2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyeztetés a kéthavi parancsnoki jutalomról

Hosz  |  2005. 03. 25., 14:21

A HOSZ vezetése egyeztetést kezdeményezett a HM politikai államtitkáránál a hivatásos tisztek, tiszthelyettesek, valamint köztisztviselők és közalkalmazottak nyugállományba helyezésük alkalmából történő elismeréséről szóló 82/1993 (HK 26) HM utasítás tervezett hatályon kívül helyezéséről. Iváncsik Imre politikai államtitkár március 25-én fogadta a HOSZ elnökét és alelnökét...  

Farkas László és Heiling Ottó tájékoztatták az államtitkárt arról, hogy a tervezett intézkedésnek milyen hatásai lesznek az érintett állomány körében, bemutatták annak diszkriminatív, és hangulatromboló hatásait is. A Hosz vezetői azt kérték továbbá az államtitkártól, hogy a megvonás valós indokáról adjon tájékoztatást, mert az az utasítás tervezetből az nem derült ki, emellett felhívták a figyelmet a kormány nevében megfogalmazott azon ígéretre is, melyet a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Kiss Péter tett még 2004. június 10-én, az FRDÉSZ megkeresésére válaszolva. Eszerint az Egységes Közszolgálati Törvény előkészítése nem irányul a hivatásos állomány nyugdíjba vonulási feltételeinek – az érintettek számára hátrányos – módosítására. Hangsúlyozták, hogy bár az ígéret a közszolgálati reformmal kapcsolatban született, de abból a kormányzati szándék világosan kitünik, így azt a hátrányos módosítás más formájára is érvényesnek kell tekinteni. 

Iváncsik államtitkár megerősítette azt a feltételezést, hogy a módosítási elképzelés valójában a kiáramlási kedv csökkentésére született, mivel a bevezetés időpontjában fennálló hátrányos nyugállományba helyezési feltételek - aminek ellentételezésére vezették be a 2 havi parancsnoki jutalmat - most már nem állnak fenn. A szakszervezeti vezetők az érvek felsorolása után arra kérték az államtitkárt, járjon közben annak érdekében, hogy a tervezett utasítás hatályon kívül helyezése ne történjen meg.

A találkozón szóba került még a 3-as TPSZI megszüntetése következtében a kiegeknél kialakuló helyzet, aminek eredményeként megszünnek a pénzügyi referatúrák, szakfeladataikat, pedig az állomány egyes tagjaira szándékoznak terhelni anélkül, hogy a plusz feladatokat ellentételeznék. A Hosz vezetői szerint ez azért is aggályos, mert pénzügyi képzettséggel a hadkiegészítő parancsnokságok szakállománya nem rendelkezik.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.