2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a kafeteria-rendszer

Hosz  |  2005. 06. 10., 11:41

Ismét a kafeteria-rendszer volt a témája a munkaadói és munkavállalói oldal szakmai egyeztetésének. A június 10-i találkozón - a honvédelmi tárca szakértői mellett - Erdélyi Lajos és dr. Alkéri István dandártábornokok jelentek meg, a Hodosz-t Varga István ügyvezető elnök, a CSÉSZ-t Tián József elnök, a BEOSZ-t Galló István érdekvédelmi ügyvivő, míg a Hosz-t Szincsák Gyula alelnök képviselte...

A juttatások rendszere három pilléren nyugszik, ezek az alanyi jogú szociális, a rászorultsági szociális, illetve a választható illetményen kívüli juttatások  (VIKJ). A szakmai egyeztetésen Szincsák Gyula fejtette ki a Honvédszakszervezet álláspontját. Az alelnök elmondta: a Hosz fontosnak tartja, hogy a veszteséget elszenvedők aránya - a szaktárca által előzetesen várt - 11% alá csökkenjen. Ezért - a kafeteria-rendszer eredményes bevezetése miatt - további források bevitelére, illetve a rendszert támogató technikai megoldásokra van szükség. A választható illetményen kívüli juttatásokkal kapcsolatban csak az a legfelső vezetői réteg járhat rosszabbul, aki egy, a tárca által tervezett vezetői juttatási csomaggal kompenzálva lesz. Az egyeztetésen előrelépés történt az üdültetés kérdésében. A Hosz javaslata szerint, azt a részt, melyet eddig a tárca fizetett - adómentes támogatásként - az igényjogosultaknak, fordítsa be a VIKJ rendszerbe, vagy az üdültetést újraszabályozva, emelje azt át egy másik pillérre. A HM humánpolitikai főosztályvezetője és a HM KPSZH főigazgatója az utóbbi javaslattal kapcsolatban fogadókészek voltak. A Hosz alelnöke a veszteségeket csökkentő tényezők között arról is egyeztetett, - a munkaadói oldal képviselőivel - hogy az iskolakezdési támogatás a kafeteria-rendszerből legyen kiemelve, és kerüljön át az alanyi jogú szociális juttatás pillérre. A Hodosz és a Hosz közös javaslataként került szóba a rendszer számszaki karbantartása. Elhangzott, hogy az éves illetmény-tárgyalások részeként egyeztessenek a VIKJ rendszeréről. A tárgyalások a jövő héten tovább folytatódnak, hiszen a június 22-i HM Kabinet ülés is tárgyalni fogja a bevezetendő választható illetményen kívüli juttatásokról szóló előterjesztést.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.