2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülésezett az Idősügyi Tanács

Hosz  |  2005. 03. 31., 08:43

A Honvédelmi Idösügyi Tanács március 8-án tartotta ez évi elsö ülését, melyen a jelenlévö hölgyeknek kedveskedtünk egy szál virággal és sok jókívánsággal a nönap alkalmából. Ezt követöen Komor Levente, a HM Humánpolitikai helyettes államtitkára tekintette át a 2004. évi föbb történéseket és vázolta a tárca idösgondozással kapcsolatos 2005. évi elképzeléseit. 2004-röl elmondta, hogy a költségvetési megszorítás a folyamatban lévö ügyek újragondolását, átprogramozását, módosítását kényszerítette ki, ám ennek ellenére történelmi jelentöségû lépésekre is sor került, nevezetesen megtörtént az önkéntes haderöre való áttérés.

 

A 2005. évi elképzelésekröl azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a jelenlegi HM szociális ellátó rendszerek még az idén lényegében változatlanul mûködnek, de ezzel párhuzamosan intenzíven készítik elö a szociális ellátó rendszer gyökeres átalakítását, a KAFETÉRIA-rendszer jövö január 1-ei bevezetését.

 

A KAFETÉRIA-rendszer bevezetése elött minden érdekvédelmi szervezetnek maximális figyelmet, energiát kell fordítani a tervezet megismerésére, az összefüggések (elönyök-hátrányok) reális feltárására, a javaslatok megfogalmazására és érvényesítésére. Nem engedhetö meg, hogy racionalizálás címén, megszerzett szociális vívmányok tûnjenek el, vagy a minden áron való megtakarítás elve gyözedelmeskedjen.

 

A helyettes államtitkár szólt még a tárca azon tervéröl, mely szerint nyugdíjasotthoni féröhelyek vásárlását tervezik, de 2005. folyamán nem vezetik be a nyugdíjasotthoni ellátást, vagyis ebben az évben sem valósul meg a törvényben elöírt szolgáltatás, nem teljesíti a tárca a törvényben elöírt kötelezettségét.

 

Ezt követöen Kórozs Lajos, az ICsSzEM politikai államtitkára szólt a szociális intézkedésekröl. Leszögezte, hogy azok a prognosztizált nyugdíjemelési adatok, amelyek a decemberi ülésen elhangzottak, tarhatóak, meglesz a forrása minden tervezett intézkedésnek. Az államtitkár elmondta, hogy módosították a szociális törvényt. Ennek következtében 2006. január 1-töl a 75 év feletti egyedülállóak esetében bevezetik az idöskori járadékot, melynek mértéke 30% lesz. Ugyancsak a törvény módosításának köszönhetö, hogy a 13. havi nyugdíj idén esedékes három heti mértékének elsö felét megkapják a nyugdíjasok március hónapban.

 

Kórozs Lajos államtitkár tájékoztatójának számunkra legizgalmasabb része az volt, amit a kormányzati idösügyi tanács üléséröl elmondott. Ugyanis azon a fórumon, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vett, kellö élességgel felvetödött a nyugdíjak leszakadása a nettó keresetektöl, a nyugdíjrendszer belsö feszültségeinek fokozódása, a társadalombiztosítási alapelvek sérülése, ami tûrhetetlen nyugdíj aránytalanságok kialakulásához vezetett. A miniszterelnök azonnal feladatot szabott a jelenlévö Barát Gábornak, a Nyugdíjfolyósító Fö­igazgatóság föigazgatójának, mely szerint májusra tudományos alapossággal elkészített jelentést kér, amely feltárja a nyugdíjrendszer feszültségeit, a feszültségek keletkezésének okait és kezelésének lehetséges módjait.

 

 

* * *

 

 

