2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hatékony fellépést!

Hosz  |  2005. 02. 17., 15:32

A létszámleépítések ügye, az Egységes Közszolgálati Törvény, a szakszervezeti jogok megsértése, a 13. havi illetmények elmaradása és egyéb, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) hatáskörébe tartozó munkavállalói probléma is felmerült a február 18-i küldöttgyűlésen... 

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnökeA Honvédszakszervezet székhelyén megtartott rendezvényen a küldöttgyűlés tisztségviselőinek megválasztása, a munka- és a napirend elfogadása után Kónya Péter számolt be a 2004. évben végzett munkáról. Az FRDÉSZ elnöke kiemelte: az ágazati érdekegyeztető fórumok kiüresedtek, egyre kevesebb az eredményesnek nevezhető egyeztetés, a szaktárcák szükséges rosszként kezelik a szakszervezetek erőfeszítéseit.

A beszámoló szóbeli kiegészítésekor a tagszervezetek elnökei között Heiling Ottó Hosz alelnök megfogalmazta: az elmúlt időszakban az FRDÉSZ elérte, hogy végre súlyához mérve kezeljék. A katonák helyzetéről szólva elmondta, hogy a Magyar Honvédség helyzetére alaposan rányomja a bélyegét a több mint 100 milliárd forintos elvonás. Kajsza Zoltán, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) ügyvivője hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy nem késlekedhetnek a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek, ma már szövetségi szintű, határozott, kőkemény fellépésre van szükség! A Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) részéről megjelent Balázs László azt javasolta, hogy kérdőíves hangulatfelméréssel győzödjön meg az FRDÉSZ a szakszervezeti tagok jelenlegi élethelyzetéről, munkafeltételeiről, megélhetési nehézségeiről és azt tegye is közzé. 

A 2004. évi zárszámadás szóbeli kiegészítése, a GEB elnökének jelentése után a küldöttek elfogadták a zárszámadást. Miután a szakszervezetek küldöttei az elnöki beszámolót is elfogadták, az FRDÉSZ 2005. évi fő feladatait határozták meg. Eszerint különös figyelmet fordítanak 2005-ben a civil szakszervezeti tömörülésekkel történő kapcsolatok ápolására, javítására, emelett a fegyveres és rendvédelmi szférában dolgozók hangulatát is felmérik majd, de az Európai Szociális Charta 4. pontjában megfogalmazott tisztes megélhetést is célul tűzték ki a különleges közszolgálati feladatokat ellátók számára. Az FRDÉSZ - az elfogadott határozat szerint - a szolgáltatások javítását is kiemelt feladatának tekinti. A 2005. évi költségvetés vitája és elfogadása után a küldöttek döntöttek a Honvédszakszervezet támogatásáról is. Eszerint: az FRDÉSZ tagszervezetei szolidartításukról biztosítják a katonák reprezentatív szakszervezetét és határozottan elutasítanak minden olyan hatalmi törekvést, mellyel a társadalmi szervezetek autonómiját akarják megnyirbálni, csorbítani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.