2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lojalitás nélkül, forráshiányosan

Hosz  |  2004. 01. 13., 13:18

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) előtt gyakran ütköznek a munkaadói és a munkavállalói igények. A szaktárca és a szakszervezetek közötti havi rendszeres tárgyalások lényege az érdekek egyeztetése lenne. Sok esetben azonban ez a szerep, ez a cél nem valósul meg, hisz a honvédelmi tárca gyakran ,,csupán\" a döntéseit ismerteti, vagyis számos esetben a munkaadói oldal - nem helytállóan - csupán egyfajta tájékoztató fórumnak tartja a HÉF-et.

Ez alkalommal dr. Tóth Rudolf dandártábornokot, az MH ÖLTP parancsnok-helyettesét, a munkaadói oldal mostani ügyvivőjét kértük meg, hogy összegezze a HÉF üléseken szerzett tapasztalatait, mondja el a ,,miértekre" vonatkozó válaszait.

- Tábornok Úr! Milyennek tartja a HÉF ülések mostani légkörét?

- Bizonyos feszültséget érzek. Azt azonban, hogy honnan származik, honnan érkezik ez a fajta feszültség, nem tudom. Gondolom, mélyről fakad. Úgy látom, hogy mindkét fél - a szándékait tekintve - nagyon tisztességes és mindenki a jobbító szándékkal közelíti meg a problémákat. Úgy vélem azonban, hogy nagyon behatárolja a vélemények kinyilvánítását az a tény, hogy milyen állománycsoport érdekét képviseli az adott szakszervezet. Jelenleg nem látok lojalitást egymás érdekei iránt, egymás ügyeiben.

- Miért müködik sok esetben tájékoztató fórumként a HÉF?

- A munkaadói oldal igyekszik abból kiindulni, hogy megoldják a problémát, sokszor azonban olyan tényezők befolyásolják mindezt, amiket nem ismernek az érdekképviseletek. Sok esetben nem is lehet ezeket az információkat megosztani velük. Ez a probléma pedig gyakran előjön a HÉF előtt is. A másik ok pedig - szerintem - az, hogy az átalakítás fázisában nagyon sok a bizonytalansági tényező. Forráshiánnyal küszködik a Magyar Honvédség, az alaprendeltetés teljesítése azonban mindig első feladat marad, és csak ezután jöhet a személyi állomány által megfogalmazott gondok, bajok orvoslása.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.