2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aláírták az együttműködési megállapodást

Hosz  |  2005. 06. 01., 19:22

A HM I. objektumában, a Manfred Wörner teremben a honvédelmi miniszter és a Honvédszakszervezet elnöke aláírta az együttmûködési megállapodást. A ceremónia elött dr. Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára azt hangsúlyozta, hogy ezzel az aláírással hosszú folyamat zárul le. Az érdekvédelmi szervezet új vezetése jelezte, hogy kész az együttmûködésre, de nem elvtelenül, hanem a katonák érdekében. Az egyeztetések a továbbiakban a Honvédségi Érdekegyeztetö Fórumon zajlanak. Juhász Ferenc elmondta, hogy a Hosz kongresszusa után találkozott az új elnökkel, Mészáros Gézával, s akkor megállapodtak abban, hogy keresik az együttmûködés lehetöségét. Meg kell találni a helyes irányt, hiszen mindkét félnek érdeke, hogy a jól mûködö hadseregben hasonlóan megbecsült katonák teljesítsenek szolgálatot. A miniszter szerint a kihívásokra történö megfelelö reagálással munkabékét lehet teremteni, az aláírás az elsö lépés a korrekt kapcsolathoz. Juhász Ferenc hangsúlyozta, hogy kölcsönös tisztelet és megbecsülés jellemezheti a továbbiakban ezt a viszonyt, hiszen mindkét fél megfelelö legitimációval rendelkezik. A miniszter elmondta azt is, hogy a Honvédszakszervezet reprezentativitását korábban sem vonta kétségbe senki, de ennek túlhangsúlyozása miatt a Hosz nemcsak a tárca vezetö munkatársainak, hanem az érdekvédö partnerek szimpátiáját is elveszítette. Most visszaáll a három évvel ezelötti alaphelyzet, de van még egy év az elörelépésre. Juhász Ferenc kifejezte azt az óhaját, hogy közösen kell a honvédség mûködöképességét megörizni, s ha ebben partner a Hosz, valószínûleg más, a katonákat érintö egyéb kérdésekben is meg tudnak majd egyezni. Az aláírással érdemi párbeszédre és a további konkrét lépések feltérképezésére nyílik lehetöség. Mészáros Géza reményét fejezte ki, hogy láthatóan és érzékelhetöen javul a szakszervezet és a tárca közötti kapcsolat, hiszen a korábbi állapot egyik félnek sem használt. A Hosz elnöke örömét fejezte ki, hogy Juhász Ferenc és dr. Fapál László elfogadta a szakszervezet azon javaslatait, melyeket immár az együttmûködési megállapodás is tartalmaz. Mint mondta: nem lehet mindig egyetérteni, de törekedni kell a kompromisszumra, hiszen a katonák szeretnének jól élni – ehhez azonban juttatások kellenek. Mészáros Géza hangsúlyozta: az együttmûködési megállapodás teret nyit ahhoz, hogy a katonák érdekeit a szakszervezet a korábbinál jobban, eredményesebben képviselje.

A Honvédszakszervezet javaslatára tizenötezer forintot fizet ki a honvédelmi tárca minden hivatásos és szerzödéses katonának – jelentette be május 19-én dr. Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára. A HM és a Hosz közötti kétoldalú együttmûködési megállapodás aláírása elött a közigazgatási államtitkár azt is elmondta, hogy ruházati illetményként, az éves keret felett történö készpénz-kifizetésröl szóló utasítást a honvédelmi miniszter látta el kézjegyével.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.