2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-en történt

Hosz  |  2005. 03. 31., 08:59

A Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórum (HÉF) március 16-i ülésén többek között a haderö átalakítás aktuális kérdéseiröl számolt be Vass János ezredes. Elmondta, hogy a haderö átalakítás negyedik és ötödik üteme a tervek szerint halad, a Honvéd Vezérkar és a Honvédelmi Minisztérium, valamint a háttérintézmények létszámát összesen több mint 1.200 fövel csökkentették.

 

Az élelmezési normák 2005. évi alakulásáról, valamint a szerzödéses állomány élelmezési ellátásának helyzetéröl Jósvai Attila ezredes tájékoztatta a HÉF-et. Az ezredes megfogalmazta, hogy a személyi állomány fizikai állóképességét mindig jelentösen befolyásolta az élelmezési ellátás mennyisége és minösége, tehát az lenne a szerencsés a jövöben, ha naponta legalább egyszer – térítés nélkül meleg ételt kapnának a katonák. A katonai felsö vezetés az ellátási kötelezettség változásától függetlenül kiemelt szerepet tulajdonít az élelmezési normák karbantartására, reálértékének megörzésére. A 2005.évi  élelmezési normák emelése az élelmiszerek áremelkedésének függvénye. Amennyiben ez az ötszázalékos mértéket meghaladja, a tárca megteszi a normamódosítással kapcsolatos intézkedéseket. A szerzödéses állomány egyszeri térítésmentes ellátásának tapasztalatait az MH Élelmezési Szolgálatfönökség folyamatosan figyelemmel kíséri, s erröl folyamatos, naprakész adatokkal rendelkezik. Az egyszeri térítésmentes ellátás továbbfejlesztését a szolgálatfönökség indokoltnak tartja, egyrészt a hivatásos állományra történö kiterjesztését, másrészt az érdekvédelmi szervezetekkel együttmûködésben egy olyan konstrukció kidolgozását, melyben a választás lehetösége nem maradna meg, munkaidöben töltött idö alatt alanyi jogon járna az ellátás.

 

A HÉF-en elhangzott, hogy a költségvetés alulfinanszírozottsága miatt, a hivatásos állomány ruházati illetménye az elözö évihez hasonlóan alakul: utalványfüzetben jóváírva hetvenötezer forint, készpénzben kifizetve tizenötezer forint lesz. A legénységi állomány normái sem emelkednek, így annak értéke változatlanul negyvenhatezer száznegyvenhárom forint marad.

 

A szakág kiemelt feladatként hajtotta végre a NATO reagáló erök ruházati ellátását. Az ellátás során figyelembe kellett venni, hogy a század a világ bármely ponton bevethetö, s így minöségi ellátásra személyenként egymillió százharminchatezer forintot fordított a szolgálat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.