2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lojalitás nélkül, forráshiányosan

Hosz  |  2004. 01. 13., 13:18

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) előtt gyakran ütköznek a munkaadói és a munkavállalói igények. A szaktárca és a szakszervezetek közötti havi rendszeres tárgyalások lényege az érdekek egyeztetése lenne. Sok esetben azonban ez a szerep, ez a cél nem valósul meg, hisz a honvédelmi tárca gyakran ,,csupán\" a döntéseit ismerteti, vagyis számos esetben a munkaadói oldal - nem helytállóan - csupán egyfajta tájékoztató fórumnak tartja a HÉF-et.

Ez alkalommal dr. Tóth Rudolf dandártábornokot, az MH ÖLTP parancsnok-helyettesét, a munkaadói oldal mostani ügyvivőjét kértük meg, hogy összegezze a HÉF üléseken szerzett tapasztalatait, mondja el a ,,miértekre" vonatkozó válaszait.

- Tábornok Úr! Milyennek tartja a HÉF ülések mostani légkörét?

- Bizonyos feszültséget érzek. Azt azonban, hogy honnan származik, honnan érkezik ez a fajta feszültség, nem tudom. Gondolom, mélyről fakad. Úgy látom, hogy mindkét fél - a szándékait tekintve - nagyon tisztességes és mindenki a jobbító szándékkal közelíti meg a problémákat. Úgy vélem azonban, hogy nagyon behatárolja a vélemények kinyilvánítását az a tény, hogy milyen állománycsoport érdekét képviseli az adott szakszervezet. Jelenleg nem látok lojalitást egymás érdekei iránt, egymás ügyeiben.

- Miért müködik sok esetben tájékoztató fórumként a HÉF?

- A munkaadói oldal igyekszik abból kiindulni, hogy megoldják a problémát, sokszor azonban olyan tényezők befolyásolják mindezt, amiket nem ismernek az érdekképviseletek. Sok esetben nem is lehet ezeket az információkat megosztani velük. Ez a probléma pedig gyakran előjön a HÉF előtt is. A másik ok pedig - szerintem - az, hogy az átalakítás fázisában nagyon sok a bizonytalansági tényező. Forráshiánnyal küszködik a Magyar Honvédség, az alaprendeltetés teljesítése azonban mindig első feladat marad, és csak ezután jöhet a személyi állomány által megfogalmazott gondok, bajok orvoslása.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.