2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lojalitás nélkül, forráshiányosan

Hosz  |  2004. 01. 13., 13:18

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) előtt gyakran ütköznek a munkaadói és a munkavállalói igények. A szaktárca és a szakszervezetek közötti havi rendszeres tárgyalások lényege az érdekek egyeztetése lenne. Sok esetben azonban ez a szerep, ez a cél nem valósul meg, hisz a honvédelmi tárca gyakran ,,csupán\" a döntéseit ismerteti, vagyis számos esetben a munkaadói oldal - nem helytállóan - csupán egyfajta tájékoztató fórumnak tartja a HÉF-et.

Ez alkalommal dr. Tóth Rudolf dandártábornokot, az MH ÖLTP parancsnok-helyettesét, a munkaadói oldal mostani ügyvivőjét kértük meg, hogy összegezze a HÉF üléseken szerzett tapasztalatait, mondja el a ,,miértekre" vonatkozó válaszait.

- Tábornok Úr! Milyennek tartja a HÉF ülések mostani légkörét?

- Bizonyos feszültséget érzek. Azt azonban, hogy honnan származik, honnan érkezik ez a fajta feszültség, nem tudom. Gondolom, mélyről fakad. Úgy látom, hogy mindkét fél - a szándékait tekintve - nagyon tisztességes és mindenki a jobbító szándékkal közelíti meg a problémákat. Úgy vélem azonban, hogy nagyon behatárolja a vélemények kinyilvánítását az a tény, hogy milyen állománycsoport érdekét képviseli az adott szakszervezet. Jelenleg nem látok lojalitást egymás érdekei iránt, egymás ügyeiben.

- Miért müködik sok esetben tájékoztató fórumként a HÉF?

- A munkaadói oldal igyekszik abból kiindulni, hogy megoldják a problémát, sokszor azonban olyan tényezők befolyásolják mindezt, amiket nem ismernek az érdekképviseletek. Sok esetben nem is lehet ezeket az információkat megosztani velük. Ez a probléma pedig gyakran előjön a HÉF előtt is. A másik ok pedig - szerintem - az, hogy az átalakítás fázisában nagyon sok a bizonytalansági tényező. Forráshiánnyal küszködik a Magyar Honvédség, az alaprendeltetés teljesítése azonban mindig első feladat marad, és csak ezután jöhet a személyi állomány által megfogalmazott gondok, bajok orvoslása.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.