Lenyûgözö, szellemes, kultúrtörténeti ínyencségekkel egyedien dúsított elöadást tartott az idösügyi tanács márciusi ülésén Németh Károly orvos-ezredes. A HM Veröcei Betegotthon parancsnoka – az eredeti forgatókönyv szerint – intézményének mûködéséröl tájékoztatta a jeles grémium tagjait, ám mondanivalójának illusztrálására számtalan képzömûvészeti alkotást és irodalmi idézetet is felvonultatott. A Magyar Honvédségen belül az idöskorúak egészségügyi állapotára, a betegotthon „szolgáltatásaira” exponáló beszédböl azonban azt is megtudtuk, hogy az idösek megbecsülése kultúráktól függöen más és más, holott szinte mindenütt fontos szerepük volt a társadalmi életben. Róluk gondoskodni nem nyûg, hanem tisztes erkölcsi kötelesség, hiszen gyermek – és idöskorú egyaránt a felnött, aktív társadalomtól függ. Szerte a világban, így Magyarországon is emelkedik az idösek aránya – létük a politikának is fontos, nem utolsósorban a szavazatok miatt. A fejlödés viszont olyan iramú, hogy azt öregkorban csak kivételes képességekkel lehet követni. Közülük sokan nehezen viselik a kényszerû változásokat – a nyugdíjas kor gyakran jár együtt az élethelyzetek radikális átalakulásával. Beszûkül a mozgástér, presztízs – és jövedelemveszteség éri az idöskorúakat, s a család szerepe sem pozitív minden esetben. Kihasználják, vagy éppen túlkényeztetik a belsö konfliktusokkal is küszködö hozzátartozókat.

 

A Magyar Honvédségtöl nyugállományba vonultak sincsenek irigylésre méltó helyzetben, hiszen a közmondás szerint: a katonai pálya nem nyugdíjas állás. Erre az is igazolás, hogy a háborúk az emberiség legjobbjait tizedelték meg. A tudományos – technikai felfedezések, a fegyverkezési verseny rányomja bélyegét a katonák lelkiállapotára, s az állandó stressz, a fenyegetettség, a kiképzések során jelentkezö kihívások az egészségükre is maradandóan hatnak. Hazánkban fokozottabb a létbizonytalanság, mert a kormányváltásokkal, azaz négyévente új és új koncepció jelentkezik. Talán emiatt is oly szomorú a magyar statisztika: a nyugdíjas katonáknak mindössze öt százaléka él hetven éven túl, s a hatvan év felettieknél még az öngyilkosságokkal is számolnunk kell. Az idöskorú katonák korábban szem elött voltak, biztosított volt egészségügyi ellátásuk, a nyugdíjas klubok kellemes társasági életet biztosítottak, s nem volt gond üdülésük sem az elö- és utószezonban.

 

Az elöadó az általános helyzetkép felvázolása után ismertette a veröcei betegotthon történetét. Eszerint az akkori kormányzat 1982-ben döntött a veröcei intézmény létrehozásáról, mely négy évvel késöbb nyílt meg. A tizenhét hektáros terület kiválóan alkalmas lenne arra, hogy itt hozzák létre a Magyar Honvédség szociális centrumát. Jelenleg kilencvennyolc fö dolgozik itt, s gondoskodik száz beteg gyógyulásáról, ápolásáról. Az elmúlt közel két évtized alatt összesen 8458 beteget láttak el 16-101 éves korig, s az átlagos ápolási idö 61,8 nap volt. Általában súlyos, hosszú ápolást igénylö, gyakran vég elötti állapotban kerülnek ide betegek. Az intézmény dolgozóinak a gondos ápolás a feladata, egészen akár az elmúlásig. A parancsnok elmondta, hogy a jelenlegi szintet a nehezedö körülmények ellenére is fenn kell tartani, s célszerû egy krónikus osztály létrehozása. A jövövel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a terület nagysága miatt apartmanok létrehozása oldhatná meg a feszítö gondokat –  az orvosi ellátás már biztosított.

 

Az idösügyi tanács ülésén Hetei Péter tábornok a Honvédkórház parancsnoka az intézmény munkáját ismertetve leszögezte: elsösorban a katonákért van a kórház. Feladatuk közé tartozik az aktív és nyugdíjas katonai állomány, valamint családtagjaik, a katonai attasék és hozzátartozóik, valamint Budapest és Észak-Magyarország civil lakosságának egészségügyi ellátása. Az elmúlt évben közel huszonötezer fekvöbeteget és csaknem hétszázezer járó beteget ápoltak, ennek ellenére évente mindössze 16-18 panasz érkezik. A problémákat a kórház vezetése is látja: zsúfoltság, a dohányzási tilalmak be nem tartása, a tisztaság és a hosszú várakozási idö szerepel az irritáló tényezök között. Mindezek ellenére népszerû a kórház, jó a híre a szakmában és a betegek között is. Ezt jelzi, hogy napjainkban a civil páciensek aránya 70-72%, míg régen ez fordítva volt.

 

A 2006 végén befejezödö kórházi rekonstrukció végén már korszerû diagnosztikai háttér, tágas, kultúrált betegvárók és szakrendelök, továbbá központi betegfelvételi rendszer segíti majd az orvosok munkáját, biztosítja a betegek komfortérzetét.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.