2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirend előtti téma volt a haderő-átalakítás

Hosz  |  2005. 02. 16., 15:54

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) február 16-i ülésén – napirend előtt – a haderő átalakítás aktuális feladatairól tartott tájékoztatót Vass János ezredes. A megbízott haderőtervezési csoportfőnök kijelentette: az elmúlt napokban elkészült a szervezési feladatokkal összefüggő vezérkar-főnöki parancs…

A HÉF ülését Erdélyi Lajos dandártábornok, a fórum soros elnöke nyitotta meg. A honvédelmi minisztert Iváncsik Imre politikai államtitkár képviselte, a munkaadói oldal ügyvivője Anda Árpád ezredes, míg a munkavállalói oldal ügyvivője dr. Zsiga Imre, a Hodosz titkára volt. Az ülés résztvevői – még napirend előtt – elbúcsúztatták a honvédelmi érdekegyeztetésben mintegy tíz éve tevékeny dr. Abonyi Mátyás ny. ezredest.

A haderő-átalakítás V. üteméről Vass János ezredes adott rövid tájékoztatást. A HÉF emellett tárgyalt a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996.évi XCV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot a HM Jogi és Igazgatási Főosztálya terjesztette elő. Dr. Till Szabolcs ezredes az írásbeli anyaghoz hozzátette: a tárca legfőbb célja a korábbi ösztöndíjas szabályozási rendszer új javaslatokkal történő kiegészítése.  

A tárca esélyegyenlőségi koncepciójáról a HM humánpolitikai főosztályának vezetője szólt. Erdélyi Lajos a tervezet szóbeli kiegészítéseként – kérdésre válaszolva – kijelentette: a szaktárca ,,a közvetlen a nyugállomány előtt” fogalma alatt egy esztendőnyi időtartamot ért. A szakszervezetek a témával kapcsolatban megfogalmazták: az esélyegyenlőség nem más, mint pozitív diszkrimináció, éppen ezért a Magyar Honvédség szakirányú koncepciójának a seregben meglévő ,,esélyegyenlőtlenségek” kiküszöbölését kell szolgálnia, így a célkitűzéseknek is reálisaknak és végrehajthatóknak kell lenni.

A választható béren kívüli javadalmazási rendszer (VBKJ) bevezetéséről is Erdélyi tábornok tájékoztatott. A főosztályvezető hangsúlyozta: a forrásoldal kimunkálása még nem fejeződött be, jelenleg is zajlanak a tárcánál a szakértői egyeztetések. A szakszervezetek hangot adtak félelmeiknek: összetettsége miatt, az előkészítésbe érdemes lenne multinacionális tapasztalatokkal bíró szakértőt is bevonni, emellett – főleg a bevezetés időszakában - pluszforrásokat is biztosítani kellene.

Az üdültetés és a helyőrségi klubok 2005. évi szolgáltatási lehetőségeiről szóló írásos anyagot szintén a HM humánpolitikai főosztályvezetője terjesztette a HÉF elé. A szakszervezetek megfogalmazták: a beterjesztett szöveg nem foglalkozik az új típusú haderőhöz kötődő kulturális feladatokkal és a hagyományápolással sem. Kérdésre válaszolva Erdélyi tábornok elmondta, hogy a laktanyákban szolgáló tiszti- tiszthelyettesi állomány számára kialakítandó klubok működtetése – az ideális laktanyamodell részeként, ha távlatokban is, de - azt jelenti, hogy egyfajta belső szolgáltató rendszerként, nyílt szórakozási lehetőséget kínálhat. 

A HÉF legközelebb március 16-án ülésezik. Akkor – a tervezett napirend szerint – az élelmezési normák 2005. évi alakulásáról, a szerződéses állomány élelmezési ellátásának helyzetéről, valamint a honvédelmi ágazat idei főbb nyilvánossági eseményeiről, a 2005-ben megrendezendő programokról és a pályázatokról tárgyalnak majd. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.