2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jogász válaszol

Hosz  |  2005. 04. 28., 18:58

Vissza nem térítendö juttatás

 

 

A vissza nem térítendö juttatás a végleges letelepedés, illetve a lakhatás végleges megoldásának elösegítésére szolgáló lakhatási támogatási forma. Vissza nem térítendö juttatásra a szolgálati viszony fennállásának tartama alatt

 

– az 52. életévét betöltött hivatásos katona, és

 

– életkorától függetlenül a szolgálati (baleseti, rokkantsági) nyugállományba helyezés alatt álló hivatásos tiszt jogosult, ha a kérelmét a nyugállományba helyezéséröl szóló parancs kézhezvételét követöen a jogviszonya megszûnéséig benyújtotta.

 

A vissza nem térítendö juttatás lakás vásárlásához (kivéve az állami tulajdonban lévö lakás megvásárlását), cseréjéhez, építéséhez (ideértve az önálló lakást eredményezö emeletráépítést és a nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történö átalakítását) jár, amennyiben a lakás tulajdonát a jogosult legalább 50%-os tulajdoni hányad arányában szerzi meg.

 

A szolgálati (baleseti, rokkantsági) nyugállományba helyezés esetén a vissza nem térítendö juttatás csak akkor állapítható meg, ha a kérelmezö szolgálati viszonya a Hjt. 59. § (1) bekezdésében és a (2) bekezdésének a)-b) pontjaiban, továbbá a Hjt. 62. § (1) bekezdésének a)-c) pontjaiban, valamint a Hjt. 63. § (1) bekezdésében foglaltak szerint szûnik meg. A támogatás a szolgálati (rokkantsági, baleseti) nyugállományba helyezésröl rendelkezö parancs (határozat) aláírását követöen, a szolgálati viszony megszûnésének napjáig terjedö idöszakban nyújtható, illetve állapítható meg. A kérelem benyújtására nyitva álló határidöröl az állományilletékes parancsnok a nyugállományba helyezö parancs kihirdetésével egyidejûleg tájékoztatást ad.

 

A vissza nem térítendö juttatás összege az 52. életévének betöltése elött szolgálati (baleseti, rokkantsági) nyugállományba helyezett jogosult esetében 2 millió forint, minden más esetben 4 millió forint, de nem haladhatja meg az építési költséget vagy a vételárat.

 

Amennyiben a vissza nem térítendö juttatásra a házastársak egyaránt jogosultak, azt a rá irányadó szabályok szerint mindkét fél részére meg kell állapítani úgy, hogy a juttatások együttes összege nem haladhatja meg az építési költséget vagy a vételárat. A vissza nem térítendö juttatás és a munkáltatói kölcsöntámogatás egyidejûleg azonos célra igénybe vehetö, de együttes összegük ez esetben sem haladhatja meg az épített vagy vásárolt lakás létesítési költségét (vételárát).

 

A korábban nyújtott munkáltatói kölcsön esetén a vissza nem térítendö juttatás akkor állapítható meg, illetve akkor folyósítható, ha

 

_ a munkáltatói kölcsönnel már támogatott lakásépítés vagy lakásvásárlás az arra irányadó jogszabályi rendelkezések szerint nem minösül befejezettnek;

 

_ a munkáltatói kölcsöntartozás átterhelésével, továbbá azzal együtt újabb, kiegészítö munkáltatói kölcsöntámogatást másik lakásingatlan építéséhez vagy vásárlásához kérik.

 

A vissza nem térítendö juttatás iránti kérelmet a munkáltatói kölcsönre rendszeresített igénylölapon a területi lakásgazdálkodási szerv lakhatástámogatási egységéhez lehet benyújtani.

 

A vissza nem térítendö juttatás feltételeire, igénylésére, felmondására és visszatérítésére a munkáltatói kölcsönnél ismertetett szabályokat kell megfelelöen alkalmazni.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.