2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aláírták az együttműködési megállapodást

Hosz  |  2005. 06. 01., 19:22

A HM I. objektumában, a Manfred Wörner teremben a honvédelmi miniszter és a Honvédszakszervezet elnöke aláírta az együttmûködési megállapodást. A ceremónia elött dr. Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára azt hangsúlyozta, hogy ezzel az aláírással hosszú folyamat zárul le. Az érdekvédelmi szervezet új vezetése jelezte, hogy kész az együttmûködésre, de nem elvtelenül, hanem a katonák érdekében. Az egyeztetések a továbbiakban a Honvédségi Érdekegyeztetö Fórumon zajlanak. Juhász Ferenc elmondta, hogy a Hosz kongresszusa után találkozott az új elnökkel, Mészáros Gézával, s akkor megállapodtak abban, hogy keresik az együttmûködés lehetöségét. Meg kell találni a helyes irányt, hiszen mindkét félnek érdeke, hogy a jól mûködö hadseregben hasonlóan megbecsült katonák teljesítsenek szolgálatot. A miniszter szerint a kihívásokra történö megfelelö reagálással munkabékét lehet teremteni, az aláírás az elsö lépés a korrekt kapcsolathoz. Juhász Ferenc hangsúlyozta, hogy kölcsönös tisztelet és megbecsülés jellemezheti a továbbiakban ezt a viszonyt, hiszen mindkét fél megfelelö legitimációval rendelkezik. A miniszter elmondta azt is, hogy a Honvédszakszervezet reprezentativitását korábban sem vonta kétségbe senki, de ennek túlhangsúlyozása miatt a Hosz nemcsak a tárca vezetö munkatársainak, hanem az érdekvédö partnerek szimpátiáját is elveszítette. Most visszaáll a három évvel ezelötti alaphelyzet, de van még egy év az elörelépésre. Juhász Ferenc kifejezte azt az óhaját, hogy közösen kell a honvédség mûködöképességét megörizni, s ha ebben partner a Hosz, valószínûleg más, a katonákat érintö egyéb kérdésekben is meg tudnak majd egyezni. Az aláírással érdemi párbeszédre és a további konkrét lépések feltérképezésére nyílik lehetöség. Mészáros Géza reményét fejezte ki, hogy láthatóan és érzékelhetöen javul a szakszervezet és a tárca közötti kapcsolat, hiszen a korábbi állapot egyik félnek sem használt. A Hosz elnöke örömét fejezte ki, hogy Juhász Ferenc és dr. Fapál László elfogadta a szakszervezet azon javaslatait, melyeket immár az együttmûködési megállapodás is tartalmaz. Mint mondta: nem lehet mindig egyetérteni, de törekedni kell a kompromisszumra, hiszen a katonák szeretnének jól élni – ehhez azonban juttatások kellenek. Mészáros Géza hangsúlyozta: az együttmûködési megállapodás teret nyit ahhoz, hogy a katonák érdekeit a szakszervezet a korábbinál jobban, eredményesebben képviselje.

A Honvédszakszervezet javaslatára tizenötezer forintot fizet ki a honvédelmi tárca minden hivatásos és szerzödéses katonának – jelentette be május 19-én dr. Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára. A HM és a Hosz közötti kétoldalú együttmûködési megállapodás aláírása elött a közigazgatási államtitkár azt is elmondta, hogy ruházati illetményként, az éves keret felett történö készpénz-kifizetésröl szóló utasítást a honvédelmi miniszter látta el kézjegyével.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.