2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konfliktuskezelő-nap Aszódon

Hosz  |  2005. 07. 04., 12:00

A haderő-átalakítás következtében megszűnő alakulatok hivatásos- és szerződéses katonái számára a közelmúltban - többek között a HÉF plenáris ülésén is - felajánlotta támogatását a Honvédszakszervezet (Hosz). A Tapolcai Kiképző Központban lezajlott konfliktuskezelés után - július 5-én - már Aszódon is hasonló rendezvényt bonyolított le a katonák reprezentatív szakszervezete. A Magyar Honvédség Galga Vezetésbiztosító Ezredénél - mintegy száz katona számára - nyújtottak kézzel fogható, hathatós segítséget a Hosz tisztségviselői és a meghívott szakértők...

A konfliktus-kezelő nap megnyitója előtt Gál Gyula alezredes, megbízott ezredparancsnok tájékoztatta Mészáros Géza Hosz elnököt az Aszódon kialakult helyzetről. A két vezető egyeztetett a Honvédszakszervezet által szervezett konfliktus-kezelő nap lefolyásának rendjéről, valamint a konkrét segítségnyújtás mikéntjéről is. 

Miután a megbízott ezredparancsnok köszöntötte a megjelent vendégeket, valamint az állománygyülés mintegy száz résztvevőjét, Mészáros Géza mondott megnyitót.

A Hosz elnöke kiemelte: a szakszervezet mindenkinek segíteni szándékozik, de nem biztos, hogy minden felvetődő problémára, kérdésre azonnali választ is tud adni. A szakszervezeti vezető azt is hangsúlyozta, hogy a konfliktus-kezelő nap célja közösségi támogatást nyújtani a haderő-átalakításban érintett hivatásos vagy szerződéses katona, mint egyéni munkavállaló számára. 

A személyügyi eljárások lefolyásának rendjéről, azok ütemezéséről Tóth Béla ezredes beszélt. Az ÖLTP személyügyi főnöke a haderőnemen belüli, betölthető beosztások helyzetéről is áttekintést adott. Tóth ezredes kijelentette: minden érintettel a lehető leghumánusabb módon kíván eljárni a munkáltató. Emellett azt is elmondta, hogy lehetőség szerint az első és a második körös személyi beszélgetésen mindenki próbáljon beosztáshoz jutni. A személyügyi szakember azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség senkit nem óhajt nyugállományba küldeni, ugyanakkor senkit nem is tart vissza attól, ha el akar menni és a civil életben képzeli el a jövőjét.  

A szervezeti változással kapcsolatos, az állományt érintő jogszabályokat dr. Ujfaludi Zoltán ismertette. A Hosz kelet-magyarországi területi ügyvivője beszélt - többek között - a szakszervezet által az egyén számára nyújtott védelemről, a Hjt. tervezett módosításairól, illetve a szervezési időszakban lefolytatott személyügyi eljárások rendjéről, a katonák szakszervezeti képviseletéről.  

Ezt követően a konfliktuskezelésről beszélt Salamon Csaba. A klinikai szakpszichológus elmondta, hogy a munkahely biztonsága mindenki számára kiemelten fontos. A szakértő szerint a munkahely elvesztésével kapcsolatban vannak ugyan egyéni reakciók, de döntőek az általános jellemzők: az információhiány, a gyanakvás, a bizalmatlanság, a tehetlenség, valamint az alkalmatlanság kialakulása. A szakpszichológus a krízis során megvalósítandó lépéseket is megfogalmazta: ki kell mondani az érzéseket, amik bennünk vannak, össze kell gyüjteni a rendelkezésre álló információkat, majd le kell ülni a szakemberekkel a problémákat átbeszélni. Salamon Csaba szerint az egyéni munkavállaló megváltozott munkaképességét minden helyzetben fel kell vállalni, a saját családi státuszt át kell értékelni, ezt követően pedig tovább kell lépni, fel kell mérni a közeljövő munkalehetőségeit.   

A munkába állást elősegítő bizottság (MEB) létrehozásával, müködésével kapcsolatos tudnivalókról, az át-és továbbképzési lehetőségekről, ezek finanszírozási lehetőségeiről Garay János Tamás alezredes adott áttekintést.  

A konfliktuskezelő-nap kiscsoportos konzultációval ért véget. A hivatásos- és szerződéses katonák - többek között - amellett, hogy szóvá tették a belső információáramlás hiányosságait, az alakulat megszünéséről szóló késedelmes híreket, a kéthavi parancsnoki jutalomról, valamint a nyugállományba vonulás mikéntjéről is érdeklődtek. A több problémát is felszínre hozó fórumon Jakubik András, a Hosz logisztikai haderőnemi titkára és Balázs István, helyi alapszervezeti vezető is részt vett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.