2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirend előtti téma volt a haderő-átalakítás

Hosz  |  2005. 02. 16., 15:54

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) február 16-i ülésén – napirend előtt – a haderő átalakítás aktuális feladatairól tartott tájékoztatót Vass János ezredes. A megbízott haderőtervezési csoportfőnök kijelentette: az elmúlt napokban elkészült a szervezési feladatokkal összefüggő vezérkar-főnöki parancs…

A HÉF ülését Erdélyi Lajos dandártábornok, a fórum soros elnöke nyitotta meg. A honvédelmi minisztert Iváncsik Imre politikai államtitkár képviselte, a munkaadói oldal ügyvivője Anda Árpád ezredes, míg a munkavállalói oldal ügyvivője dr. Zsiga Imre, a Hodosz titkára volt. Az ülés résztvevői – még napirend előtt – elbúcsúztatták a honvédelmi érdekegyeztetésben mintegy tíz éve tevékeny dr. Abonyi Mátyás ny. ezredest.

A haderő-átalakítás V. üteméről Vass János ezredes adott rövid tájékoztatást. A HÉF emellett tárgyalt a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996.évi XCV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot a HM Jogi és Igazgatási Főosztálya terjesztette elő. Dr. Till Szabolcs ezredes az írásbeli anyaghoz hozzátette: a tárca legfőbb célja a korábbi ösztöndíjas szabályozási rendszer új javaslatokkal történő kiegészítése.  

A tárca esélyegyenlőségi koncepciójáról a HM humánpolitikai főosztályának vezetője szólt. Erdélyi Lajos a tervezet szóbeli kiegészítéseként – kérdésre válaszolva – kijelentette: a szaktárca ,,a közvetlen a nyugállomány előtt” fogalma alatt egy esztendőnyi időtartamot ért. A szakszervezetek a témával kapcsolatban megfogalmazták: az esélyegyenlőség nem más, mint pozitív diszkrimináció, éppen ezért a Magyar Honvédség szakirányú koncepciójának a seregben meglévő ,,esélyegyenlőtlenségek” kiküszöbölését kell szolgálnia, így a célkitűzéseknek is reálisaknak és végrehajthatóknak kell lenni.

A választható béren kívüli javadalmazási rendszer (VBKJ) bevezetéséről is Erdélyi tábornok tájékoztatott. A főosztályvezető hangsúlyozta: a forrásoldal kimunkálása még nem fejeződött be, jelenleg is zajlanak a tárcánál a szakértői egyeztetések. A szakszervezetek hangot adtak félelmeiknek: összetettsége miatt, az előkészítésbe érdemes lenne multinacionális tapasztalatokkal bíró szakértőt is bevonni, emellett – főleg a bevezetés időszakában - pluszforrásokat is biztosítani kellene.

Az üdültetés és a helyőrségi klubok 2005. évi szolgáltatási lehetőségeiről szóló írásos anyagot szintén a HM humánpolitikai főosztályvezetője terjesztette a HÉF elé. A szakszervezetek megfogalmazták: a beterjesztett szöveg nem foglalkozik az új típusú haderőhöz kötődő kulturális feladatokkal és a hagyományápolással sem. Kérdésre válaszolva Erdélyi tábornok elmondta, hogy a laktanyákban szolgáló tiszti- tiszthelyettesi állomány számára kialakítandó klubok működtetése – az ideális laktanyamodell részeként, ha távlatokban is, de - azt jelenti, hogy egyfajta belső szolgáltató rendszerként, nyílt szórakozási lehetőséget kínálhat. 

A HÉF legközelebb március 16-án ülésezik. Akkor – a tervezett napirend szerint – az élelmezési normák 2005. évi alakulásáról, a szerződéses állomány élelmezési ellátásának helyzetéről, valamint a honvédelmi ágazat idei főbb nyilvánossági eseményeiről, a 2005-ben megrendezendő programokról és a pályázatokról tárgyalnak majd. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.