2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, információk, közérdekű közlemények

Hosz  |  2005. 04. 28., 18:50

Sajtótájékoztató a Stefánián

 

 Április közepén a Stefánia Palotában találkozott a Honvédszakszervezet új  vezetése a sajtó munkatársaival. Mészáros Géza elnök rövid bemutatkozó beszédében kitért arra is, hogy a személyi változások mögött a tagság véleménye áll. Eszerint másképp kell megfogalmazni a Honvédszakszervezet munkáját. A Honvédelmi Minisztériummal az eddigi feszült kapcsolatot fel kell oldani, mert csak kompromisszumokkal lehet a katonatársadalom gondjain enyhíteni. Megfogalmazása szerint szolgáltató, korszerû érdekvédelmi szervezetre van szükség, mely  a nyugállományúak és az aktív katonák képviseletét egyaránt ellátja.

 

Szincsák Gyula érdekképviseleti alelnök elmondta, hogy a szakszervezet a többszintû érdekegyeztetés híve. Várhatóan  a közeljövöben megtárgyalják a Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórumra történö visszatérést. Ha az elnökség pozitív döntést hoz, akkor saját javaslatokkal, alternatívákkal kívánják a honvédek érdekeit képviselni. A döntéshez azonban szakértöi háttér kell, mert csak megalapozott, kellö információ alapján lehet e kérdést megvitatni.

 

Heiling Ottó érdekvédelmi alelnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a haderö átalakítása során gyakran sérülnek a katonák érdekei. A szakszervezet a maga eszközeivel – jogsegélyszolgálat, jogszabályi változások kezdeményezése – segíti a katonákat problémáik megoldásában. Elmondta, hogy a Hosz változatlanul tagja marad a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének, s kiterjedt nemzetközi kapcsolataikat is tovább ápolják.

 

  Kérdésre válaszolva Mészáros Géza elnök elmondta, hogy a tagság aktivizálásának részeként számítanak a szakértök véleményére, állásfoglalására is, hiszen nagyon sok jól képzett katona tagja a szakszervezetnek.

 

 

Gratuláció a HM vezetésétöl és a vezérkari fönöktöl Mészáros Gézának, a Hon­véd­szak­szer­ve­zet elnökének

 

 

 

Havril András lett az IT elnök

 

 A Honvéd Ön­kén­tes és Magán­nyug­díj­pénz­tár (HOMNYP) április 15-én tartot­ta az IT tag- és el­nök­választó küldöttértekezletét A HOMNYP igazgatótanácsába – a Honvédszakszervezet által is támogatott – Havril András vezérezredest, a HM HVK vezérkari fönökét 38 440 szavazattal, a szavazatok 83,71%-ának elnyerésével választották be. A másik jelölt, dr. Mózes Attila 6.898 szavazatot kapott. Az igazgatótanács elnöke a szavazatok 98,38%-ának megszerzésével Havril András vezérezredes lett. A budapesti, Aba utcai rendezvényen jelen volt Mészáros Géza, a Hosz elnöke is.

 

 

A Hosz is támogatja az FRDÉSZ majálist

 

 A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) április 14-én tartott elnökségi ülésén – többek között – az idei városligeti majális megszervezéséröl is döntött. A Hosz, a Napozórétre kilátogató tagjait és azok családtagjait egy katonaebéddel (babgulyással és hûsítövel) látja vendégül. A részvételi szándékot – létszám leadásával – április 20-ig kell megadni, alapszervezeti illetve önálló csoportonkénti bontásban a központi iroda részére. A PVDÉSZ budapesti székházában – miután Kónya Péter elnök köszöntötte a megjelent tagszervezetek vezetöit – bemutatkoztak a múlt héten megválasztott új szakszervezeti elnökök. Az NBHSZ és a HTFSZ új vezetöjének bemutatkozását követöen Mészáros Géza Hosz elnök – többek között – elmondta, hogy miután megismerkedik a szakszervezeti szövetség mûködésével, céljaival, tovább kívánja erösíteni az együttmûködést a tagszervezetekkel és az FRDÉSZ-szel egyaránt. A bemutatkozások után az FRDÉSZ elnöksége tárgyalt – többek között – az idei majális elökészítéséröl, valamint a Közalkalmazotti Tanács választásokon elért eredményeiröl is.

