2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Búcsú a Honvédségtől

Hosz  |  2005. 06. 30., 21:01

Két sikeres katonai pálya, két elégedett ember – mindketten a közeljövöben távoznak a honvédség soraiból – Farkas Péter örnagy Pécsett, dr. Földi Sándor orvos-alezredes Szombathelyen kezdi meg nyugdíjas éveit. Közös pályafutásukban az is, hogy hosszú évek óta a Hon­véd­szak­szer­ve­zet aktivistái közé tartoztak. Érthetö tehát, hogy korábbi bajtársaiktól, katonatársaiktól a jövöben sem kívánnak elszakadni – a nyugállományú tagozat és a helyi katonai közösségi élet bizonyára sokat nyer jelenlétükkel.Farkas Péter ötvennégy éves, húsz év szolgálat után int búcsút a fegyvereknek.– Tulajdonképpen harmincegy évet dolgoztam a Magyar Honvédségnél, hiszen 1974-ben kezdtem a pécsi hadkiegészítö parancsnokságon dolgozni. Tartalékos tiszti iskolát végeztem, s mivel a hidegháborús idöszakban is vonzónak tartottam a katonai pályát, nem sokat tétováztam a honvédség ajánlatán. Alig több mint egy évtized után, 1985-ben pedig már a hivatásos állomány tagja lettem, hiszen azt láttam, hogy ezen a szinten a civil és a katona között alig van különbség. S hogy mégis az egyenruha mellett döntöttem, annak az az oka, hogy számomra ma is szent fogalom a haza védelme. Ezért nem tartottam megfontolt döntésnek a sorkatonaság eltörlését: hiszem, hogy képzett tisztjeink nevelöként is, példaképként is irányt tudtak mutatni a fiataloknak – a honvédség pozitív oldalát kellett volna, s kellene ma is kidomborítani.Ez azonban már a múlt, melyen talán felesleges elmerengeni. Egyénileg fontosabb az, hogy helyt tudtam állni a honvédségnél, s dicsérettel helyeztek nyugállományba úgy, hogy az utódokat is én tanítottam be. Ezen a pályán az egyik legfontosabb emberi tényezö az empátia: úgy gondolom, ez kísérte végig három évtizedes munkásságomat, s emiatt is kerültem kapcsolatba a Hon­véd­szak­szer­ve­zettel, illetve annak elödjével, a KÉSZ-szel. Erre 1992-ben került sor, négy évvel késöbb pedig már a reprezentatív katona-szakszervezet csoportvezetöje lettem. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen jó parancsnokokkal dolgozhattam együtt, így nem kellett kemény ütközésekbe bocsátkoznom.Természetes emberi tulajdonság, hogy ilyen alkalmakkor mérleget készítünk: én elégedett lehetek mindazzal, amelyet számomra az élet biztosított. A honvédséget persze ezek után sem kívánom teljesen elhagyni – az a tervem, hogy Baranya megyében létrehozom az elsö nyugdíjas Hosz alapszervezetet. Idöm lesz rá, hiszen jó kondíciókkal megyek nyugdíjba, s így nem kényszerülök munkavállalásra. Laza semmittevés helyett azért lesz lakásfelújítás, s végre a szenvedélyeimnek is hódolhatok: rajzolok, festek, fotózom, s végre lekerülnek a könyvespolcokról azok a regények is, melyekkel eddig csak portalanításkor kerülhettem közelebbi kapcsolatba.Dr. Földi Sándor orvos-alezredessel augusztus havi számunkban ismerkedhetnek meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.