2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konfliktuskezelő-nap Aszódon

Hosz  |  2005. 07. 04., 12:00

A haderő-átalakítás következtében megszűnő alakulatok hivatásos- és szerződéses katonái számára a közelmúltban - többek között a HÉF plenáris ülésén is - felajánlotta támogatását a Honvédszakszervezet (Hosz). A Tapolcai Kiképző Központban lezajlott konfliktuskezelés után - július 5-én - már Aszódon is hasonló rendezvényt bonyolított le a katonák reprezentatív szakszervezete. A Magyar Honvédség Galga Vezetésbiztosító Ezredénél - mintegy száz katona számára - nyújtottak kézzel fogható, hathatós segítséget a Hosz tisztségviselői és a meghívott szakértők...

A konfliktus-kezelő nap megnyitója előtt Gál Gyula alezredes, megbízott ezredparancsnok tájékoztatta Mészáros Géza Hosz elnököt az Aszódon kialakult helyzetről. A két vezető egyeztetett a Honvédszakszervezet által szervezett konfliktus-kezelő nap lefolyásának rendjéről, valamint a konkrét segítségnyújtás mikéntjéről is. 

Miután a megbízott ezredparancsnok köszöntötte a megjelent vendégeket, valamint az állománygyülés mintegy száz résztvevőjét, Mészáros Géza mondott megnyitót.

A Hosz elnöke kiemelte: a szakszervezet mindenkinek segíteni szándékozik, de nem biztos, hogy minden felvetődő problémára, kérdésre azonnali választ is tud adni. A szakszervezeti vezető azt is hangsúlyozta, hogy a konfliktus-kezelő nap célja közösségi támogatást nyújtani a haderő-átalakításban érintett hivatásos vagy szerződéses katona, mint egyéni munkavállaló számára. 

A személyügyi eljárások lefolyásának rendjéről, azok ütemezéséről Tóth Béla ezredes beszélt. Az ÖLTP személyügyi főnöke a haderőnemen belüli, betölthető beosztások helyzetéről is áttekintést adott. Tóth ezredes kijelentette: minden érintettel a lehető leghumánusabb módon kíván eljárni a munkáltató. Emellett azt is elmondta, hogy lehetőség szerint az első és a második körös személyi beszélgetésen mindenki próbáljon beosztáshoz jutni. A személyügyi szakember azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség senkit nem óhajt nyugállományba küldeni, ugyanakkor senkit nem is tart vissza attól, ha el akar menni és a civil életben képzeli el a jövőjét.  

A szervezeti változással kapcsolatos, az állományt érintő jogszabályokat dr. Ujfaludi Zoltán ismertette. A Hosz kelet-magyarországi területi ügyvivője beszélt - többek között - a szakszervezet által az egyén számára nyújtott védelemről, a Hjt. tervezett módosításairól, illetve a szervezési időszakban lefolytatott személyügyi eljárások rendjéről, a katonák szakszervezeti képviseletéről.  

Ezt követően a konfliktuskezelésről beszélt Salamon Csaba. A klinikai szakpszichológus elmondta, hogy a munkahely biztonsága mindenki számára kiemelten fontos. A szakértő szerint a munkahely elvesztésével kapcsolatban vannak ugyan egyéni reakciók, de döntőek az általános jellemzők: az információhiány, a gyanakvás, a bizalmatlanság, a tehetlenség, valamint az alkalmatlanság kialakulása. A szakpszichológus a krízis során megvalósítandó lépéseket is megfogalmazta: ki kell mondani az érzéseket, amik bennünk vannak, össze kell gyüjteni a rendelkezésre álló információkat, majd le kell ülni a szakemberekkel a problémákat átbeszélni. Salamon Csaba szerint az egyéni munkavállaló megváltozott munkaképességét minden helyzetben fel kell vállalni, a saját családi státuszt át kell értékelni, ezt követően pedig tovább kell lépni, fel kell mérni a közeljövő munkalehetőségeit.   

A munkába állást elősegítő bizottság (MEB) létrehozásával, müködésével kapcsolatos tudnivalókról, az át-és továbbképzési lehetőségekről, ezek finanszírozási lehetőségeiről Garay János Tamás alezredes adott áttekintést.  

A konfliktuskezelő-nap kiscsoportos konzultációval ért véget. A hivatásos- és szerződéses katonák - többek között - amellett, hogy szóvá tették a belső információáramlás hiányosságait, az alakulat megszünéséről szóló késedelmes híreket, a kéthavi parancsnoki jutalomról, valamint a nyugállományba vonulás mikéntjéről is érdeklődtek. A több problémát is felszínre hozó fórumon Jakubik András, a Hosz logisztikai haderőnemi titkára és Balázs István, helyi alapszervezeti vezető is részt vett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.