2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, információk, közérdekű közlemények

Hosz  |  2005. 04. 28., 18:50

Sajtótájékoztató a Stefánián

 

 Április közepén a Stefánia Palotában találkozott a Honvédszakszervezet új  vezetése a sajtó munkatársaival. Mészáros Géza elnök rövid bemutatkozó beszédében kitért arra is, hogy a személyi változások mögött a tagság véleménye áll. Eszerint másképp kell megfogalmazni a Honvédszakszervezet munkáját. A Honvédelmi Minisztériummal az eddigi feszült kapcsolatot fel kell oldani, mert csak kompromisszumokkal lehet a katonatársadalom gondjain enyhíteni. Megfogalmazása szerint szolgáltató, korszerû érdekvédelmi szervezetre van szükség, mely  a nyugállományúak és az aktív katonák képviseletét egyaránt ellátja.

 

Szincsák Gyula érdekképviseleti alelnök elmondta, hogy a szakszervezet a többszintû érdekegyeztetés híve. Várhatóan  a közeljövöben megtárgyalják a Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórumra történö visszatérést. Ha az elnökség pozitív döntést hoz, akkor saját javaslatokkal, alternatívákkal kívánják a honvédek érdekeit képviselni. A döntéshez azonban szakértöi háttér kell, mert csak megalapozott, kellö információ alapján lehet e kérdést megvitatni.

 

Heiling Ottó érdekvédelmi alelnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a haderö átalakítása során gyakran sérülnek a katonák érdekei. A szakszervezet a maga eszközeivel – jogsegélyszolgálat, jogszabályi változások kezdeményezése – segíti a katonákat problémáik megoldásában. Elmondta, hogy a Hosz változatlanul tagja marad a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének, s kiterjedt nemzetközi kapcsolataikat is tovább ápolják.

 

  Kérdésre válaszolva Mészáros Géza elnök elmondta, hogy a tagság aktivizálásának részeként számítanak a szakértök véleményére, állásfoglalására is, hiszen nagyon sok jól képzett katona tagja a szakszervezetnek.

 

 

Gratuláció a HM vezetésétöl és a vezérkari fönöktöl Mészáros Gézának, a Hon­véd­szak­szer­ve­zet elnökének

 

 

 

Havril András lett az IT elnök

 

 A Honvéd Ön­kén­tes és Magán­nyug­díj­pénz­tár (HOMNYP) április 15-én tartot­ta az IT tag- és el­nök­választó küldöttértekezletét A HOMNYP igazgatótanácsába – a Honvédszakszervezet által is támogatott – Havril András vezérezredest, a HM HVK vezérkari fönökét 38 440 szavazattal, a szavazatok 83,71%-ának elnyerésével választották be. A másik jelölt, dr. Mózes Attila 6.898 szavazatot kapott. Az igazgatótanács elnöke a szavazatok 98,38%-ának megszerzésével Havril András vezérezredes lett. A budapesti, Aba utcai rendezvényen jelen volt Mészáros Géza, a Hosz elnöke is.

 

 

A Hosz is támogatja az FRDÉSZ majálist

 

 A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) április 14-én tartott elnökségi ülésén – többek között – az idei városligeti majális megszervezéséröl is döntött. A Hosz, a Napozórétre kilátogató tagjait és azok családtagjait egy katonaebéddel (babgulyással és hûsítövel) látja vendégül. A részvételi szándékot – létszám leadásával – április 20-ig kell megadni, alapszervezeti illetve önálló csoportonkénti bontásban a központi iroda részére. A PVDÉSZ budapesti székházában – miután Kónya Péter elnök köszöntötte a megjelent tagszervezetek vezetöit – bemutatkoztak a múlt héten megválasztott új szakszervezeti elnökök. Az NBHSZ és a HTFSZ új vezetöjének bemutatkozását követöen Mészáros Géza Hosz elnök – többek között – elmondta, hogy miután megismerkedik a szakszervezeti szövetség mûködésével, céljaival, tovább kívánja erösíteni az együttmûködést a tagszervezetekkel és az FRDÉSZ-szel egyaránt. A bemutatkozások után az FRDÉSZ elnöksége tárgyalt – többek között – az idei majális elökészítéséröl, valamint a Közalkalmazotti Tanács választásokon elért eredményeiröl is.