 

 

Alapszervezeti vezetöt választottak

 

 Pusztavacson tartottak ülést a Magyar Honvédség Harcanyagellátó Központ (MH HEK) alárendeltjeinél szolgálatot teljesítö Hosz csoportvezetök. Az április 6-i rendezvényen Besenyei Csaba személyében új alapszervezeti vezetöt választottak.

 

Jáger Tibor és Kepics György területi ügyvivök mellett Szklenár László ezredes, az MH HEK hamarosan nyugállományba vonuló parancsnoka is részt vett a pusztavacsi alapszervezeti ülésen. A káli, táborfalvai, recski, hajdúsámsoni, devecseri és pusztavacsi Hosz csoportok vezetöi elött a szakszervezet szmsz-e szerint bonyolították le a tisztújítást; a jelöltállítás és a jelöltek meghallgatása után a mintegy 260 tagot számláló alapszervezet vezetöjének Besenyei Csabát, helyettesének pedig Mészáros Máriát választották. A csoportvezetök megfogalmazták, hogy nagyon jó együttmûködés alakult ki az állományilletékes parancsnok és a Hosz alapszervezet között, reményüket fejezték ki, hogy a következö parancsnok, Czikó László ezredes is támogatni fogja a szakszervezet jövöbeni munkáját. Pusztavacson arról is határozott az alapszervezet, hogy egy, a Hosz elnöksége által a közeljövöben adományozandó emléktárggyal kívánja megköszönni Szklenár László ezredes számára az együttmûködö segítséget.

 

 

Tisztújítás a radarosoknál

 

 Április 5-én tisztújító küldöttgyûlést tartott a Hosz Radar alapszervezete Veszprémben.

 

A gyûlést Boros Magdolna nyitotta meg, majd a szavazatképesség megállapítása után levezetö elnöknek Kállai Sándort választották meg. Ezt követöen az alapszervezet elmúlt egy évéröl számolt be Boros Magdolna. Megvitatásra és elfogadásra került az alapszervezetek és a csoportok 2005-ös pénzfelhasználási terve. Ezt követöen a küldöttgyûlés határozott új tisztségviselök megválasztásáról. Alapszervezeti vezetönek Tóvári Róbertet, a katonanöi szekció vezetöjének Szûcs Andreát, a szer­zö­dé­ses szekció vezetöjének pedig Király Balázst választották. A küldöttgyûlés röviden méltatta a leköszönö Boros Magdolna munkáját.

 

 

Nem kell megerösíteni az alapszervezeti és csoportvezetöket

 

 A Hosz Alapszabályának 23 §. (3) bekezdése alapján nem szükséges a csoportok és az alapszervezetek ve­zetöinek a megerösítése, illetve a megválasztása – derül ki dr. Fodor Zita ügyvéd állásfoglalásából. Az ügyvédnö indoklásában kifejti: az április 9-én megrendezett rendkívüli kongresszus az Alapszabály 14. §. (4) bekezdése alapján került összehívásra. A rendkívüli kongresszus összehívásának okául az elnökség lemondása szolgált. Tekintettel arra, hogy ez az ok nem érinti a csoportok és alapszervezetek vezetöinek legitimitását, nem szükséges a felsorolt személyek 60 napon belüli megerösítése, illetve megválasztása.

 

 

Egyeztetés a kéthavi parancsnoki jutalomról

 

 A 2005. március 31-én kelt 37/2005 HM utasítás 2. §-ban szereplö 2005. 12. 31-i határnap megváltoztatásáról a társ, a HÉF munkavállalói oldal kezdeményezi az idöpontot 2006. december 31-re módosítani. A társszervekkel az egyeztetést a Hosz vezetö tiszségviselöi már megkezdték.

 

 

Új elnök a HTFSZ-nél

 

 A Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) április 4-6 között tartotta éves küldöttgyûlését. A dobogóköi BM Üdülöben rendezett eseményen – a demonstrációs bizottság további munkájának meghatározása mellett – döntöttek a reprezentatív szakszervezet új tisztségviselöinek személyéröl is, az új elnök-ügyvivö Kajsza Zoltán lett. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.