2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Továbbképzés Balatonkenesén

Hosz  |  2005. 03. 31., 08:47

Kétnapos szakmai továbbképzést tartott a Honvédszakszervezet (Hosz). A balatonkenesei rendezvényen – március 16-17-én – megjelentek az elnökség és az ügyvezetés tagjai mellett az alapszervezeti- és önálló csoportvezetök, valamint az Egység 2002 Kft. és a „Katonákért Alapítvány vezetöi is.

Jáger Tibor területi ügyvivö prog­ram­is­mer­te­tö­je után Farkas László Hosz elnök nyitotta meg a Honvédszakszervezet kétnapos szakmai továbbképzését. Ezután a Nemzeti Civil Alapprogram volt a témája Barabás Miklós elöadásának. Ezt követöen a Hosz jogi ügyvivöje a szakszervezeti tisztségviselök képviseleti, eljárási jogosultságairól tartott elöadást, majd a személyi beszélgetések tapasztalatairól, a fegyelmi, káreljárási szabályokról szólt. Dr. Hortobágyi Tibor a tisztségviselöket megilletö védelemröl, a szakszervezet egyetértési jogosultságáról is szót ejtett.

A Honvéd Nyugdíjpénztár hely­ze­té­röl és tevékenységéröl dr. Szenes Zoltán beszélt. A nemrég megválasztott ügyvezetö igazgató – többek között – a Pénztár eredményeiröl, a 2005-ös tervekröl és kihívásokról tartott tájékoztatót. Az elöadó adatai szerint a múlt évben tisztességesen, mintegy 2600 fövel nött a pénztár taglétszáma, ennek ellenére a jövöben is kiemelt hangsúlyt kell fektetni a tagszervezésre, különösen a szerzödéses katonaállományt és a társfegyveres testületek tagjait kell megcélozni – mondta az ügyvezetö. Dr. Szenes Zoltán azt is kiemelte, hogy mennyire fontos a Pénztár integrált informatikai rendszerének mihamarabbi mûködésbe állítása, az éles üzem beindítása. Az ügyvezetö befejezésül a tagi jogok, kötelességek változásáról beszélt. A leglényegesebb módosulások közül kiemelte: a nyugdíjkorhatár elérését követöen tagdíj fizetése nélkül is Pénztárban lehet hagyni a megtakarítást.

A kiemelt szolgáltatásokról szóló részben – a Vodafone Rt. részéröl – Nagy Gábor kapcsolattartó tájékoztatott a Honvédszakszervezet tagsága, illetve az Egység 2002 Kft. számára kiajánlott projektárról. A kormányzati tarifastruktúránál kedvezöbb ez a csomag, mind a csúcsidöben, mind a csúcsidön kívül folytatott beszélgetések percdíjai alacsonyabbak az eddigieknél – mondta Nagy Gábor. Az alapítványi csoportba tartozó elöfizetök beszélgetési percdíjai is kedvezöbbek lettek, emellett megmaradt a 20 darab ingyenes sms-lehetöség is.

A balatonkenesei továbbképzés második napja Kónya Péter elöadásával kezdödött. Az FRDÉSZ elnöke az Egységes Közszolgálati Törvényröl elmondta, hogy másfél-két éven belül nem fog megjelenni a törvény. A tervezet hátteréröl kijelentette: több szakminisztérium is szembement már a koncepcióval. Az FRDÉSZ elnöke elöadása végén Kiss Péter levelét idézte: A Miniszterelnöki Hivatalt vezetö kancelláriaminiszter egy szakszervezeti megkeresésre válaszolva azt írta, hogy „a jelenlegi nyugdíjazási és alkalmazási feltételeken a Kormány nem kíván rontani”. Kónya Péter kifejtette, hogy a levélben szereplö állítással ellenkezö történések esetén az FRDÉSZ számonkérést eszközöl majd.

Ezt követöen Németh Péter a munkavédelmi érdekképviselö megválasztásának fontosságáról, illetve a munkavédelmi bejárások tapasztalatairól beszélt. A Honvédszakszervezet munkavédelmi ügyvivöje szólt arról is, hogy a képviselö miben jogosult különösen tanácskozni a munkáltatóval, illetve milyen munkavédelmi tartalmú információkat kell biztosítani – többek között – a kockázatértékelés tapasztalatairól és a megbetegedések nyilvántartásáról és bejelentéséröl.

