2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra a HÉF-en!

Hosz  |  2005. 04. 27., 10:24

Április 27-én – mintegy éves távolmaradás után – ismét jelen volt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum ülésén a Honvédszakszervezet. A hivatásos és szerződéses katonák reprezentatív szakszervezetének április 9-én megválasztott új elnökét és az új elnökség megjelent tagjait – Szincsák Gyula alelnököt és Kása László elnökségi tagot – Erdélyi Lajos dandártábornok, HM humánpolitikai főosztályvezető köszöntötte a megnyitó után, majd a munkavállalói oldal ügyvivője is eredményes érdekérvényesítői munkát kívánt a Hosz jelenlévő képviselőinek. A HÉF ülés az április 26-án aláírt esélyegyenlőségi koncepció aláírt példányainak ünnepélyes átvételével vette kezdetét…  

A HÉF ülés az április 26-án aláírt esélyegyenlőségi koncepció aláírt példányainak ünnepélyes átvételével vette kezdetét. Az eseményen egyébként Iváncsik Imre HM politikai államtitkár képviselte a szaktárca vezetőjét, Mikita János mérnök altábornagy, vezérkarfőnök-helyettes pedig a HM HVK főnökét. A HÉF plenáris ülésén Anda Árpád dandártábornok, MH hadtápfőnök volt a munkaadói oldal, míg Breuer László, a Hodosz vezető titkára a munkavállalói oldal ügyvivője. Napirend előtt a Hodosz képviselői a fegyveres biztonsági őrség szolgálati szabályzata elkészültének, valamint az ő ruházati illetmény-kiegészítésük helyzetéről érdeklődtek.

Tián József CSÉSZ elnök köszönetét fejezte ki a Hosz számára, amiért anyagilag és erkölcsileg is támogatta az április 22-én átadott szentesi müszaki emlékpark létrejöttét, ezután pedig a Magyar Honvédség aktuális lakáshelyzetének anomáliáira hívta fel a figyelmet. A HM IKH képviseletében megjelent Molnár ezredes miután megköszönte a CSÉSZ erőfeszítéseit, a projekttel kapcsolatban kijelentette: számos törvénymódosítást igényel az előterjesztés, ezért azt jelenlegi formájában nem támogatja.   

A haderő-átalakítás aktuális kérdéseiről Vass János ezredes tartott tájékoztatót. A HM Honvéd Vezérkar helyettes katonai-tervezési főcsoportfőnöke elmondta: az április 1-jén befejeződött IV. ütem markáns pontja volt az Egészségügyi Parancsnokság létrejötte, az MH ÖLTP új struktúrájának bevezetése, illetve az MH SZFP egyes alárendeltjeinek kis mértékü belső átalakítása. Az V. ütemről az előterjesztő hangsúlyozta, hogy jól halad a minisztérium szervezeti korszerüsítése, a rekreációs lehetőségek átalakulnak, a haderőnemi parancsnokságok oktatási központokat kapnak majd.   

A napirenden szerepelt még a Honvédszakszervezet és a Honvédelmi Minisztérium közötti kapcsolat alakulásáról szóló politikai államtitkári előterjesztés is. Iváncsik Imre elmondta: a tárca soha nem tett különbséget a szakszervezetek között, az adódó konfliktusok a Hosz korábbi vezetésének kizárólagosságra történő törekvéseiből származtak. Az államtitkár hozzátette: nem kívánatos feszültség, már-már szembenállás alakult ki a miniszter és a Hosz korábbi elnöke között. Nem örültem annak, hogy az érdekvédelmi szervezetek között is nőtt a feszültség. Jó pillanat lehet a Hosz életében április 9-én bekövetkezett személyi változás arra, hogy a HM újraértékelje a Hosz-szal való együttmüködését, a kétoldalú megállapodás aktualizálását – mondta Iváncsik Imre. A politikai államtitkár – miután a HÉF előtt is – gratulált a Hosz új elnökének, örömét fejezte ki a Hosz HÉF-en történő újbóli megjelenése alakalmából. Ezt követően a BEOSZ és a CSÉSZ elnökei, valamint a Hodosz vezető titkára is üdvözölte a Hosz HÉF ülésen történő aktív részvételét. Mészáros Géza Hosz elnök miután megköszönte a jókívánságokat, elmondta, hogy örül a fogadtatásnak, bár, ma ,,még csak jelen van, de nem vesz részt” a HÉF-en a katona-szakszervezet.

Az Idősügyi Tanács 2004. évi munkájáról és idei feladatairól szóló beszámolót Szekeres István ny. dandártábornok terjesztette elő. Az Idősügyi Tanács ügyvezető elnöke kiemelte: formálisan megfelelő volt, mégis sok esetben kihasználatlanok maradtak a Tanács lehetőségei. Szekeres tábornok kiemelte, hogy a Hosz és a Hodosz honlapjai jelentősen hozzájárulnak a munkáról történő korrekt tájékoztatáshoz, az aktuális tudnivalók közzétételéhez. A következő időszakkal kapcsolatban megfogalmazta: szükség van az idősek helyzetének felmérésére, elemzésére, emellett egyértelmüen meg kell határozni a nyugdíjasok számára is elérhető szolgáltatások körét. A Hodosz az Idősügyi Tanács ,,civilesítésére" szólított fel, hiszen, - mint képviselőjük elmondta - a volt honvédségi közalkalmazottak is igénylik a törődést, három esztendeje számukra is jár a kegyeleti gondoskodás. Mészáros Géza -  miután megköszönte az Idősügyi Tanács munkáját - felajánlotta az idősek szociológiai felmérésében történő aktív szakszervezeti részvételt. A Hosz elnöke szerint így a lépések sokkal megalapozattabbak, szakszerübbek lennének.   

A HM tárca idei fontosabb nyilvánossági eseményeiről és rendezvényeiről Szombath Csaba ezredes tájékoztatta a HÉF résztvevőit. A megbízott kommunikációs főosztályvezető hangsúlyozta: miniszteri döntés született, a társadalmi szervezetek számára kiírt pályázati keretösszeg 15 millió forinttal fog növekedni. Szombath ezredes ezt követően az elkövetkezendő időszak nyilvánossági eseményeiről, többek között a május 21-i, Honvédelem Nap-i budapesti és ópusztaszeri programokról tájékoztatott. Az ülés végén Breuer Lászlót, a Hodosz vezető titkárát választották meg a HÉF levezető elnökének, a következő ülés május 25-én lesz. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.