2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jogász válaszol

Hosz  |  2005. 04. 28., 18:58

Vissza nem térítendö juttatás

 

 

A vissza nem térítendö juttatás a végleges letelepedés, illetve a lakhatás végleges megoldásának elösegítésére szolgáló lakhatási támogatási forma. Vissza nem térítendö juttatásra a szolgálati viszony fennállásának tartama alatt

 

– az 52. életévét betöltött hivatásos katona, és

 

– életkorától függetlenül a szolgálati (baleseti, rokkantsági) nyugállományba helyezés alatt álló hivatásos tiszt jogosult, ha a kérelmét a nyugállományba helyezéséröl szóló parancs kézhezvételét követöen a jogviszonya megszûnéséig benyújtotta.

 

A vissza nem térítendö juttatás lakás vásárlásához (kivéve az állami tulajdonban lévö lakás megvásárlását), cseréjéhez, építéséhez (ideértve az önálló lakást eredményezö emeletráépítést és a nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történö átalakítását) jár, amennyiben a lakás tulajdonát a jogosult legalább 50%-os tulajdoni hányad arányában szerzi meg.

 

A szolgálati (baleseti, rokkantsági) nyugállományba helyezés esetén a vissza nem térítendö juttatás csak akkor állapítható meg, ha a kérelmezö szolgálati viszonya a Hjt. 59. § (1) bekezdésében és a (2) bekezdésének a)-b) pontjaiban, továbbá a Hjt. 62. § (1) bekezdésének a)-c) pontjaiban, valamint a Hjt. 63. § (1) bekezdésében foglaltak szerint szûnik meg. A támogatás a szolgálati (rokkantsági, baleseti) nyugállományba helyezésröl rendelkezö parancs (határozat) aláírását követöen, a szolgálati viszony megszûnésének napjáig terjedö idöszakban nyújtható, illetve állapítható meg. A kérelem benyújtására nyitva álló határidöröl az állományilletékes parancsnok a nyugállományba helyezö parancs kihirdetésével egyidejûleg tájékoztatást ad.

 

A vissza nem térítendö juttatás összege az 52. életévének betöltése elött szolgálati (baleseti, rokkantsági) nyugállományba helyezett jogosult esetében 2 millió forint, minden más esetben 4 millió forint, de nem haladhatja meg az építési költséget vagy a vételárat.

 

Amennyiben a vissza nem térítendö juttatásra a házastársak egyaránt jogosultak, azt a rá irányadó szabályok szerint mindkét fél részére meg kell állapítani úgy, hogy a juttatások együttes összege nem haladhatja meg az építési költséget vagy a vételárat. A vissza nem térítendö juttatás és a munkáltatói kölcsöntámogatás egyidejûleg azonos célra igénybe vehetö, de együttes összegük ez esetben sem haladhatja meg az épített vagy vásárolt lakás létesítési költségét (vételárát).

 

A korábban nyújtott munkáltatói kölcsön esetén a vissza nem térítendö juttatás akkor állapítható meg, illetve akkor folyósítható, ha

 

_ a munkáltatói kölcsönnel már támogatott lakásépítés vagy lakásvásárlás az arra irányadó jogszabályi rendelkezések szerint nem minösül befejezettnek;

 

_ a munkáltatói kölcsöntartozás átterhelésével, továbbá azzal együtt újabb, kiegészítö munkáltatói kölcsöntámogatást másik lakásingatlan építéséhez vagy vásárlásához kérik.

 

A vissza nem térítendö juttatás iránti kérelmet a munkáltatói kölcsönre rendszeresített igénylölapon a területi lakásgazdálkodási szerv lakhatástámogatási egységéhez lehet benyújtani.

 

A vissza nem térítendö juttatás feltételeire, igénylésére, felmondására és visszatérítésére a munkáltatói kölcsönnél ismertetett szabályokat kell megfelelöen alkalmazni.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.