitotta meg. A honvédelmi minisztert Iváncsik Imre politikai államtitkár képviselte, a munkaadói oldal ügyvivője Anda Árpád ezredes, míg a munkavállalói oldal ügyvivője dr. Zsiga Imre, a Hodosz titkára volt. Az ülés résztvevői – még napirend előtt – elbúcsúztatták a honvédelmi érdekegyeztetésben mintegy tíz éve tevékeny dr. Abonyi Mátyás ny. ezredest.

A haderő-átalakítás V. üteméről Vass János ezredes adott rövid tájékoztatást. A HÉF emellett tárgyalt a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996.évi XCV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot a HM Jogi és Igazgatási Főosztálya terjesztette elő. Dr. Till Szabolcs ezredes az írásbeli anyaghoz hozzátette: a tárca legfőbb célja a korábbi ösztöndíjas szabályozási rendszer új javaslatokkal történő kiegészítése.  

A tárca esélyegyenlőségi koncepciójáról a HM humánpolitikai főosztályának vezetője szólt. Erdélyi Lajos a tervezet szóbeli kiegészítéseként – kérdésre válaszolva – kijelentette: a szaktárca ,,a közvetlen a nyugállomány előtt” fogalma alatt egy esztendőnyi időtartamot ért. A szakszervezetek a témával kapcsolatban megfogalmazták: az esélyegyenlőség nem más, mint pozitív diszkrimináció, éppen ezért a Magyar Honvédség szakirányú koncepciójának a seregben meglévő ,,esélyegyenlőtlenségek” kiküszöbölését kell szolgálnia, így a célkitűzéseknek is reálisaknak és végrehajthatóknak kell lenni.

A választható béren kívüli javadalmazási rendszer (VBKJ) bevezetéséről is Erdélyi tábornok tájékoztatott. A főosztályvezető hangsúlyozta: a forrásoldal kimunkálása még nem fejeződött be, jelenleg is zajlanak a tárcánál a szakértői egyeztetések. A szakszervezetek hangot adtak félelmeiknek: összetettsége miatt, az előkészítésbe érdemes lenne multinacionális tapasztalatokkal bíró szakértőt is bevonni, emellett – főleg a bevezetés időszakában - pluszforrásokat is biztosítani kellene.

Az üdültetés és a helyőrségi klubok 2005. évi szolgáltatási lehetőségeiről szóló írásos anyagot szintén a HM humánpolitikai főosztályvezetője terjesztette a HÉF elé. A szakszervezetek megfogalmazták: a beterjesztett szöveg nem foglalkozik az új típusú haderőhöz kötődő kulturális feladatokkal és a hagyományápolással sem. Kérdésre válaszolva Erdélyi tábornok elmondta, hogy a laktanyákban szolgáló tiszti- tiszthelyettesi állomány számára kialakítandó klubok működtetése – az ideális laktanyamodell részeként, ha távlatokban is, de - azt jelenti, hogy egyfajta belső szolgáltató rendszerként, nyílt szórakozási lehetőséget kínálhat. 

A HÉF legközelebb március 16-án ülésezik. Akkor – a tervezett napirend szerint – az élelmezési normák 2005. évi alakulásáról, a szerződéses állomány élelmezési ellátásának helyzetéről, valamint a honvédelmi ágazat idei főbb nyilvánossági eseményeiről, a 2005-ben megrendezendő programokról és a pályázatokról tárgyalnak majd. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.