2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyeztetés a kéthavi parancsnoki jutalomról

Hosz  |  2005. 03. 25., 14:21

A HOSZ vezetése egyeztetést kezdeményezett a HM politikai államtitkáránál a hivatásos tisztek, tiszthelyettesek, valamint köztisztviselők és közalkalmazottak nyugállományba helyezésük alkalmából történő elismeréséről szóló 82/1993 (HK 26) HM utasítás tervezett hatályon kívül helyezéséről. Iváncsik Imre politikai államtitkár március 25-én fogadta a HOSZ elnökét és alelnökét...  

Farkas László és Heiling Ottó tájékoztatták az államtitkárt arról, hogy a tervezett intézkedésnek milyen hatásai lesznek az érintett állomány körében, bemutatták annak diszkriminatív, és hangulatromboló hatásait is. A Hosz vezetői azt kérték továbbá az államtitkártól, hogy a megvonás valós indokáról adjon tájékoztatást, mert az az utasítás tervezetből az nem derült ki, emellett felhívták a figyelmet a kormány nevében megfogalmazott azon ígéretre is, melyet a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Kiss Péter tett még 2004. június 10-én, az FRDÉSZ megkeresésére válaszolva. Eszerint az Egységes Közszolgálati Törvény előkészítése nem irányul a hivatásos állomány nyugdíjba vonulási feltételeinek – az érintettek számára hátrányos – módosítására. Hangsúlyozták, hogy bár az ígéret a közszolgálati reformmal kapcsolatban született, de abból a kormányzati szándék világosan kitünik, így azt a hátrányos módosítás más formájára is érvényesnek kell tekinteni. 

Iváncsik államtitkár megerősítette azt a feltételezést, hogy a módosítási elképzelés valójában a kiáramlási kedv csökkentésére született, mivel a bevezetés időpontjában fennálló hátrányos nyugállományba helyezési feltételek - aminek ellentételezésére vezették be a 2 havi parancsnoki jutalmat - most már nem állnak fenn. A szakszervezeti vezetők az érvek felsorolása után arra kérték az államtitkárt, járjon közben annak érdekében, hogy a tervezett utasítás hatályon kívül helyezése ne történjen meg.

A találkozón szóba került még a 3-as TPSZI megszüntetése következtében a kiegeknél kialakuló helyzet, aminek eredményeként megszünnek a pénzügyi referatúrák, szakfeladataikat, pedig az állomány egyes tagjaira szándékoznak terhelni anélkül, hogy a plusz feladatokat ellentételeznék. A Hosz vezetői szerint ez azért is aggályos, mert pénzügyi képzettséggel a hadkiegészítő parancsnokságok szakállománya nem rendelkezik.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.