2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átalakuló haderő

Hosz  |  2005. 03. 17., 10:36

A Honvédszakszervezet tisztségviselőinek tavaszi balatonkenesei továbbképzésének második napján – többek között – az Egységes Közszolgálati Törvényről, a munkavédelmi érdekképviseletek szerepéről, valamint az átalakuló haderő humán stratégiájáról esett szó, de a kéthavi parancsnoki jutalom eltörlésére irányuló miniszteri utasítás-tervezet ellen is tiltakoztak...  

A balatonkenesei továbbképzés második napja Kónya Péter előadásával kezdődött. Az FRDÉSZ elnöke az Egységes Közszolgálati Törvényről elmondta, hogy másfél-két éven belül nem fog megjelenni a törvény. A tervezet hátteréről kijelentette: több szakminisztérium is szembement már a koncepcióval. Az FRDÉSZ elnöke előadása végén Kiss Péter levelét idézte: A Miniszterelnöki Hivatalt vezető kancelláriaminiszter egy szakszervezeti megkeresésre válaszolva azt írta, hogy ,,a jelenlegi nyugdíjazási és alkalmazási feltételeken a Kormány nem kíván rontani”. Kónya Péter kifejtette, hogy a levélben szereplő állítással ellenkező történések esetén az FRDÉSZ számonkérést eszközöl majd.

Ezt követően Németh Péter a munkavédelmi érdekképviselő megválasztásának fontosságáról, illetve a munkavédelmi bejárások tapasztalatairól beszélt. A Honvédszakszervezet munkavédelmi ügyvivője szólt arról is, hogy a képviselő miben jogosult különösen tanácskozni a munkáltatóval, illetve milyen munkavédelmi tartalmú információkat kell biztosítani - többek között - a kockázatértékelés tapasztalatairól és a megbetegedések nyilvántartásáról és bejelentéséről. 

Ezután dr. Krizbai János ezredes a hadsereg-átalakítás humánpolitikai kérdéseit elemezte. Elmondta: a hadkötelezettségre vonatkozó politikai döntés következtében megváltozott a teljes hadsereg-szerkezet, az önkéntes szolgálati rendszer megjelenésével, kiteljesedésével az állomány struktúrája alapjaiban változott meg, emellett a működési kultúra is átalakult. A haderő teljes vertikuma most tanulja az új rendszert, ugyanakkor a szűk költségvetés főleg a katonai szervezeteknél okoz eddig még nem tapasztalt következményeket - mondta a főosztályvezető-helyettes. Az új struktúra, az általános feltételrendszer beállása időigényes, a belső működési folyamatok jelenleg is átalakulóban vannak. A szerződéses állományról szólva kijelentette: meg kell állapítani, hogy mi a Magyar Honvédségben eltölthető optimális idő, emellett azt is megfogalmazta, hogy nagy pazarlás lenne, ha nem a jelenlegi szerződéses katonából lenne a közeljövő tiszthelyettese. A HM humánpolitikai főosztályának helyettes vezetője szerint az évtizedeken keresztül jól működő lakás-ellátás ma már nem tudja kezelni a felmerülő igényeket. Krizbai ezredes emellett szólt – többek között – a Hjt. módosítás helyzetéről is: az egy éve zajló előkészítő munka középpontjában az ellentmondások feloldása, az apróbb finomítások, korrigálások elvégzése áll. Az ezredes szerint a törvény mögötti ösztönző-rendszereknek meg kell felelni a modern kor foglalkoztatás-politikájának. Befejezésül kijelentette: a Hjt. csak a jéghegy csúcsa, rengeteg egyéb határozót, szabályzót, végrehajtási utasítást is meg kell újítani, felül kell vizsgálni. 

A továbbképzés az április 9-ei rendkívüli kongresszus előkészítésének helyzetéről szóló tájékoztatóval ért véget. Farkas Lászlót arra kérték a továbbképzés résztvevői, hogy a nyilvánosság felhasználásával, nyílt levélben tiltakozzon az elnökség a kéthavi parancsnoki jutalom eltörlésére irányuló miniszteri utasítás-tervezetről.   

Noha szinte mindenki az Országos Választmányi ülés utáni, a rendkívüli kongresszus előtt kialakult helyzet elemzésével volt elfoglalva, mégis hasznos volt a március 16-17-én Balatonkenesén megtartott szakszervezeti továbbképzés – állapította meg a megjelent szakszervezeti tisztségviselők többsége.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.