2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mindenki lehet hadvezér

Hosz  |  2005. 03. 31., 08:57

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 157. évfordulója kapcsán – néhány hete – új színfolt jelent meg a stratégiai játékok piacán: az Oktatási Minisztérium ingyenesen letölthetö számítógépes stratégiai játékot készíttetett. A játék ugyan a tizenéves korosztálynak szól, de mindenki megtalálhatja a számítását, aki szeretné kipróbálni, milyen hadvezér lenne…

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megelevenítéséhez minimális rendszerkövetelmények kellenek, tehát szinte bárki eltölthet néhány órát a megfelelö stratégia kitalálásával. A játék grafikája szegényes, ám ezt ellensúlyozza a téma sokszínûsége. A korabeli Magyarország térképén lépésröl lépésre lehet harcba bocsátkozni az osztrák és orosz erökkel – adott idöjárási és domborzati viszonyok között. A játékot tervezöi körökre osztották: minden kör egy heti eseménysorozatot ölel fel. A 14-féle hadegységet 70 tábornokkal lehet tetszés szerint mozgásba hozni. A játszva tanuló felhasználók több hadvezérröl szerezhetnek ismereteket, olyanokat is, amelyek a történelemkönyvekböl kimaradtak. Ezek a történelmi személyek ráadásul „saját arcukon” jelennek meg, tehát hiteles portrét láthatunk róluk. A program készítöi arra is figyeltek, hogy ne vezessék félre a játékosokat: akiröl nem találtak megfelelö arcképet, azt egy általános arccal helyettesítették – ám ezt minden esetben jelölték. Azonban nemcsak a tábornokok életét, hanem az egész szabadságharc eseményeit is korrektül bemutatja a játék. Rövidebb-hosszabb ismertetök segítenek átlátni a háború olykor kusza rendszerét. A Kárpát-medencét átszövö stratégiai háló jelentös topográfiai ismereteket is ad: a készítök jelölték a háború szempontjából fontos várakat és városokat is. A hadseregek létszámát a korabeli hadrendek alapján határozták meg, ezek 90%-ban megfelelnek a valóságos helyzetnek. Mind a magyar, mind az osztrák gyalogság zászlóalj alapon szervezödött, a játékban mégis az ezredet használhatjuk. A magyar oldalon csak szándék volt az ezred alapú szervezésre, de ez sohasem valósulhatott meg.

A lovasezredek játékbeli létszámát viszont 2000 föben határozták meg, ami meghaladja a korabeli valóságos keretet.

Az osztrák ütegek a valóságban 6, az orosz ütegek 8-12, a magyar ütegek pedig 8 lövegböl álltak. A programban minden üteg 8 lövegböl áll.

 

Egy dologra azonban nem figyeltek eléggé az alkotók: a háttérismertetök során több helyesírási hibát is vétettek. Ennek ellenére a játék kipróbálása után elmondható, hogy valóban gondolkodást igénylö, megfelelö történelmi háttérrel alátámasztott programot sikerült készíteni. A játék – többek között – a www.48.sulinet.hu internetes weblapról tölthetö le.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.