2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Olasz és szlovén katonák között

Hosz  |  2005. 05. 19., 14:04

Május 26-ig tart a Többnemzetiségű Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Forces, MLF) idei, szlovéniai kiképzési feladata. A ,,Clever Ferret 2005” elnevezésű gyakorlat május 18-i sajtónapján a debreceni Bocskai István Könnyű Lövészdandár katonái – az olasz és a szlovén katonákat támogatva – erőt demonstrálva, mobil ellenőrző-áteresztő pontok létrehozásával működtek közre a helyi zendülőket visszaszorító békeműveletben…

A magyar kontingens rangidőse, Huszár János ezredes a helyszínen elmondta, hogy a Postojna melletti Pivka Jama és környéke olyan – otthon nem elérhető – természeti adottságokkal rendelkezik, melyek segítségével még a ,,síkvidéki” századparancsnok is láthatja alegysége jobb és bal szárnyát. A debreceniek dandárparancsnok-helyettese szerint sok jól hasznosítható tapasztalat szerzésére ad lehetőséget a háromhetes kiképzés.

 

 

A május 18-i közös mozzanatban az olasz, a szlovén és a magyar katonák egy helyi zendülés visszaszorítását mutatták be. Az MLF erői miután elfojtották a lázadó erők próbálkozásait, erőt demonstrálva, egy rövid összecsapás után feloszlatták a tömeget. A kiképzési feladatban résztvevő debrecenieket Czifra Sándor hadnagy irányította. Területzárás, illetve a rendszeresített BTR 80/A technikai eszközökkel mobil ellenőrző áteresztő pontok létrehozása volt a feladatunk – mondta a magyar szakaszparancsnok. A bemutató foglalkozást követően Alberto Primicerj dandártábornok a debreceni katonákról elmondta, hogy az idei ,,Clever Ferret”-en is meggyőzték arról, hogy kiválóan tudnak együttmüködni az olasz és a szlovén erőkkel. Az MLF olasz parancsnoka szerint a mieink egyre jobbak, kézzel fogható az MLF megalakulása óta töretlen fejlődésük.

A civil társadalom megítélése jó, a helyi lakosság nagyon pozitívan áll a gyakorlathoz, mindenki támogatja az együttmüködést. A postojnai helyszínen rendezték – többek között – a szlovén hadsereg idei központi ünnepségét is, emellett a helyi polgármester is több alkalommal megjelent a közös rendezvényeken.

A gyakorlat egyébként tovább folytatódik, május 19-20-án történik meg az OPEVAL ellenőrzés, majd május 21-én – a Honvédelem Napja alkalmából – magyar Nemzeti Napot rendeznek, május 24-én pedig a három nemzet politikai és katonai vezetői előtt is bemutatják majd tudásukat az MLF katonái. A HM Honvéd Vezérkart Braun László mérnök altábornagy, a vezérkar-főnök első helyettese, valamint Benkő Tibor dandártábornok, az MH SZFP parancsnok-helyettese képviseli majd.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.