2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-en történt

Hosz  |  2005. 03. 31., 08:59

A Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórum (HÉF) március 16-i ülésén többek között a haderö átalakítás aktuális kérdéseiröl számolt be Vass János ezredes. Elmondta, hogy a haderö átalakítás negyedik és ötödik üteme a tervek szerint halad, a Honvéd Vezérkar és a Honvédelmi Minisztérium, valamint a háttérintézmények létszámát összesen több mint 1.200 fövel csökkentették.

 

Az élelmezési normák 2005. évi alakulásáról, valamint a szerzödéses állomány élelmezési ellátásának helyzetéröl Jósvai Attila ezredes tájékoztatta a HÉF-et. Az ezredes megfogalmazta, hogy a személyi állomány fizikai állóképességét mindig jelentösen befolyásolta az élelmezési ellátás mennyisége és minösége, tehát az lenne a szerencsés a jövöben, ha naponta legalább egyszer – térítés nélkül meleg ételt kapnának a katonák. A katonai felsö vezetés az ellátási kötelezettség változásától függetlenül kiemelt szerepet tulajdonít az élelmezési normák karbantartására, reálértékének megörzésére. A 2005.évi  élelmezési normák emelése az élelmiszerek áremelkedésének függvénye. Amennyiben ez az ötszázalékos mértéket meghaladja, a tárca megteszi a normamódosítással kapcsolatos intézkedéseket. A szerzödéses állomány egyszeri térítésmentes ellátásának tapasztalatait az MH Élelmezési Szolgálatfönökség folyamatosan figyelemmel kíséri, s erröl folyamatos, naprakész adatokkal rendelkezik. Az egyszeri térítésmentes ellátás továbbfejlesztését a szolgálatfönökség indokoltnak tartja, egyrészt a hivatásos állományra történö kiterjesztését, másrészt az érdekvédelmi szervezetekkel együttmûködésben egy olyan konstrukció kidolgozását, melyben a választás lehetösége nem maradna meg, munkaidöben töltött idö alatt alanyi jogon járna az ellátás.

 

A HÉF-en elhangzott, hogy a költségvetés alulfinanszírozottsága miatt, a hivatásos állomány ruházati illetménye az elözö évihez hasonlóan alakul: utalványfüzetben jóváírva hetvenötezer forint, készpénzben kifizetve tizenötezer forint lesz. A legénységi állomány normái sem emelkednek, így annak értéke változatlanul negyvenhatezer száznegyvenhárom forint marad.

 

A szakág kiemelt feladatként hajtotta végre a NATO reagáló erök ruházati ellátását. Az ellátás során figyelembe kellett venni, hogy a század a világ bármely ponton bevethetö, s így minöségi ellátásra személyenként egymillió százharminchatezer forintot fordított a szolgálat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.