2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Állásfoglalás szolgálati nyugdíj ügyben

Hosz  |  2005. 03. 31., 09:10

A haderö-átalakítás folyamán nagyon sok katonatársunk került, vagy kerül abba a helyzetbe, hogy különbözö okokból a szolgálati nyugállományt válassza. Sajnos a MH hivatásos és szerzödéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) nem minden esetben tartalmaz egyértelmû rendelkezéseket ennek módozatairól.

 

Emiatt nemrég állásfoglalás-kéréssel fordultunk dr. Fapál Lászlóhoz, a HM közigazgatási államtitkárához, melyben arra vártunk választ, hogy milyen mértékben állapítható meg a szolgálati nyugdíja annak a hivatásos katonának, aki a kinevezést, beosztásba, illetve állományba helyezést alapos indok nélkül elutasítja. Ebben az esetben tehát az érintett nem hoz fel semmilyen különös méltánylást érdemlö egyéni érdeket, hanem vagy nem hoz fel egyáltalán semmilyen indokot, vagy pedig olyan indokot hoz fel, ami nem fogadható el különös méltánylást érdemlö egyéni érdekként.

 

Az idöközben megérkezett állásfoglalás értelmében az ilyen helyzetben levö katonának a Hjt. 59.§ (2) bekezdés d) pontja alapján felmentéssel kell megszüntetni a szolgálati viszonyát. Azok a személyek, akik ebben az esetben rendelkeznek a szolgálati nyugállományba való helyezéshez szükséges feltételekkel, a szolgálati nyugdíj teljes összegére jogosultak.

 

Abban az esetben viszont, ha ekkor az érintett nem jogosult a szolgálati nyugdíjra, a Hjt. 67.§ (5) bekezdése értelmében csak a végkielégítés összegének felére tarthat igényt.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.