2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konfliktuskezelő-nap Aszódon

Hosz  |  2005. 07. 04., 12:00

A haderő-átalakítás következtében megszűnő alakulatok hivatásos- és szerződéses katonái számára a közelmúltban - többek között a HÉF plenáris ülésén is - felajánlotta támogatását a Honvédszakszervezet (Hosz). A Tapolcai Kiképző Központban lezajlott konfliktuskezelés után - július 5-én - már Aszódon is hasonló rendezvényt bonyolított le a katonák reprezentatív szakszervezete. A Magyar Honvédség Galga Vezetésbiztosító Ezredénél - mintegy száz katona számára - nyújtottak kézzel fogható, hathatós segítséget a Hosz tisztségviselői és a meghívott szakértők...

A konfliktus-kezelő nap megnyitója előtt Gál Gyula alezredes, megbízott ezredparancsnok tájékoztatta Mészáros Géza Hosz elnököt az Aszódon kialakult helyzetről. A két vezető egyeztetett a Honvédszakszervezet által szervezett konfliktus-kezelő nap lefolyásának rendjéről, valamint a konkrét segítségnyújtás mikéntjéről is. 

Miután a megbízott ezredparancsnok köszöntötte a megjelent vendégeket, valamint az állománygyülés mintegy száz résztvevőjét, Mészáros Géza mondott megnyitót.

A Hosz elnöke kiemelte: a szakszervezet mindenkinek segíteni szándékozik, de nem biztos, hogy minden felvetődő problémára, kérdésre azonnali választ is tud adni. A szakszervezeti vezető azt is hangsúlyozta, hogy a konfliktus-kezelő nap célja közösségi támogatást nyújtani a haderő-átalakításban érintett hivatásos vagy szerződéses katona, mint egyéni munkavállaló számára. 

A személyügyi eljárások lefolyásának rendjéről, azok ütemezéséről Tóth Béla ezredes beszélt. Az ÖLTP személyügyi főnöke a haderőnemen belüli, betölthető beosztások helyzetéről is áttekintést adott. Tóth ezredes kijelentette: minden érintettel a lehető leghumánusabb módon kíván eljárni a munkáltató. Emellett azt is elmondta, hogy lehetőség szerint az első és a második körös személyi beszélgetésen mindenki próbáljon beosztáshoz jutni. A személyügyi szakember azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség senkit nem óhajt nyugállományba küldeni, ugyanakkor senkit nem is tart vissza attól, ha el akar menni és a civil életben képzeli el a jövőjét.  

A szervezeti változással kapcsolatos, az állományt érintő jogszabályokat dr. Ujfaludi Zoltán ismertette. A Hosz kelet-magyarországi területi ügyvivője beszélt - többek között - a szakszervezet által az egyén számára nyújtott védelemről, a Hjt. tervezett módosításairól, illetve a szervezési időszakban lefolytatott személyügyi eljárások rendjéről, a katonák szakszervezeti képviseletéről.  

Ezt követően a konfliktuskezelésről beszélt Salamon Csaba. A klinikai szakpszichológus elmondta, hogy a munkahely biztonsága mindenki számára kiemelten fontos. A szakértő szerint a munkahely elvesztésével kapcsolatban vannak ugyan egyéni reakciók, de döntőek az általános jellemzők: az információhiány, a gyanakvás, a bizalmatlanság, a tehetlenség, valamint az alkalmatlanság kialakulása. A szakpszichológus a krízis során megvalósítandó lépéseket is megfogalmazta: ki kell mondani az érzéseket, amik bennünk vannak, össze kell gyüjteni a rendelkezésre álló információkat, majd le kell ülni a szakemberekkel a problémákat átbeszélni. Salamon Csaba szerint az egyéni munkavállaló megváltozott munkaképességét minden helyzetben fel kell vállalni, a saját családi státuszt át kell értékelni, ezt követően pedig tovább kell lépni, fel kell mérni a közeljövő munkalehetőségeit.   

A munkába állást elősegítő bizottság (MEB) létrehozásával, müködésével kapcsolatos tudnivalókról, az át-és továbbképzési lehetőségekről, ezek finanszírozási lehetőségeiről Garay János Tamás alezredes adott áttekintést.  

A konfliktuskezelő-nap kiscsoportos konzultációval ért véget. A hivatásos- és szerződéses katonák - többek között - amellett, hogy szóvá tették a belső információáramlás hiányosságait, az alakulat megszünéséről szóló késedelmes híreket, a kéthavi parancsnoki jutalomról, valamint a nyugállományba vonulás mikéntjéről is érdeklődtek. A több problémát is felszínre hozó fórumon Jakubik András, a Hosz logisztikai haderőnemi titkára és Balázs István, helyi alapszervezeti vezető is részt vett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.