2024. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirend előtti téma volt a haderő-átalakítás

Hosz  |  2005. 02. 16., 15:54

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) február 16-i ülésén – napirend előtt – a haderő átalakítás aktuális feladatairól tartott tájékoztatót Vass János ezredes. A megbízott haderőtervezési csoportfőnök kijelentette: az elmúlt napokban elkészült a szervezési feladatokkal összefüggő vezérkar-főnöki parancs…

A HÉF ülését Erdélyi Lajos dandártábornok, a fórum soros elnöke nyitotta meg. A honvédelmi minisztert Iváncsik Imre politikai államtitkár képviselte, a munkaadói oldal ügyvivője Anda Árpád ezredes, míg a munkavállalói oldal ügyvivője dr. Zsiga Imre, a Hodosz titkára volt. Az ülés résztvevői – még napirend előtt – elbúcsúztatták a honvédelmi érdekegyeztetésben mintegy tíz éve tevékeny dr. Abonyi Mátyás ny. ezredest.

A haderő-átalakítás V. üteméről Vass János ezredes adott rövid tájékoztatást. A HÉF emellett tárgyalt a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996.évi XCV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot a HM Jogi és Igazgatási Főosztálya terjesztette elő. Dr. Till Szabolcs ezredes az írásbeli anyaghoz hozzátette: a tárca legfőbb célja a korábbi ösztöndíjas szabályozási rendszer új javaslatokkal történő kiegészítése.  

A tárca esélyegyenlőségi koncepciójáról a HM humánpolitikai főosztályának vezetője szólt. Erdélyi Lajos a tervezet szóbeli kiegészítéseként – kérdésre válaszolva – kijelentette: a szaktárca ,,a közvetlen a nyugállomány előtt” fogalma alatt egy esztendőnyi időtartamot ért. A szakszervezetek a témával kapcsolatban megfogalmazták: az esélyegyenlőség nem más, mint pozitív diszkrimináció, éppen ezért a Magyar Honvédség szakirányú koncepciójának a seregben meglévő ,,esélyegyenlőtlenségek” kiküszöbölését kell szolgálnia, így a célkitűzéseknek is reálisaknak és végrehajthatóknak kell lenni.

A választható béren kívüli javadalmazási rendszer (VBKJ) bevezetéséről is Erdélyi tábornok tájékoztatott. A főosztályvezető hangsúlyozta: a forrásoldal kimunkálása még nem fejeződött be, jelenleg is zajlanak a tárcánál a szakértői egyeztetések. A szakszervezetek hangot adtak félelmeiknek: összetettsége miatt, az előkészítésbe érdemes lenne multinacionális tapasztalatokkal bíró szakértőt is bevonni, emellett – főleg a bevezetés időszakában - pluszforrásokat is biztosítani kellene.

Az üdültetés és a helyőrségi klubok 2005. évi szolgáltatási lehetőségeiről szóló írásos anyagot szintén a HM humánpolitikai főosztályvezetője terjesztette a HÉF elé. A szakszervezetek megfogalmazták: a beterjesztett szöveg nem foglalkozik az új típusú haderőhöz kötődő kulturális feladatokkal és a hagyományápolással sem. Kérdésre válaszolva Erdélyi tábornok elmondta, hogy a laktanyákban szolgáló tiszti- tiszthelyettesi állomány számára kialakítandó klubok működtetése – az ideális laktanyamodell részeként, ha távlatokban is, de - azt jelenti, hogy egyfajta belső szolgáltató rendszerként, nyílt szórakozási lehetőséget kínálhat. 

A HÉF legközelebb március 16-án ülésezik. Akkor – a tervezett napirend szerint – az élelmezési normák 2005. évi alakulásáról, a szerződéses állomány élelmezési ellátásának helyzetéről, valamint a honvédelmi ágazat idei főbb nyilvánossági eseményeiről, a 2005-ben megrendezendő programokról és a pályázatokról tárgyalnak majd. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.