2024. 04. 23. kedd
Béla
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aláírták az együttműködési megállapodást

Hosz  |  2005. 05. 19., 10:45

Több hetes egyeztetés eredményeként aláírták a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédszakszervezet közötti kétoldalú együttműködési megállapodást. A dokumentumot Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Mészáros Géza Hosz elnök - dr. Fapál László közigazgatási államtitkár, Heiling Ottó és Szincsák Gyula Hosz alelnökök, Zsoldos Géza HÉF titkár, valamint a katonai sajtó jelenlétében - május 19-én látta el kézjegyével... 

A HM I. objektumában, a Manfred Wörner teremben a honvédelmi miniszter és a Honvédszakszervezet elnöke aláírta az együttmüködési megállapodást. A ceremónia előtt dr. Fapál László azt hangsúlyozta, hogy ezzel az aláírással hosszú folyamat zárul le. Az érdekvédelmi szervezet új vezetése jelezte, hogy kész az együttmüködésre, de nem elvtelenül, hanem a katonák érdekében. Az egyeztetések a továbbiakban a Honvédségi Érdekegyeztető Fórumon zajlanak. Juhász Ferenc elmondta, hogy a Hosz kongresszusa után találkozott az új elnökkel, Mészáros Gézával, s akkor megállapodtak abban, hogy keresik az együttmüködés lehetőségét. Meg kell találni a helyes irányt, hiszen mindkét félnek érdeke, hogy a jól müködő hadseregben hasonlóan megbecsült katonák teljesítsenek szolgálatot. A miniszter szerint a kihívásokra történő megfelelő reagálással munkabékét lehet teremteni, az aláírás az első lépés a korrekt kapcsolathoz. Juhász Ferenc hangsúlyozta, hogy kölcsönös tisztelet és megbecsülés jellemezheti a továbbiakban ezt a viszonyt, hiszen mindkét fél megfelelő legitimációval rendelkezik. A miniszter elmondta azt is, hogy a Honvédszakszervezet reprezentativitását korábban sem vonta kétségbe senki, de ennek túlhangsúlyozása miatt a Hosz nemcsak a tárca vezető munkatársainak, hanem az érdekvédő partnerek szimpátiáját is elveszítette. Most visszaáll a három évvel ezelőtti alaphelyzet, de van még egy év az előrelépésre. Juhász Ferenc kifejezte azt az óhaját, hogy közösen kell a honvédség müködőképességét megőrizni, s ha ebben partner a Hosz, valószínüleg más, a katonákat érintő egyéb kérdésekben is meg tudnak majd egyezni. Az aláírással érdemi párbeszédre és a további konkrét lépések feltérképezésére nyílik lehetőség.

Mészáros Géza reményét fejezte ki, hogy láthatóan és érzékelhetően javul a szakszervezet és a tárca közötti kapcsolat, hiszen a korábbi állapot egyik félnek sem használt. A Hosz elnöke örömét fejezte ki, hogy Juhász Ferenc és dr. Fapál László elfogadta a szakszervezet azon javaslatait, melyeket immár az együttmüködési megállapodás is tartalmaz. Mint mondta: nem lehet mindig egyetérteni, de törekedni kell a kompromisszumra, hiszen a katonák szeretnének jól élni – ehhez azonban a juttatások kellenek. Mészáros Géza hangsúlyozta: az együttmüködési megállapodás teret nyit ahhoz, hogy a katonák érdekeit a szakszervezet a korábbinál jobban, eredményesebben képviselje.

Az együttmüködési megállapodás részleteire még visszatérünk.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Márciusban 1 296 509 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 21,7%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és 10,5%-kal több, mint 2019 márciusában. Ezzel a Budapest Airport több, mint 3,4 millió utas kezelésével zárta az első negyedévet, 10,2%-kal túlszárnyalva a járvány előtti rekordévet.

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.