2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mindenki lehet hadvezér

Hosz  |  2005. 03. 31., 08:57

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 157. évfordulója kapcsán – néhány hete – új színfolt jelent meg a stratégiai játékok piacán: az Oktatási Minisztérium ingyenesen letölthetö számítógépes stratégiai játékot készíttetett. A játék ugyan a tizenéves korosztálynak szól, de mindenki megtalálhatja a számítását, aki szeretné kipróbálni, milyen hadvezér lenne…

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megelevenítéséhez minimális rendszerkövetelmények kellenek, tehát szinte bárki eltölthet néhány órát a megfelelö stratégia kitalálásával. A játék grafikája szegényes, ám ezt ellensúlyozza a téma sokszínûsége. A korabeli Magyarország térképén lépésröl lépésre lehet harcba bocsátkozni az osztrák és orosz erökkel – adott idöjárási és domborzati viszonyok között. A játékot tervezöi körökre osztották: minden kör egy heti eseménysorozatot ölel fel. A 14-féle hadegységet 70 tábornokkal lehet tetszés szerint mozgásba hozni. A játszva tanuló felhasználók több hadvezérröl szerezhetnek ismereteket, olyanokat is, amelyek a történelemkönyvekböl kimaradtak. Ezek a történelmi személyek ráadásul „saját arcukon” jelennek meg, tehát hiteles portrét láthatunk róluk. A program készítöi arra is figyeltek, hogy ne vezessék félre a játékosokat: akiröl nem találtak megfelelö arcképet, azt egy általános arccal helyettesítették – ám ezt minden esetben jelölték. Azonban nemcsak a tábornokok életét, hanem az egész szabadságharc eseményeit is korrektül bemutatja a játék. Rövidebb-hosszabb ismertetök segítenek átlátni a háború olykor kusza rendszerét. A Kárpát-medencét átszövö stratégiai háló jelentös topográfiai ismereteket is ad: a készítök jelölték a háború szempontjából fontos várakat és városokat is. A hadseregek létszámát a korabeli hadrendek alapján határozták meg, ezek 90%-ban megfelelnek a valóságos helyzetnek. Mind a magyar, mind az osztrák gyalogság zászlóalj alapon szervezödött, a játékban mégis az ezredet használhatjuk. A magyar oldalon csak szándék volt az ezred alapú szervezésre, de ez sohasem valósulhatott meg.

A lovasezredek játékbeli létszámát viszont 2000 föben határozták meg, ami meghaladja a korabeli valóságos keretet.

Az osztrák ütegek a valóságban 6, az orosz ütegek 8-12, a magyar ütegek pedig 8 lövegböl álltak. A programban minden üteg 8 lövegböl áll.

 

Egy dologra azonban nem figyeltek eléggé az alkotók: a háttérismertetök során több helyesírási hibát is vétettek. Ennek ellenére a játék kipróbálása után elmondható, hogy valóban gondolkodást igénylö, megfelelö történelmi háttérrel alátámasztott programot sikerült készíteni. A játék – többek között – a www.48.sulinet.hu internetes weblapról tölthetö le.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.