2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jogász válaszol

Hosz  |  2005. 03. 31., 08:49

Az Egység újság korábbi számaiban elkezdett – lakhatási támogatásokkal foglalkozó – cikksorozatot egy késöbbi számban folytatom. E havi számunkban az érdek-képviseleti szerveket megilletö jogokkal foglalkozom.

 

Az állomány tagjai által a szolgálati viszonnyal kapcsolatos jogaik és jogos érdekeik védelmére és képviseletére létrehozott érdek-képviseleti szervek, szövetségek mûködését a Hjt. szabályozza. A Honvédség köteles együttmûködni az érdek-képviseleti szervvel és biztosítani mûködésének feltételeit. Ez utóbbi körben lehetövé kell tenni, hogy az érdek-képviseleti szerv

 

• a Honvédség kijelölt helyiségeit és azok berendezését a napi szolgálati idön túl, illetöleg a szolgálati idöben térítésmentesen használja;

 

• az általa szükségesnek tartott tájékoztatásokat, felhívásokat, valamint a tevékenységével kapcsolatos adatokat a szolgálati helyen szokásos vagy más megfelelö módon közzétegye.

 

A szervezeti egység szakszervezeti szerve (alapszervezet, önálló csoport), illetve a reprezentatív szakszervezet a szervezeti egységgel kapcsolatban az alábbi jogokat gyakorolhatja:

 

• minden olyan kérdésben tájékoztatást kérhet, amely az állomány tagjainak a szolgálati viszonnyal összefüggö anyagi, szociális és kulturális érdekeivel kapcsolatos;

 

• az elözö pontba tartozó kérdésben a parancsnoki (vezetöi) intézkedéssel (döntéssel) kapcsolatos álláspontját, véleményét az állományilletékes parancsnokkal közölheti, és ezzel összefüggésben konzultációt kezdeményezhet;

 

• a szolgálati és munkakörülményekre vonatkozó szabályok megtartását ellenörizheti, azok végrehajtásáról tájékoztatást, adatot kérhet, melyet részére meg kell adni;

 

• tagjait a szolgálati viszonyt érintö körben a szervezeti egységgel szemben, illetöleg az állami szervek elött, meghatalmazás alapján pedig az élet- és szolgálati körülményeiket érintö kérdésekben bíróság, más hatóság és egyéb szervek elött képviselje.

 

Az állományilletékes parancsnok köteles:

 

• a szükséges tájékoztatás megadásával a szakszervezet érdek-képviseleti tevékenységét elösegíteni;

 

• a szakszervezet által tett észrevételekre, javaslatokra vonatkozó álláspontját és ennek indokait közölni;

 

• a szolgálati viszonnyal összefüggö anyagi, szociális és kulturális érdekeket érintö intézkedésének megtétele elött – ha az az állomány legalább 25%-át vagy több mint 50 föt közvetlenül érint – a szervezeti egységen belül mûködö szakszervezet képviselöjét tájékoztatni.

 

A szakszervezet – a mûveleti területen szolgálatot teljesítö állomány kivételével – jogosult az állomány tagjait, illetve a szervezetét közvetlenül érintö jogellenes intézkedés, mulasztás ellen kifogást benyújtani. A kifogást az állományilletékes parancsnokhoz kell benyújtani a jogellenes intézkedésröl való tudomásszerzéstöl számított 5 munkanapon (de max. az intézkedés megtételétöl számított 1 hónapon) belül. Nincs helye kifogásnak, ha az intézkedéssel szemben az állomány tagja (egyénileg) jogvitát kezdeményezhet! Ha az állományilletékes parancsnok a kifogással nem ért egyet, egyeztetésnek van helye. Az egyeztetö tárgyalást a kifogás benyújtásától számított 3 munkanapon belül meg kell kezdeni. Ha az egyeztetés 7 napon belül nem vezetett eredményre, az eredménytelenség megállapításától számított 5 napon belül a szakszervezet a bírósághoz fordulhat. A bíróság nem peres eljárásban, 15 napon belül dönt. (A másodfokú döntés meghozatalára már nem tartalmaz a törvény ehhez hasonló határidöket) A kifogásolt intézkedést az egyeztetö eljárás eredményes befejezéséig vagy a jogerös bírósági döntésig végrehajtani nem lehet, illetöleg a végrehajtását fel kell függeszteni.

 

Következö számunkban a választott szakszervezeti tisztségviselöket (pl. alapszervezeti- és csoportvezetöket) megilletö munkajogi védelemmel, valamint képviseleti jogosultságaival folytatom a cikket.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.