2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülésezett az elnökség

Hosz  |  2005. 03. 24., 10:37

Alapszervezeti-és önálló csoportvezetők, haderőnemi titkárok és szakmai ügyvivők is megjelentek a Hosz március 24-i elnökségi ülésén. Napirenden Borka István minisztériumi csoportvezető kezdeményezésének vizsgálata, illetve a rendkívüli kongresszus előkészítése szerepelt…

A napirendet Farkas László ismertette, majd arról döntöttek, hogy a megjelent alapszervezeti vezetők tanácskozási joggal vesznek részt az elnökségi ülésen. Napirenden szerepelt Borka István csoportvezető szerepének vizsgálata a HM politikai államtitkár és a HOSZ haderőnemi képviselői közötti találkozó kezdeményezésében. Ismert, hogy Borka István a Hosz február 24-i választmányi ülésén elismerte, hogy találkozót kezdeményezett a HM politikai államtitkára és a haderőnemi képviselők között, az elnökség és az ő tudtuk nélkül. A minisztériumi csoportvezető az elnökségi ülésen történt meghallgatáson ezt a tényt megerősítette. Az Elnökség tagjai eltérő véleményüknek adtak hangot az ügy megítélésével kapcsolatban, a többségi álláspont alapján azonban Borka István a fenti cselekedetével megsértette az Alapszabály több pontját is, nehéz helyzetbe hozva ezzel a HOSZ Elnökségét, súlyos müködési zavarokat okozva a szervezet életében. Tevékenysége ellentétes a szakszervezet különböző szabályzóiban és határozataiban foglaltakkal. A fentiek miatt az Elnökség Borka Istvánt többségi határozattal (5 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett) a HOSZ tagjai sorából kizárta. A határozat ellen a Választmánynál fellebbezhet, így a döntés nem jogerős.

A Budapesten, április 9-én tartandó rendkívüli kongresszus előkészítéséről szóló napirend tárgyalása során az ügyrendről és a kongresszus tisztségviselőiről döntöttek. Tóth László alelnök elmondta, hogy a korábbi rendezvények tapasztalatai miatt pontosítani szükséges a kiadott ügyrendet. A jegyzőkönyvvezető, a levezető elnök és segítője személyének kiválasztásáról szóló módosító javaslatok mellett a tisztségviselők megválasztásának rendjéről, valamint a mandátumvizsgáló- és a szavazatszámláló bizottságok összetételéről is javaslatot alkottak. A rendkívüli kongresszus legitimitásáról szóló Ellenőrző Bizottsági határozatot Nagy Zoltán bizottsági elnök ismertette.  Az egyebek napirendi pontban az előző elnökségi ülések jegyzőkönyveit fogadta el a Hosz nyolctagú vezetése. A Hosz elnöke - az ülés végén - arról is tájékoztatta az elnökséget, hogy még mindig semmilyen visszajelzés nem érkezett a HM-től a március 7-i – Hosz delegáció és Iváncsik Imre HM PÁT közötti – tárgyalásról, a beígért miniszteri állásfoglalásról. Farkas László azt is közölte, hogy március 25-én Heiling Ottó alelnökkel a HM politikai államtitkáránál képviseli a Hosz álláspontját a kéthavi parancsnoki jutalom eltörlését ezdeményező HM utasítás-tervezettel kapcsolatban. Az Iváncsik Imrével történő egyeztetésről az Egység újság áprilisi számából és honlapunk oldalairól értesülhetnek olvasóink.          

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.