 

 

Alapszervezeti vezetöt választottak

 

 Pusztavacson tartottak ülést a Magyar Honvédség Harcanyagellátó Központ (MH HEK) alárendeltjeinél szolgálatot teljesítö Hosz csoportvezetök. Az április 6-i rendezvényen Besenyei Csaba személyében új alapszervezeti vezetöt választottak.

 

Jáger Tibor és Kepics György területi ügyvivök mellett Szklenár László ezredes, az MH HEK hamarosan nyugállományba vonuló parancsnoka is részt vett a pusztavacsi alapszervezeti ülésen. A káli, táborfalvai, recski, hajdúsámsoni, devecseri és pusztavacsi Hosz csoportok vezetöi elött a szakszervezet szmsz-e szerint bonyolították le a tisztújítást; a jelöltállítás és a jelöltek meghallgatása után a mintegy 260 tagot számláló alapszervezet vezetöjének Besenyei Csabát, helyettesének pedig Mészáros Máriát választották. A csoportvezetök megfogalmazták, hogy nagyon jó együttmûködés alakult ki az állományilletékes parancsnok és a Hosz alapszervezet között, reményüket fejezték ki, hogy a következö parancsnok, Czikó László ezredes is támogatni fogja a szakszervezet jövöbeni munkáját. Pusztavacson arról is határozott az alapszervezet, hogy egy, a Hosz elnöksége által a közeljövöben adományozandó emléktárggyal kívánja megköszönni Szklenár László ezredes számára az együttmûködö segítséget.

 

 

Tisztújítás a radarosoknál

 

 Április 5-én tisztújító küldöttgyûlést tartott a Hosz Radar alapszervezete Veszprémben.

 

A gyûlést Boros Magdolna nyitotta meg, majd a szavazatképesség megállapítása után levezetö elnöknek Kállai Sándort választották meg. Ezt követöen az alapszervezet elmúlt egy évéröl számolt be Boros Magdolna. Megvitatásra és elfogadásra került az alapszervezetek és a csoportok 2005-ös pénzfelhasználási terve. Ezt követöen a küldöttgyûlés határozott új tisztségviselök megválasztásáról. Alapszervezeti vezetönek Tóvári Róbertet, a katonanöi szekció vezetöjének Szûcs Andreát, a szer­zö­dé­ses szekció vezetöjének pedig Király Balázst választották. A küldöttgyûlés röviden méltatta a leköszönö Boros Magdolna munkáját.

 

 

Nem kell megerösíteni az alapszervezeti és csoportvezetöket

 

 A Hosz Alapszabályának 23 §. (3) bekezdése alapján nem szükséges a csoportok és az alapszervezetek ve­zetöinek a megerösítése, illetve a megválasztása – derül ki dr. Fodor Zita ügyvéd állásfoglalásából. Az ügyvédnö indoklásában kifejti: az április 9-én megrendezett rendkívüli kongresszus az Alapszabály 14. §. (4) bekezdése alapján került összehívásra. A rendkívüli kongresszus összehívásának okául az elnökség lemondása szolgált. Tekintettel arra, hogy ez az ok nem érinti a csoportok és alapszervezetek vezetöinek legitimitását, nem szükséges a felsorolt személyek 60 napon belüli megerösítése, illetve megválasztása.

 

 

Egyeztetés a kéthavi parancsnoki jutalomról

 

 A 2005. március 31-én kelt 37/2005 HM utasítás 2. §-ban szereplö 2005. 12. 31-i határnap megváltoztatásáról a társ, a HÉF munkavállalói oldal kezdeményezi az idöpontot 2006. december 31-re módosítani. A társszervekkel az egyeztetést a Hosz vezetö tiszségviselöi már megkezdték.

 

 

Új elnök a HTFSZ-nél

 

 A Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) április 4-6 között tartotta éves küldöttgyûlését. A dobogóköi BM Üdülöben rendezett eseményen – a demonstrációs bizottság további munkájának meghatározása mellett – döntöttek a reprezentatív szakszervezet új tisztségviselöinek személyéröl is, az új elnök-ügyvivö Kajsza Zoltán lett. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.