2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aláírták az együttműködési megállapodást

Hosz  |  2005. 05. 19., 10:45

Több hetes egyeztetés eredményeként aláírták a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédszakszervezet közötti kétoldalú együttműködési megállapodást. A dokumentumot Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Mészáros Géza Hosz elnök - dr. Fapál László közigazgatási államtitkár, Heiling Ottó és Szincsák Gyula Hosz alelnökök, Zsoldos Géza HÉF titkár, valamint a katonai sajtó jelenlétében - május 19-én látta el kézjegyével... 

A HM I. objektumában, a Manfred Wörner teremben a honvédelmi miniszter és a Honvédszakszervezet elnöke aláírta az együttmüködési megállapodást. A ceremónia előtt dr. Fapál László azt hangsúlyozta, hogy ezzel az aláírással hosszú folyamat zárul le. Az érdekvédelmi szervezet új vezetése jelezte, hogy kész az együttmüködésre, de nem elvtelenül, hanem a katonák érdekében. Az egyeztetések a továbbiakban a Honvédségi Érdekegyeztető Fórumon zajlanak. Juhász Ferenc elmondta, hogy a Hosz kongresszusa után találkozott az új elnökkel, Mészáros Gézával, s akkor megállapodtak abban, hogy keresik az együttmüködés lehetőségét. Meg kell találni a helyes irányt, hiszen mindkét félnek érdeke, hogy a jól müködő hadseregben hasonlóan megbecsült katonák teljesítsenek szolgálatot. A miniszter szerint a kihívásokra történő megfelelő reagálással munkabékét lehet teremteni, az aláírás az első lépés a korrekt kapcsolathoz. Juhász Ferenc hangsúlyozta, hogy kölcsönös tisztelet és megbecsülés jellemezheti a továbbiakban ezt a viszonyt, hiszen mindkét fél megfelelő legitimációval rendelkezik. A miniszter elmondta azt is, hogy a Honvédszakszervezet reprezentativitását korábban sem vonta kétségbe senki, de ennek túlhangsúlyozása miatt a Hosz nemcsak a tárca vezető munkatársainak, hanem az érdekvédő partnerek szimpátiáját is elveszítette. Most visszaáll a három évvel ezelőtti alaphelyzet, de van még egy év az előrelépésre. Juhász Ferenc kifejezte azt az óhaját, hogy közösen kell a honvédség müködőképességét megőrizni, s ha ebben partner a Hosz, valószínüleg más, a katonákat érintő egyéb kérdésekben is meg tudnak majd egyezni. Az aláírással érdemi párbeszédre és a további konkrét lépések feltérképezésére nyílik lehetőség.

Mészáros Géza reményét fejezte ki, hogy láthatóan és érzékelhetően javul a szakszervezet és a tárca közötti kapcsolat, hiszen a korábbi állapot egyik félnek sem használt. A Hosz elnöke örömét fejezte ki, hogy Juhász Ferenc és dr. Fapál László elfogadta a szakszervezet azon javaslatait, melyeket immár az együttmüködési megállapodás is tartalmaz. Mint mondta: nem lehet mindig egyetérteni, de törekedni kell a kompromisszumra, hiszen a katonák szeretnének jól élni – ehhez azonban a juttatások kellenek. Mészáros Géza hangsúlyozta: az együttmüködési megállapodás teret nyit ahhoz, hogy a katonák érdekeit a szakszervezet a korábbinál jobban, eredményesebben képviselje.

Az együttmüködési megállapodás részleteire még visszatérünk.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.