2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rólunk írták...

Hosz  |  2005. 04. 28., 19:00

A NÉPSZABADSÁG írta:

Kun J. Erzsébet

 

Mészáros Géza alezredes személyében új elnöke van a Honvédszakszervezetnek. A váltásra – az érdekvédelmi szervezet alig egy évtizedes mûködése alatt nem elöször – azért került sor, mert bizalmi válság alakult ki a távozó vezetés és a tagság között. Farkas László eddigi elnöknek azt rótták fel, hogy az elnökség egy korábbi vitás ügy miatt felbontotta az együttmûködési megállapodást a szaktárcával, így a 11 ezer hivatásos és szerzödéses katonát tömörítö szakszervezet már egy éve nem vesz részt a Honvédségi Érdekegyeztetö Fórum munkájában. A feszültség tovább fokozódott, amikor a Hosz néhány tagja februárban úgy kezdeményezett megbeszélést a minisztérium politikai államtitkárával, hogy arra nem hívták meg Farkast. Az elnök ennek ellenére elment a találkozóra – Iváncsik Imre azonban távol maradt, amit utóbb azzal magyarázott, hogy épp a találkozó eredeti célját hiúsította meg megjelenésével a szakszervezeti elnök. A szociológus végzettségû új elnök, Mészáros lapunknak azt mondta: a szervezet mûködése szempontjából sem szerencsés, ha gyakorta változik a vezetés összetétele, mert az mindig valamilyen változást jelent. Szándékuk szerint megvizsgálják, hogy ezek miért következnek be. Nyilvánvaló, hogy vannak mûködési és személyes okai is – tette hozzá az elnök. A jövövel kapcsolatban elmondta: tárgyalást kezdeményeznek Juhász Ferenc miniszterrel, mert javítani szeretnének a tárcával kialakult feszült kapcsolatukon.

 

A NÉPSZAVA írta:

Szabó Iréne

 

Azért kellett a múlt szombaton új vezetöket választani a 11 ezer tagot számláló, reprezentatív Honvédszakszervezet élére, mert az állomány úgy vélte, nem lehet a katonatársadalom érdekeit úgy érvényesíteni, hogy a legfontosabb egyeztetö fórum munkájában nem vesznek részt. Így lehetne összefoglalni Mészáros Géza arra adott magyarázatát, hogy mi indokolta a rendkívüli tisztújító kongresszus összehívását. Érthetö, hogy ennek alapján az új elnök a szerdai bemutatkozó sajtótájékoztatón azt tartotta az elkövetkezö idöszak legfontosabb feladatának, hogy szakszervezetük visszatérjen a Honvédségi Érdekegyeztetö Fórumba, amelyböl egy évvel ezelött kivált. A két alelnök közül egyedüliként ezen a poszton maradó és a folytonosságot jelentö Heiling Ottó azt is az okok közé sorolta, hogy a tagság és az elnökség kapcsolata megszakadt, az információáramlás megszûnt, de szerinte külsö okok is közrejátszottak szervezetük sokasodó gondjaiban. Ezeket nem részletezte. Mint megtudtuk, a visszatéréssel kapcsolatos tárgyalásokat már kezdeményezték, hogy oldják a tárcával kialakult feszült viszonyt.

 

A Magyar Honvéd írta...

Kálmánffy Gábor

 

Mint ismeretes, a tizenegyezer tagot tömörítö Hon­véd­szak­szervezet április 9-i rendkívüli kongresszusán a küldöttek Mészáros Gézát választották a szervezet új elnökének. A 158 szavazóból 92 küldött bizalmát élvezö elnök szerint a közeljövö legfontosabb teendöje a szakmai párbeszéd kialakítása a Honvédelmi Minisztérium felsö vezetésével.

– Mind a tagságunknak, mind a tárcának érdeke, hogy a megújult Honvédszakszervezet szakmai tudásának megfelelö súllyal ismételten részt vegyen a Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórum (HÉF) munkájában, mivel a haderöreform folyamatainak segítése mellett ebben a formában tudjuk a legjobban képviselni a hivatásos, szerzödéses és nyugállományú katonák érdekeit. Készek vagyunk a nyugodt stílusú, kompromisszumra képes párbeszédre, mert egyeztetni párbeszéd nélkül, mintegy kívülállóként nem lehet – fogalmazott az új elnök.

Mészáros Géza hangsúlyozta: reményeik szerint a soron következö, április 27-ei HÉF-ülésen már szeretnének ismét részt venni a közös munkában, ezért szakembereik gözerövel dolgoznak a visszatérés protokollján. A visszajelzések alapján a szaktárca vezetése nyitott ebben a kérdésben.

– Természetesen az alapelveink továbbra sem változnak, de ahhoz, hogy a vezetés komolyan vegye a szakszervezetet, tisztességes, korrekt és szakmai hangvételû párbeszéd szükséges. Ilyen módon tudjuk mi is a legjobban érvényesíteni tagságunk érdekeit – fûzte hozzá Mészáros Géza.

Az új elnökség április 13-án sajtóbeszélgetést tartott a Stefánia-palotában, ahol az új elnökön kívül Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök tájékoztatták a megjelenteket a szakszervezetben lezajlott változásokról és tervekröl. A beszélgetésen elhangzott többek között, hogy az elnökség és a tagság között fejleszteni kell a kommunikációt és az információáramlást. Továbbra is nagy figyelmet kell fektetni az átalakítás következtében a honvédség rendszeréböl kikerülö személyek támogatására. Mészáros Géza alezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság személyügyi fönökének helyettese 1955-ben született. Nös, három gyermek édesapja. 1994 óta tagja a szakszervezetnek, ahol 2001-ben választották a szárazföldi tagozat elnökének. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett szociológusi diplomát. Katonai pályafutását 1982-ben Marcaliban kezdte, majd szolgált Várpalotán, Kaposváron és Székesfehérváron.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM), valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) – közösségi régészeti program keretén belül – egy második világháborús német harckocsi megsemmisülési helyszínét azonosította a Fejér vármegyei Baracska község térségében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.