2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Állásfoglalás szolgálati nyugdíj ügyben

Hosz  |  2005. 03. 31., 09:10

A haderö-átalakítás folyamán nagyon sok katonatársunk került, vagy kerül abba a helyzetbe, hogy különbözö okokból a szolgálati nyugállományt válassza. Sajnos a MH hivatásos és szerzödéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) nem minden esetben tartalmaz egyértelmû rendelkezéseket ennek módozatairól.

Emiatt nemrég állásfoglalás-kéréssel fordultunk dr. Fapál Lászlóhoz, a HM közigazgatási államtitkárához, melyben arra vártunk választ, hogy milyen mértékben állapítható meg a szolgálati nyugdíja annak a hivatásos katonának, aki a kinevezést, beosztásba, illetve állományba helyezést alapos indok nélkül elutasítja. Ebben az esetben tehát az érintett nem hoz fel semmilyen különös méltánylást érdemlö egyéni érdeket, hanem vagy nem hoz fel egyáltalán semmilyen indokot, vagy pedig olyan indokot hoz fel, ami nem fogadható el különös méltánylást érdemlö egyéni érdekként.

Az idöközben megérkezett állásfoglalás értelmében az ilyen helyzetben levö katonának a Hjt. 59.§ (2) bekezdés d) pontja alapján felmentéssel kell megszüntetni a szolgálati viszonyát. Azok a személyek, akik ebben az esetben rendelkeznek a szolgálati nyugállományba való helyezéshez szükséges feltételekkel, a szolgálati nyugdíj teljes összegére jogosultak.

Abban az esetben viszont, ha ekkor az érintett nem jogosult a szolgálati nyugdíjra, a Hjt. 67.§ (5) bekezdése értelmében csak a végkielégítés összegének felére tarthat igényt.

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.