2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Táborélet Sárospatakon

Hosz  |  2005. 07. 13., 11:37

Félszázadnyi legénysége lehetett volna még nagyságos fejedelmünknek, ha 2005 július elején betoppan a sárospataki vártól mintegy két kilométerre tanyát verő ifjú táborozókhoz. A Metzger Pipu által irányított csapat éppen kemény kiképzésen esett át, s a reggeli kiadós tornáknak köszönhetően ugyancsak kirobbanó formában volt a tisztek és a legénység többsége. Valószínű, hogy jelen harckészségükben a gaz labancok ármádiája fegyvert, sátrat hátrahagyva egészen Bécsig menekül előlük. Ha még valaki nem tudná, a Honvédszakszervezet által is támogatott gyermektábor július 10-én véget ért Sárospatakon...

A Rákóczi szabadságharcnak azonban közel háromszáz éve vége, a fejedelem és a dícső kuruc vitézek emléke azonban velünk marad mindaddig, míg a magyar lesz az uralkodó nyelv a Kárpát-medencében. Erről beszélgettek többek között azok a nyolc-tizenöt év közötti fiatalok, akik a Magyarország Felfedezői Szövetség Bodrog menti táborában töltöttek el tíz napot. Szállásukkal szemben azonban naponta találkozhattak ifjú hősökkel: a Pro Pátria Szövetség az ismeretlenség ködfátyolából hozta napfényre két szabadságharc legifjabb hőseit. A kiállítás látogatóit olyan kuruc vitézek és 48-as honvédek történetei fogadják, amelyeknek minden sora dokumentumokból, napiparancsokból, emlékiratokból került elő. A tárlat három nagy történelmi kor emlékeit idézi meg. Thököly Imre szabadságharcát az 1670-es évekből,  ekkor járta a csatatereket, majd küzdött Munkács várában a tízéves Rákóczi Ferenc - erre emlékeztet gyermekkori portréja. Ő volt az első gyermekhősünk! A második kor az 1703-ban indult Rákóczi szabadságharc, amelynek legendái megtalálhatók a dokumetum szövegekben. Ezt követi az 1848- 49-es szabadságharc gyermekhőseire való emlékezés.

Egy fiatal szívét természetszerüleg megérintik az ifjú hősökről szóló történetek még akkor is, ha a mindennapokban más témák foglalkoztatják őket. Kirándulások, pecázás a Bodrogban, strandolás, esti Ki mit tud, s a szükre szabott szabadidőkben -  játék. Itt, Sárospatakon ugyanis fegyelem van! No, nem igazi katonai, s nem is mindig a fővezér utasításainak kell eleget tenni. Pipu ugyanis az örsök vezetőin és a helyetteseken keresztül mozgatja az ármádiát: a cél és az időpont megjelenésével adott tehát a feladat, s az idősebb fiúk - lányok felelősségük tudatában gardírozzák a kicsiket. Hajdanán, a tábor nyitásakor három fővel többen voltak: a „játéksereg” fegyelme azonban visszavonulásra késztette a kényesebb, kényelmesebb ifjakat.

Egy híján tehát félszáz maradt a létszám, s közöttük volt a Helvécia melletti Köncsögpusztán lakó Nagyné Tünde, aki öt gyermekét kísérte el a táborba.

-Óriási élmény ez mindannyiunknak, hiszen végre kikapcsolódhatunk a gyakran dermesztő hétköznapokból. A tanyánkon nincs vezetékes víz, villany, s bizony televíziót sem tudunk mindig nézni. Hálás vagyok a Pro Pátria Szövetségnek, hogy itt lehetünk a vendégházban, hiszen ilyen együttes, családi programra sohasem lett volna pénzünk. A legkisebb gyermekem súlyos beteg, ugyanakkor mégis boldog lehetek, hiszen a tizenhárom éves Elisabeth lányom - a szakemberek szerint is - hihetetlenül tehetséges néptáncos, a tízéves Vivien pedig labdarúgásban a kecskeméti korosztályos csapat csatáraként országos bajnok.

S elégedettek mások is, akik szüleik katonai hivatása miatt lehetnek Metzger Pipu seregében, s akik a Honvédszakszervezetnek köszönhetően tizenháromezer forinttal olcsóbban nyaralhatnak. A kaposvári Pinke Fruzsina, a szolnoki Harcsa Boglárka már évek óta ismeri a tábori élet rendjét, míg a veszprémi Váradi Klaudia és Sőrés Milán először cserélte fel a kényelmes otthoni heverőt a fapricsre vagy vaságyra.

- Itt nem a komfort a lényeg, hanem a rengeteg élmény. Beszélgetések a magyar szabadságharcokról, a magyar nyelvről, irodalomról, s az is meghatározza remek közérzetünket, hogy jó közösségben vagyunk - fogalmazzák meg az idősebbek a tábori lét lényegét.

 A fővezér is elégedett, hiszen a katonák gyermekei mellett hét állami gondozott is velük nyaralhat.

-Jól fogalmaztak a gyerekek - egyik célunk valóban a magyarságtudat erősítése, persze nem iskolai formában. Itt, Patakon a szabadságharcok legendáival találkozhattak, ám ezen a nyáron még két tematikus tábort szervezünk. Kaposváron vízi, Kecskeméten pedig - augusztus 6 -18- ifjú polgárőr tábor lesz. Örömmel venném, ha szülők, ifjú felnőttek vagy pedagógusok segítenék munkámat.  S ha valaki úgy gondolja, hogy kedve van két hetet velünk tölteni, hívjon a 06(70)334 9897 vagy a 06(20) 518 3888-as telefonszámokon.

A gyerekek július 10-én este rendben, épen, egészségben, tudásban és lélekben megerősödve tértek haza.  

 

Fotók: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.