2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a kafeteria-rendszer

Hosz  |  2005. 06. 10., 11:41

Ismét a kafeteria-rendszer volt a témája a munkaadói és munkavállalói oldal szakmai egyeztetésének. A június 10-i találkozón - a honvédelmi tárca szakértői mellett - Erdélyi Lajos és dr. Alkéri István dandártábornokok jelentek meg, a Hodosz-t Varga István ügyvezető elnök, a CSÉSZ-t Tián József elnök, a BEOSZ-t Galló István érdekvédelmi ügyvivő, míg a Hosz-t Szincsák Gyula alelnök képviselte...

A juttatások rendszere három pilléren nyugszik, ezek az alanyi jogú szociális, a rászorultsági szociális, illetve a választható illetményen kívüli juttatások  (VIKJ). A szakmai egyeztetésen Szincsák Gyula fejtette ki a Honvédszakszervezet álláspontját. Az alelnök elmondta: a Hosz fontosnak tartja, hogy a veszteséget elszenvedők aránya - a szaktárca által előzetesen várt - 11% alá csökkenjen. Ezért - a kafeteria-rendszer eredményes bevezetése miatt - további források bevitelére, illetve a rendszert támogató technikai megoldásokra van szükség. A választható illetményen kívüli juttatásokkal kapcsolatban csak az a legfelső vezetői réteg járhat rosszabbul, aki egy, a tárca által tervezett vezetői juttatási csomaggal kompenzálva lesz. Az egyeztetésen előrelépés történt az üdültetés kérdésében. A Hosz javaslata szerint, azt a részt, melyet eddig a tárca fizetett - adómentes támogatásként - az igényjogosultaknak, fordítsa be a VIKJ rendszerbe, vagy az üdültetést újraszabályozva, emelje azt át egy másik pillérre. A HM humánpolitikai főosztályvezetője és a HM KPSZH főigazgatója az utóbbi javaslattal kapcsolatban fogadókészek voltak. A Hosz alelnöke a veszteségeket csökkentő tényezők között arról is egyeztetett, - a munkaadói oldal képviselőivel - hogy az iskolakezdési támogatás a kafeteria-rendszerből legyen kiemelve, és kerüljön át az alanyi jogú szociális juttatás pillérre. A Hodosz és a Hosz közös javaslataként került szóba a rendszer számszaki karbantartása. Elhangzott, hogy az éves illetmény-tárgyalások részeként egyeztessenek a VIKJ rendszeréről. A tárgyalások a jövő héten tovább folytatódnak, hiszen a június 22-i HM Kabinet ülés is tárgyalni fogja a bevezetendő választható illetményen kívüli juttatásokról szóló előterjesztést.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.