2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átalakuló haderő

Hosz  |  2005. 03. 17., 10:36

A Honvédszakszervezet tisztségviselőinek tavaszi balatonkenesei továbbképzésének második napján – többek között – az Egységes Közszolgálati Törvényről, a munkavédelmi érdekképviseletek szerepéről, valamint az átalakuló haderő humán stratégiájáról esett szó, de a kéthavi parancsnoki jutalom eltörlésére irányuló miniszteri utasítás-tervezet ellen is tiltakoztak...  

A balatonkenesei továbbképzés második napja Kónya Péter előadásával kezdődött. Az FRDÉSZ elnöke az Egységes Közszolgálati Törvényről elmondta, hogy másfél-két éven belül nem fog megjelenni a törvény. A tervezet hátteréről kijelentette: több szakminisztérium is szembement már a koncepcióval. Az FRDÉSZ elnöke előadása végén Kiss Péter levelét idézte: A Miniszterelnöki Hivatalt vezető kancelláriaminiszter egy szakszervezeti megkeresésre válaszolva azt írta, hogy ,,a jelenlegi nyugdíjazási és alkalmazási feltételeken a Kormány nem kíván rontani”. Kónya Péter kifejtette, hogy a levélben szereplő állítással ellenkező történések esetén az FRDÉSZ számonkérést eszközöl majd.

Ezt követően Németh Péter a munkavédelmi érdekképviselő megválasztásának fontosságáról, illetve a munkavédelmi bejárások tapasztalatairól beszélt. A Honvédszakszervezet munkavédelmi ügyvivője szólt arról is, hogy a képviselő miben jogosult különösen tanácskozni a munkáltatóval, illetve milyen munkavédelmi tartalmú információkat kell biztosítani - többek között - a kockázatértékelés tapasztalatairól és a megbetegedések nyilvántartásáról és bejelentéséről. 

Ezután dr. Krizbai János ezredes a hadsereg-átalakítás humánpolitikai kérdéseit elemezte. Elmondta: a hadkötelezettségre vonatkozó politikai döntés következtében megváltozott a teljes hadsereg-szerkezet, az önkéntes szolgálati rendszer megjelenésével, kiteljesedésével az állomány struktúrája alapjaiban változott meg, emellett a működési kultúra is átalakult. A haderő teljes vertikuma most tanulja az új rendszert, ugyanakkor a szűk költségvetés főleg a katonai szervezeteknél okoz eddig még nem tapasztalt következményeket - mondta a főosztályvezető-helyettes. Az új struktúra, az általános feltételrendszer beállása időigényes, a belső működési folyamatok jelenleg is átalakulóban vannak. A szerződéses állományról szólva kijelentette: meg kell állapítani, hogy mi a Magyar Honvédségben eltölthető optimális idő, emellett azt is megfogalmazta, hogy nagy pazarlás lenne, ha nem a jelenlegi szerződéses katonából lenne a közeljövő tiszthelyettese. A HM humánpolitikai főosztályának helyettes vezetője szerint az évtizedeken keresztül jól működő lakás-ellátás ma már nem tudja kezelni a felmerülő igényeket. Krizbai ezredes emellett szólt – többek között – a Hjt. módosítás helyzetéről is: az egy éve zajló előkészítő munka középpontjában az ellentmondások feloldása, az apróbb finomítások, korrigálások elvégzése áll. Az ezredes szerint a törvény mögötti ösztönző-rendszereknek meg kell felelni a modern kor foglalkoztatás-politikájának. Befejezésül kijelentette: a Hjt. csak a jéghegy csúcsa, rengeteg egyéb határozót, szabályzót, végrehajtási utasítást is meg kell újítani, felül kell vizsgálni. 

A továbbképzés az április 9-ei rendkívüli kongresszus előkészítésének helyzetéről szóló tájékoztatóval ért véget. Farkas Lászlót arra kérték a továbbképzés résztvevői, hogy a nyilvánosság felhasználásával, nyílt levélben tiltakozzon az elnökség a kéthavi parancsnoki jutalom eltörlésére irányuló miniszteri utasítás-tervezetről.   

Noha szinte mindenki az Országos Választmányi ülés utáni, a rendkívüli kongresszus előtt kialakult helyzet elemzésével volt elfoglalva, mégis hasznos volt a március 16-17-én Balatonkenesén megtartott szakszervezeti továbbképzés – állapította meg a megjelent szakszervezeti tisztségviselők többsége.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.