2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átalakuló haderő

Hosz  |  2005. 03. 17., 10:36

A Honvédszakszervezet tisztségviselőinek tavaszi balatonkenesei továbbképzésének második napján – többek között – az Egységes Közszolgálati Törvényről, a munkavédelmi érdekképviseletek szerepéről, valamint az átalakuló haderő humán stratégiájáról esett szó, de a kéthavi parancsnoki jutalom eltörlésére irányuló miniszteri utasítás-tervezet ellen is tiltakoztak...  

A balatonkenesei továbbképzés második napja Kónya Péter előadásával kezdődött. Az FRDÉSZ elnöke az Egységes Közszolgálati Törvényről elmondta, hogy másfél-két éven belül nem fog megjelenni a törvény. A tervezet hátteréről kijelentette: több szakminisztérium is szembement már a koncepcióval. Az FRDÉSZ elnöke előadása végén Kiss Péter levelét idézte: A Miniszterelnöki Hivatalt vezető kancelláriaminiszter egy szakszervezeti megkeresésre válaszolva azt írta, hogy ,,a jelenlegi nyugdíjazási és alkalmazási feltételeken a Kormány nem kíván rontani”. Kónya Péter kifejtette, hogy a levélben szereplő állítással ellenkező történések esetén az FRDÉSZ számonkérést eszközöl majd.

Ezt követően Németh Péter a munkavédelmi érdekképviselő megválasztásának fontosságáról, illetve a munkavédelmi bejárások tapasztalatairól beszélt. A Honvédszakszervezet munkavédelmi ügyvivője szólt arról is, hogy a képviselő miben jogosult különösen tanácskozni a munkáltatóval, illetve milyen munkavédelmi tartalmú információkat kell biztosítani - többek között - a kockázatértékelés tapasztalatairól és a megbetegedések nyilvántartásáról és bejelentéséről. 

Ezután dr. Krizbai János ezredes a hadsereg-átalakítás humánpolitikai kérdéseit elemezte. Elmondta: a hadkötelezettségre vonatkozó politikai döntés következtében megváltozott a teljes hadsereg-szerkezet, az önkéntes szolgálati rendszer megjelenésével, kiteljesedésével az állomány struktúrája alapjaiban változott meg, emellett a működési kultúra is átalakult. A haderő teljes vertikuma most tanulja az új rendszert, ugyanakkor a szűk költségvetés főleg a katonai szervezeteknél okoz eddig még nem tapasztalt következményeket - mondta a főosztályvezető-helyettes. Az új struktúra, az általános feltételrendszer beállása időigényes, a belső működési folyamatok jelenleg is átalakulóban vannak. A szerződéses állományról szólva kijelentette: meg kell állapítani, hogy mi a Magyar Honvédségben eltölthető optimális idő, emellett azt is megfogalmazta, hogy nagy pazarlás lenne, ha nem a jelenlegi szerződéses katonából lenne a közeljövő tiszthelyettese. A HM humánpolitikai főosztályának helyettes vezetője szerint az évtizedeken keresztül jól működő lakás-ellátás ma már nem tudja kezelni a felmerülő igényeket. Krizbai ezredes emellett szólt – többek között – a Hjt. módosítás helyzetéről is: az egy éve zajló előkészítő munka középpontjában az ellentmondások feloldása, az apróbb finomítások, korrigálások elvégzése áll. Az ezredes szerint a törvény mögötti ösztönző-rendszereknek meg kell felelni a modern kor foglalkoztatás-politikájának. Befejezésül kijelentette: a Hjt. csak a jéghegy csúcsa, rengeteg egyéb határozót, szabályzót, végrehajtási utasítást is meg kell újítani, felül kell vizsgálni. 

A továbbképzés az április 9-ei rendkívüli kongresszus előkészítésének helyzetéről szóló tájékoztatóval ért véget. Farkas Lászlót arra kérték a továbbképzés résztvevői, hogy a nyilvánosság felhasználásával, nyílt levélben tiltakozzon az elnökség a kéthavi parancsnoki jutalom eltörlésére irányuló miniszteri utasítás-tervezetről.   

Noha szinte mindenki az Országos Választmányi ülés utáni, a rendkívüli kongresszus előtt kialakult helyzet elemzésével volt elfoglalva, mégis hasznos volt a március 16-17-én Balatonkenesén megtartott szakszervezeti továbbképzés – állapította meg a megjelent szakszervezeti tisztségviselők többsége.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.