Ezután dr. Krizbai János ezredes a hadsereg-átalakítás humánpolitikai kérdéseit elemezte. Elmondta: a hadkötelezettségre vonatkozó politikai döntés következtében megváltozott a teljes hadsereg-szerkezet, az önkéntes szolgálati rendszer megjelenésével, kiteljesedésével az állomány struktúrája alapjaiban változott meg, emellett a mûködési kultúra is átalakult. A haderö teljes vertikuma most tanulja az új rendszert, ugyanakkor a szûk költségvetés föleg a katonai szervezeteknél okoz eddig még nem tapasztalt következményeket – mondta a föosztályvezetö-helyettes. Az új struktúra, az általános feltételrendszer beállása idöigényes, a belsö mûködési folyamatok jelenleg is átalakulóban vannak. A szerzödéses állományról szólva kijelentette: meg kell állapítani, hogy mi a Magyar Honvédségben eltölthetö optimális idö, emellett azt is megfogalmazta, hogy nagy pazarlás lenne, ha nem a jelenlegi szerzödéses katonából lenne a közeljövö tiszthelyettese. A HM humánpolitikai föosztályának helyettes vezetöje szerint az évtizedeken keresztül jól mûködö lakás-ellátás ma már nem tudja kezelni a felmerülö igényeket. Krizbai ezredes emellett szólt – többek között – a Hjt. módosítás helyzetéröl is: az egy éve zajló elökészítö munka középpontjában az ellentmondások feloldása, az apróbb finomítások, korrigálások elvégzése áll. Az ezredes szerint a törvény mögötti ösztönzö-rendszereknek meg kell felelni a modern kor foglalkoztatás-politikájának. Befejezésül kijelentette: a Hjt. csak a jéghegy csúcsa, rengeteg egyéb határozót, szabályzót, végrehajtási utasítást is meg kell újítani, felül kell vizsgálni.

A továbbképzés az április 9-ei rendkívüli kongresszus elökészítésének hely­ze­té­röl szóló tájékoztatóval ért véget. Noha szinte mindenki az Országos Választmányi ülés utáni, a rendkívüli kongresszus elött kialakult helyzet elemzésével volt elfoglalva, mégis hasznos volt a Balatonkenesén megtartott szakszervezeti továbbképzés – állapította meg többek között a nagytarcsai alapszervezettöl érkezett Szabó Gabriella. A dinamikus, mindenben öszinte fiatal hadnagy jelenleg a Híradó Parancsnokságnál szakaszparancsnokként szolgál.  

– Elöször vettem részt ilyen továbbképzésen és nagyon jól éreztem magam. Hasznosnak tartom ezt az eseményt, és úgy értékelem, hogy szükség is van rá ahhoz, hogy a Honvédszakszervezet jól mûködjön. Tartalmas elöadásokat hallhattunk, érdeklödöek voltak a résztvevök, sok fontos felszólalás és

kérdés hangzott el, az elöadásokat öszinte, korrekt és információval teli válaszok követték. Ez nagyon lényeges volt, mert így tényleg volt értelme az összejövetelnek, és a küldöttek valódi válaszokkal tudtak visszatérni az alakulataikhoz. Fontosnak tartom, hogy az alapszervezeti vezetök megismerjék egymást, megbeszélhessék a felmerülö problémákat, tapasztalatot cseréljenek. A haderönemi képviselöjelölésen megismerhettük egymás véleményét, megbeszélhettük az információáramlás problémáit, illetve, hogy melyik jelölt mit gondol a szakszervezet mûködéséröl és milyen tervei, elgondolásai vannak. Így a szavazáskor objektíven tudtunk dönteni, hogy a legmegfelelöbb ember képviselhesse a haderönemünk tagjait. Örülök, hogy itt lehettem Balatonkenesén. Sok mindent megtudtam a szakszervezet mûködéséröl, és úgy érzem, a Hosz nagyon sokat tehet a tagjaiért, ha a több mint tízezer fös tagság mögötte áll, amikor érdekeket, a mi érdekeinket képviseli.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.