2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Választmányi ülést tartott a HOSZ

Hosz  |  2005. 06. 01., 18:37

A beérkezés, a regisztráció, majd a választmányi tisztségviselök megválasztását követöen, a napirend és az ügyrend elfogadásával vette kezdetét a Hosz Országos Választmányának ülése. A május 30–31 balatonkenesei rendezvényt – százkét küldött és számos tanácskozási jogú vendég elött – Mészáros Géza elnök nyitotta meg, majd az elnökség írásos beszámolójához adott szóbeli kiegészítést...

 

A Hosz elnöke a beszámoló szóbeli kiegészítésében az április 9-i rendkívüli kongresszus óta eltelt legfontosabb szakszervezeti történéseket idézte fel. Az átadás-átvételröl kijelentette: mivel nem kapta meg az új vezetés a megfelelö támogatást a régi tisztségviselöktöl, ezért a meglévö állapotot felmérö, azt rögzítö jegyzökönyv készült el. Mészáros Géza elnök beszélt – többek között – a HM vezetöivel történt találkozókról, a Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórumra (HÉF) való visszatérésröl, az elnökségi és ügyvivöi értekezletekröl, valamint a haderönemi parancsnokokkal történö tárgyalásokról. A Hosz elnöke a szakértöi egyeztetésekröl is tájékoztatta a Választmány tagjait. Mészáros Géza beszélt a kafeteria-rendszer és Hjt. módosítással kapcsolatos, szaktárcával történö tárgyalásokról is. Az elnökség szóbeli kiegészítését a pályázati rendszerröl, a saját üdültetési tevékenységröl, a szakterületek ,,profiltisztításáról”, valamint a Hosz szervezeti életének korszerûsítéséröl, átlátható mûködési rendjéröl adott tájékoztatójával zárta Mészáros Géza.    

 

Ezt követöen Borka István kizárásával kapcsolatos fellebbezést vitatta meg a Hosz Választmánya. Mihálykó Sándor tájékoztatott az Ellenörzö Bizottság javaslatáról, a fellebbezést elfogadó határozatról, majd azt javasolta, hogy a kizárás a jövöben ne legyen fegyelmi eszköz. Az OV ezután elfogadta az EB javaslatát és törölte a korábbi elnökség – Borka István kizárásáról szóló – határozatát.

 

Ezután Szincsák Gyula alelnök a Hosz 2005-ös fö feladatait ismertette. Kiemelte a tagépítö tevékenységet, az alapszervezetek és csoportok aktiválását, a kommunikációs rendszer hatékonyságának növelését, a rétegérdekek megjelenítését, a választmányi tagok jogi, munkavédelmi ismereteinek, valamint a szolgáltatások körének bövítését, majd az OV elfogadta a fö feladatokról szóló határozatot.

 

Ezt követöen a 2004. évi zárszámadás, mérleg- és eredmény kimutatás megvitatása, a könyvvizsgálói jelentés szerepelt a napirenden. Ezután a 2005-ös költségvetést befolyásoló – az Alapítvány támogatásáról, egyes Hosz-szervek mûködési költségeinek biztosításáról, az Egység újság terjesztéséröl és elkészítéséröl szóló – határozatokat fogadta el a Választmány. Heiling Ottó alelnök kiemelte, hogy a HM és a Hosz közötti, közelmúltban megkötött együttmûködési megállapodás hozzájárul a szakszervezet jövöbeni vagyongyarapodásához. A Gazdálkodási Szabályzat és a Pénzkezelési Szabályzat mellékleteinek módosítása után személyi kérdésekröl döntöttek a küldöttek. Az új fötitkár Kepics György, az új területi ügyvivök pedig dr. Ujfaludi Zoltán és – eredeti, logisztikai haderönemi titkári munkakörének ellátása mellett – Jakubik András lettek. Ezután a nyugállományba vonult alapszervezeti és csoportvezetök munkáját ismerte el a Hosz Választmánya. Boros Magdolna, Metzger István, Bertalan János, Kurczina  János, Virág sándor, Kirr Géza, Szakács László, dr. Földi Sándor, Hornyák Miklós, Farkas Péter, Kovács Gábor és Vecsei Imre részére emléktárgyat és oklevelet nyújtott át Mészáros Géza, a Hosz elnöke. A díjazottak bemutatására a következö lapszámban térünk vissza – a szerk.

 

Az OV május 31-én a Hosz, az Egység 2002 Kft, a „Katonákért” Alapítvány szolgáltatásairól szóló tájékoztatóval, valamint dr. Krizbai János ezredes helyettes humánpolitikai föosztályvezetö aktuális, katonákat érintö tájékoztatójával folytatódott.

 

A választmányi ülésen az ezredes kijelentette, hogy tervezési és végrehajtási szinten egyaránt felgyorsultak a haderö-átalakítási folyamatok. Az már bizonyos, hogy békeidöben 30 ezer fö alatt lesz a Magyar Honvédség létszáma, s a változásokat az alakulatokon belüli átcsoportosítási lehetöségek is segítik. Mindenki elött ismert, hogy ebben az óriási szervezetben léteznek „beégetett” problémák, melyeket a tárcának kezelni kell. Ezek közé tartozik például a személyi állomány megfelelö foglalkoztatása is, magasan képzett és fizetett katonákat alkalmazunk olyan helyeken is, ahol – más hadseregekhez hasonlóan – alacsonyabb kvalitással és bérrel is helyt lehet állni. S bár a HM politikáját a civil munkaeröpiac is befolyásolja, arra kell törekedni, hogy rugalmas és versenyképes legyen az ezirányú tevékenység.

 

Krizbai ezredes a kafeteria-rendszer kapcsán elmondta: folyamatosan egyeztetnek a szakértökkel, és az érdekvédelmi szervezetek – közöttük a Hosz – vezetöivel, annál is inkább, hiszen a jelenlegi koncepció a katonák 89%-át kedvezöen érinti. Ennek kapcsán a teljes ellátási rendszert végig kell gondolni, csakúgy, mint a vezetési szinteket és a hivatásos állomány elörelépési lehetöségeit is. Csak a régi intézményrendszer lebontása teremtheti meg az új anyagi bázisát – foglalta össze a gondokat Krizbai ezredes, aki a közel 40 ezer nyugdíjas katona probémáira is kitért. A választmányi ülés – a fórum után – Mészáros Géza elnöki zárszavával ért véget.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.