2024. 06. 18. kedd
Arnold, Levente
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Táborélet Sárospatakon

Hosz  |  2005. 07. 13., 11:37

Félszázadnyi legénysége lehetett volna még nagyságos fejedelmünknek, ha 2005 július elején betoppan a sárospataki vártól mintegy két kilométerre tanyát verő ifjú táborozókhoz. A Metzger Pipu által irányított csapat éppen kemény kiképzésen esett át, s a reggeli kiadós tornáknak köszönhetően ugyancsak kirobbanó formában volt a tisztek és a legénység többsége. Valószínű, hogy jelen harckészségükben a gaz labancok ármádiája fegyvert, sátrat hátrahagyva egészen Bécsig menekül előlük. Ha még valaki nem tudná, a Honvédszakszervezet által is támogatott gyermektábor július 10-én véget ért Sárospatakon...

A Rákóczi szabadságharcnak azonban közel háromszáz éve vége, a fejedelem és a dícső kuruc vitézek emléke azonban velünk marad mindaddig, míg a magyar lesz az uralkodó nyelv a Kárpát-medencében. Erről beszélgettek többek között azok a nyolc-tizenöt év közötti fiatalok, akik a Magyarország Felfedezői Szövetség Bodrog menti táborában töltöttek el tíz napot. Szállásukkal szemben azonban naponta találkozhattak ifjú hősökkel: a Pro Pátria Szövetség az ismeretlenség ködfátyolából hozta napfényre két szabadságharc legifjabb hőseit. A kiállítás látogatóit olyan kuruc vitézek és 48-as honvédek történetei fogadják, amelyeknek minden sora dokumentumokból, napiparancsokból, emlékiratokból került elő. A tárlat három nagy történelmi kor emlékeit idézi meg. Thököly Imre szabadságharcát az 1670-es évekből,  ekkor járta a csatatereket, majd küzdött Munkács várában a tízéves Rákóczi Ferenc - erre emlékeztet gyermekkori portréja. Ő volt az első gyermekhősünk! A második kor az 1703-ban indult Rákóczi szabadságharc, amelynek legendái megtalálhatók a dokumetum szövegekben. Ezt követi az 1848- 49-es szabadságharc gyermekhőseire való emlékezés.

Egy fiatal szívét természetszerüleg megérintik az ifjú hősökről szóló történetek még akkor is, ha a mindennapokban más témák foglalkoztatják őket. Kirándulások, pecázás a Bodrogban, strandolás, esti Ki mit tud, s a szükre szabott szabadidőkben -  játék. Itt, Sárospatakon ugyanis fegyelem van! No, nem igazi katonai, s nem is mindig a fővezér utasításainak kell eleget tenni. Pipu ugyanis az örsök vezetőin és a helyetteseken keresztül mozgatja az ármádiát: a cél és az időpont megjelenésével adott tehát a feladat, s az idősebb fiúk - lányok felelősségük tudatában gardírozzák a kicsiket. Hajdanán, a tábor nyitásakor három fővel többen voltak: a „játéksereg” fegyelme azonban visszavonulásra késztette a kényesebb, kényelmesebb ifjakat.

Egy híján tehát félszáz maradt a létszám, s közöttük volt a Helvécia melletti Köncsögpusztán lakó Nagyné Tünde, aki öt gyermekét kísérte el a táborba.

-Óriási élmény ez mindannyiunknak, hiszen végre kikapcsolódhatunk a gyakran dermesztő hétköznapokból. A tanyánkon nincs vezetékes víz, villany, s bizony televíziót sem tudunk mindig nézni. Hálás vagyok a Pro Pátria Szövetségnek, hogy itt lehetünk a vendégházban, hiszen ilyen együttes, családi programra sohasem lett volna pénzünk. A legkisebb gyermekem súlyos beteg, ugyanakkor mégis boldog lehetek, hiszen a tizenhárom éves Elisabeth lányom - a szakemberek szerint is - hihetetlenül tehetséges néptáncos, a tízéves Vivien pedig labdarúgásban a kecskeméti korosztályos csapat csatáraként országos bajnok.

S elégedettek mások is, akik szüleik katonai hivatása miatt lehetnek Metzger Pipu seregében, s akik a Honvédszakszervezetnek köszönhetően tizenháromezer forinttal olcsóbban nyaralhatnak. A kaposvári Pinke Fruzsina, a szolnoki Harcsa Boglárka már évek óta ismeri a tábori élet rendjét, míg a veszprémi Váradi Klaudia és Sőrés Milán először cserélte fel a kényelmes otthoni heverőt a fapricsre vagy vaságyra.

- Itt nem a komfort a lényeg, hanem a rengeteg élmény. Beszélgetések a magyar szabadságharcokról, a magyar nyelvről, irodalomról, s az is meghatározza remek közérzetünket, hogy jó közösségben vagyunk - fogalmazzák meg az idősebbek a tábori lét lényegét.

 A fővezér is elégedett, hiszen a katonák gyermekei mellett hét állami gondozott is velük nyaralhat.

-Jól fogalmaztak a gyerekek - egyik célunk valóban a magyarságtudat erősítése, persze nem iskolai formában. Itt, Patakon a szabadságharcok legendáival találkozhattak, ám ezen a nyáron még két tematikus tábort szervezünk. Kaposváron vízi, Kecskeméten pedig - augusztus 6 -18- ifjú polgárőr tábor lesz. Örömmel venném, ha szülők, ifjú felnőttek vagy pedagógusok segítenék munkámat.  S ha valaki úgy gondolja, hogy kedve van két hetet velünk tölteni, hívjon a 06(70)334 9897 vagy a 06(20) 518 3888-as telefonszámokon.

A gyerekek július 10-én este rendben, épen, egészségben, tudásban és lélekben megerősödve tértek haza.  

 

Fotók: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.