2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aláírták az együttműködési megállapodást

Hosz  |  2005. 06. 01., 19:22

A HM I. objektumában, a Manfred Wörner teremben a honvédelmi miniszter és a Honvédszakszervezet elnöke aláírta az együttmûködési megállapodást. A ceremónia elött dr. Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára azt hangsúlyozta, hogy ezzel az aláírással hosszú folyamat zárul le. Az érdekvédelmi szervezet új vezetése jelezte, hogy kész az együttmûködésre, de nem elvtelenül, hanem a katonák érdekében. Az egyeztetések a továbbiakban a Honvédségi Érdekegyeztetö Fórumon zajlanak. Juhász Ferenc elmondta, hogy a Hosz kongresszusa után találkozott az új elnökkel, Mészáros Gézával, s akkor megállapodtak abban, hogy keresik az együttmûködés lehetöségét. Meg kell találni a helyes irányt, hiszen mindkét félnek érdeke, hogy a jól mûködö hadseregben hasonlóan megbecsült katonák teljesítsenek szolgálatot. A miniszter szerint a kihívásokra történö megfelelö reagálással munkabékét lehet teremteni, az aláírás az elsö lépés a korrekt kapcsolathoz. Juhász Ferenc hangsúlyozta, hogy kölcsönös tisztelet és megbecsülés jellemezheti a továbbiakban ezt a viszonyt, hiszen mindkét fél megfelelö legitimációval rendelkezik. A miniszter elmondta azt is, hogy a Honvédszakszervezet reprezentativitását korábban sem vonta kétségbe senki, de ennek túlhangsúlyozása miatt a Hosz nemcsak a tárca vezetö munkatársainak, hanem az érdekvédö partnerek szimpátiáját is elveszítette. Most visszaáll a három évvel ezelötti alaphelyzet, de van még egy év az elörelépésre. Juhász Ferenc kifejezte azt az óhaját, hogy közösen kell a honvédség mûködöképességét megörizni, s ha ebben partner a Hosz, valószínûleg más, a katonákat érintö egyéb kérdésekben is meg tudnak majd egyezni. Az aláírással érdemi párbeszédre és a további konkrét lépések feltérképezésére nyílik lehetöség. Mészáros Géza reményét fejezte ki, hogy láthatóan és érzékelhetöen javul a szakszervezet és a tárca közötti kapcsolat, hiszen a korábbi állapot egyik félnek sem használt. A Hosz elnöke örömét fejezte ki, hogy Juhász Ferenc és dr. Fapál László elfogadta a szakszervezet azon javaslatait, melyeket immár az együttmûködési megállapodás is tartalmaz. Mint mondta: nem lehet mindig egyetérteni, de törekedni kell a kompromisszumra, hiszen a katonák szeretnének jól élni – ehhez azonban juttatások kellenek. Mészáros Géza hangsúlyozta: az együttmûködési megállapodás teret nyit ahhoz, hogy a katonák érdekeit a szakszervezet a korábbinál jobban, eredményesebben képviselje.

A Honvédszakszervezet javaslatára tizenötezer forintot fizet ki a honvédelmi tárca minden hivatásos és szerzödéses katonának – jelentette be május 19-én dr. Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára. A HM és a Hosz közötti kétoldalú együttmûködési megállapodás aláírása elött a közigazgatási államtitkár azt is elmondta, hogy ruházati illetményként, az éves keret felett történö készpénz-kifizetésröl szóló utasítást a honvédelmi miniszter látta el kézjegyével.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.