2024. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konfliktuskezelés Tapolcán

Hosz  |  2005. 06. 09., 16:20

Hiába volt korábban perspektívikus helyőrség Tapolca, a helyzet már megváltozott: pár hete jelentették be hivatalosan, hogy a Tapolcai Kiképző Központ (TKK) még az idén megszűnik, a szerződéses állomány kiképzését, felkészítését - 2006-ban már - Szentendrén végzik.  Ezért aztán, az érintett katonák megváltozott élethelyzetének kezelését felvállalva, június 9-én, a TKK bázisán - szakértők bevonásával - konfliktuskezelő programot bonyolított le a Honvédszakszervezet...

A Hosz konfliktuskezelő programja előtt Matuz István ezredes fogadta Mészáros Gézát. A TKK parancsnoka és a Hosz elnöke megbeszélést folytatott a hivatalos bejelentés óta keletkezett helyzetről, a megváltozott élethelyzetü tapolcai, a közelmúltban Hódmezővásárhelyről és Szombathelyről áttelepült hivatásos és szerződéses katonák szolgálati- élet- és munkakörülményeiről.    

Lakos Péter alapszervezeti vezetőA tapolcai eseményen - mintegy ötven hivatásos és szerződéses katona előtt - Lakos Péter, a Hosz helyi alapszervezetének vezetője köszöntötte a szakértőket, majd Kosaras László ezredes a személyügyi eljárások lefolyásának rendjéről, ütemezéséről adott tájékoztatót. A Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának (MH SZFP) személyügyi főnöke kijelentette: a nem is olyan régen még perspektívikus tapolcai helyőrség helyzete mára teljesen megváltozott.

Kosaras László ezredesAz ezredes szerint a szituáció orvosolható, vannak megoldási lehetőségek. Hozzátette: már elindult az a folyamat, mely felvállalható élethelyzetet teremt. A személyügyi főnök azt kérte, hogy mindenki próbáljon a pályán maradni, ha lehet, ragadja meg a felkínált lehetőségeket. A személyi beszélgetések előtt azt lehet tudni, hogy mindössze 5-10 katonának nem tudnak megfelelő beosztást ajánlani. Az ezredes a haderőnemen belüli áthelyezési lehetőségek mellett az új beosztásba kerülés feltételeiről is beszélt, majd - a helyzet fájdalommentes kezelése miatt is - felajánlotta saját, személyes és az MH SZFP személyügyi főnöksége közvetlen segítségét is.

Középen: Mészáros Géza, a Hosz elnökeEzt követően Mészáros Géza a szakszervezet által nyújtandó lehetséges megoldásokról beszélt. A katona-szakszervezet elnöke kiemelte: a Hosz és a HM közötti jó együttmüködés jó alapot biztosít arra, hogy a szakszervezet minden érintett számára - az egyéni körülményeket is figyelembe véve - kíván segíteni. A személyügyi beszélgetések lefolyásának jogi szabályairól, a szolgálati viszony megszünésének fajtáiról, a járandóságokról dr. Hortobágyi Tibor informálta az érdeklődő katonatársakat. A Hosz jogi ügyvivője szólt az áthelyezés szabályairól, a különös méltánylást érdemlő egyéni érdekről, valamint a szolgálati helyen történő munkavégzés esetén kapható járandóságokról is.

Salamon CsabaA konfliktuskezelésről Salamon Csaba beszélt. A klinikai szakpszichológus előadásában - többek között a lélektani, az érzelmi, az emberi sajátosságokról, az egyéni krízisről: az értéktelenség érzéséről beszélt. A szakember szerint a katonaember esetében nemcsak egy alakulat, egy katonai kultúrközösség felbomlásáról is szó van, a tágabb közösség, a család, a helyőrség, a város is megérzi, lereagálja a változást. A szerepekre épülő katonacsalád igazán veszélybe kerülhet: megbillenhet az egyensúly, szerepzavarok keletkeznek, a kisközösség, a család nem fog tudni mit kezdeni a helyzettel. A szakpszichológus a helyzet megfelelő kezelésére is irányt mutatott: az önvizsgálat, a tehetetlenség elemzése után tudni kell azt is, hogy mely történések lehetnek az igazi veszteségek, más személyek, a családtagok számára mi válik fontossá.

A munkába helyezést elősegítő bizottságok (MEB) létrehozásáról, müködtetéséről, a továbbképzési lehetőségekről és a képzések finanszírozásáról Garay János Tamás alezredes tájékoztatott. A szakember szerint minden pálya sarkalatos pontja, ha egyszer csak azt mondják: nincs tovább! Az alezredes elmondta azt is, hogy a hadkiegészítő parancsnokságokon nemrégiben hozták létre azt, a rekonverzióval foglalkozó szakbeosztást, mely a katonai alakulatoktól elkerülő, de az egykori helyőrség környezetében maradó személyeknek segíti a civil pályán történő elhelyezkedését. A HM személyzeti főosztályának helyettes érdekvédelmi osztályvezetője szerint a 2. Honvédségi Állásbörzéhez hasonlóan, Tapolcán is sikeres állásbörzét lehetne szervezni a katonák számára.

Az egyik kérdező Tóth Kálmán őrnagy voltA konzultáció során - többek között - arról is érdeklődtek, hogy az 1996 szeptembere után hivatásos állományba lépett katonák miként számolhatják ki a szolgálati idejüket. Elmondták, hogy a HM személyzeti főosztálya és a HM PÜSZNYI nincs azonos állásponton a kérdés megítélésében. Az egykori szombathelyi Savaria Kiképző Központból - nem is olyan régen - Tapolcára átkerült katonákat elsősorban az érdekelte, hogy számukra tud-e segíteni a Vas Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság. Az eredményes konfliktuskezelő programon - a már említett szakszervezeti tisztségviselők mellett - Jáger Tibor, a Hosz nyugat-magyarországi területi ügyvivője és Oláh Gábor, a szervezet szárazföldi haderőnemi titkára is részt vett. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.