2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jogász válaszol

Hosz  |  2005. 04. 28., 18:58

Vissza nem térítendö juttatás

 

 

A vissza nem térítendö juttatás a végleges letelepedés, illetve a lakhatás végleges megoldásának elösegítésére szolgáló lakhatási támogatási forma. Vissza nem térítendö juttatásra a szolgálati viszony fennállásának tartama alatt

 

– az 52. életévét betöltött hivatásos katona, és

 

– életkorától függetlenül a szolgálati (baleseti, rokkantsági) nyugállományba helyezés alatt álló hivatásos tiszt jogosult, ha a kérelmét a nyugállományba helyezéséröl szóló parancs kézhezvételét követöen a jogviszonya megszûnéséig benyújtotta.

 

A vissza nem térítendö juttatás lakás vásárlásához (kivéve az állami tulajdonban lévö lakás megvásárlását), cseréjéhez, építéséhez (ideértve az önálló lakást eredményezö emeletráépítést és a nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történö átalakítását) jár, amennyiben a lakás tulajdonát a jogosult legalább 50%-os tulajdoni hányad arányában szerzi meg.

 

A szolgálati (baleseti, rokkantsági) nyugállományba helyezés esetén a vissza nem térítendö juttatás csak akkor állapítható meg, ha a kérelmezö szolgálati viszonya a Hjt. 59. § (1) bekezdésében és a (2) bekezdésének a)-b) pontjaiban, továbbá a Hjt. 62. § (1) bekezdésének a)-c) pontjaiban, valamint a Hjt. 63. § (1) bekezdésében foglaltak szerint szûnik meg. A támogatás a szolgálati (rokkantsági, baleseti) nyugállományba helyezésröl rendelkezö parancs (határozat) aláírását követöen, a szolgálati viszony megszûnésének napjáig terjedö idöszakban nyújtható, illetve állapítható meg. A kérelem benyújtására nyitva álló határidöröl az állományilletékes parancsnok a nyugállományba helyezö parancs kihirdetésével egyidejûleg tájékoztatást ad.

 

A vissza nem térítendö juttatás összege az 52. életévének betöltése elött szolgálati (baleseti, rokkantsági) nyugállományba helyezett jogosult esetében 2 millió forint, minden más esetben 4 millió forint, de nem haladhatja meg az építési költséget vagy a vételárat.

 

Amennyiben a vissza nem térítendö juttatásra a házastársak egyaránt jogosultak, azt a rá irányadó szabályok szerint mindkét fél részére meg kell állapítani úgy, hogy a juttatások együttes összege nem haladhatja meg az építési költséget vagy a vételárat. A vissza nem térítendö juttatás és a munkáltatói kölcsöntámogatás egyidejûleg azonos célra igénybe vehetö, de együttes összegük ez esetben sem haladhatja meg az épített vagy vásárolt lakás létesítési költségét (vételárát).

 

A korábban nyújtott munkáltatói kölcsön esetén a vissza nem térítendö juttatás akkor állapítható meg, illetve akkor folyósítható, ha

 

_ a munkáltatói kölcsönnel már támogatott lakásépítés vagy lakásvásárlás az arra irányadó jogszabályi rendelkezések szerint nem minösül befejezettnek;

 

_ a munkáltatói kölcsöntartozás átterhelésével, továbbá azzal együtt újabb, kiegészítö munkáltatói kölcsöntámogatást másik lakásingatlan építéséhez vagy vásárlásához kérik.

 

A vissza nem térítendö juttatás iránti kérelmet a munkáltatói kölcsönre rendszeresített igénylölapon a területi lakásgazdálkodási szerv lakhatástámogatási egységéhez lehet benyújtani.

 

A vissza nem térítendö juttatás feltételeire, igénylésére, felmondására és visszatérítésére a munkáltatói kölcsönnél ismertetett szabályokat kell megfelelöen alkalmazni.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.