2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konfliktuskezelés Tapolcán

Hosz  |  2005. 06. 09., 16:20

Hiába volt korábban perspektívikus helyőrség Tapolca, a helyzet már megváltozott: pár hete jelentették be hivatalosan, hogy a Tapolcai Kiképző Központ (TKK) még az idén megszűnik, a szerződéses állomány kiképzését, felkészítését - 2006-ban már - Szentendrén végzik.  Ezért aztán, az érintett katonák megváltozott élethelyzetének kezelését felvállalva, június 9-én, a TKK bázisán - szakértők bevonásával - konfliktuskezelő programot bonyolított le a Honvédszakszervezet...

A Hosz konfliktuskezelő programja előtt Matuz István ezredes fogadta Mészáros Gézát. A TKK parancsnoka és a Hosz elnöke megbeszélést folytatott a hivatalos bejelentés óta keletkezett helyzetről, a megváltozott élethelyzetü tapolcai, a közelmúltban Hódmezővásárhelyről és Szombathelyről áttelepült hivatásos és szerződéses katonák szolgálati- élet- és munkakörülményeiről.    

Lakos Péter alapszervezeti vezetőA tapolcai eseményen - mintegy ötven hivatásos és szerződéses katona előtt - Lakos Péter, a Hosz helyi alapszervezetének vezetője köszöntötte a szakértőket, majd Kosaras László ezredes a személyügyi eljárások lefolyásának rendjéről, ütemezéséről adott tájékoztatót. A Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának (MH SZFP) személyügyi főnöke kijelentette: a nem is olyan régen még perspektívikus tapolcai helyőrség helyzete mára teljesen megváltozott.

Kosaras László ezredesAz ezredes szerint a szituáció orvosolható, vannak megoldási lehetőségek. Hozzátette: már elindult az a folyamat, mely felvállalható élethelyzetet teremt. A személyügyi főnök azt kérte, hogy mindenki próbáljon a pályán maradni, ha lehet, ragadja meg a felkínált lehetőségeket. A személyi beszélgetések előtt azt lehet tudni, hogy mindössze 5-10 katonának nem tudnak megfelelő beosztást ajánlani. Az ezredes a haderőnemen belüli áthelyezési lehetőségek mellett az új beosztásba kerülés feltételeiről is beszélt, majd - a helyzet fájdalommentes kezelése miatt is - felajánlotta saját, személyes és az MH SZFP személyügyi főnöksége közvetlen segítségét is.

Középen: Mészáros Géza, a Hosz elnökeEzt követően Mészáros Géza a szakszervezet által nyújtandó lehetséges megoldásokról beszélt. A katona-szakszervezet elnöke kiemelte: a Hosz és a HM közötti jó együttmüködés jó alapot biztosít arra, hogy a szakszervezet minden érintett számára - az egyéni körülményeket is figyelembe véve - kíván segíteni. A személyügyi beszélgetések lefolyásának jogi szabályairól, a szolgálati viszony megszünésének fajtáiról, a járandóságokról dr. Hortobágyi Tibor informálta az érdeklődő katonatársakat. A Hosz jogi ügyvivője szólt az áthelyezés szabályairól, a különös méltánylást érdemlő egyéni érdekről, valamint a szolgálati helyen történő munkavégzés esetén kapható járandóságokról is.

Salamon CsabaA konfliktuskezelésről Salamon Csaba beszélt. A klinikai szakpszichológus előadásában - többek között a lélektani, az érzelmi, az emberi sajátosságokról, az egyéni krízisről: az értéktelenség érzéséről beszélt. A szakember szerint a katonaember esetében nemcsak egy alakulat, egy katonai kultúrközösség felbomlásáról is szó van, a tágabb közösség, a család, a helyőrség, a város is megérzi, lereagálja a változást. A szerepekre épülő katonacsalád igazán veszélybe kerülhet: megbillenhet az egyensúly, szerepzavarok keletkeznek, a kisközösség, a család nem fog tudni mit kezdeni a helyzettel. A szakpszichológus a helyzet megfelelő kezelésére is irányt mutatott: az önvizsgálat, a tehetetlenség elemzése után tudni kell azt is, hogy mely történések lehetnek az igazi veszteségek, más személyek, a családtagok számára mi válik fontossá.

A munkába helyezést elősegítő bizottságok (MEB) létrehozásáról, müködtetéséről, a továbbképzési lehetőségekről és a képzések finanszírozásáról Garay János Tamás alezredes tájékoztatott. A szakember szerint minden pálya sarkalatos pontja, ha egyszer csak azt mondják: nincs tovább! Az alezredes elmondta azt is, hogy a hadkiegészítő parancsnokságokon nemrégiben hozták létre azt, a rekonverzióval foglalkozó szakbeosztást, mely a katonai alakulatoktól elkerülő, de az egykori helyőrség környezetében maradó személyeknek segíti a civil pályán történő elhelyezkedését. A HM személyzeti főosztályának helyettes érdekvédelmi osztályvezetője szerint a 2. Honvédségi Állásbörzéhez hasonlóan, Tapolcán is sikeres állásbörzét lehetne szervezni a katonák számára.

Az egyik kérdező Tóth Kálmán őrnagy voltA konzultáció során - többek között - arról is érdeklődtek, hogy az 1996 szeptembere után hivatásos állományba lépett katonák miként számolhatják ki a szolgálati idejüket. Elmondták, hogy a HM személyzeti főosztálya és a HM PÜSZNYI nincs azonos állásponton a kérdés megítélésében. Az egykori szombathelyi Savaria Kiképző Központból - nem is olyan régen - Tapolcára átkerült katonákat elsősorban az érdekelte, hogy számukra tud-e segíteni a Vas Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság. Az eredményes konfliktuskezelő programon - a már említett szakszervezeti tisztségviselők mellett - Jáger Tibor, a Hosz nyugat-magyarországi területi ügyvivője és Oláh Gábor, a szervezet szárazföldi haderőnemi titkára is részt vett. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.