2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konfliktuskezelés Taszáron

Hosz  |  2005. 07. 27., 12:53

Tapolca és Aszód után, július 27-én Taszáron tartott konfliktuskezelő napot a Honvédszakszervezet. A ,,Kapos\" Bázisrepülőtér több mint száz hivatásos és szerződéses katonája előtt - a HM Személyzeti Főosztály munkatársai jelenlétében - Mészáros Géza elnök kijelentette: a szakszervezet ugyan nem tudja megakadályozni az alakulatok megszüntetését, viszont a saját eszközeit felhasználva, minden mozgósítható erejével és eszközével segíteni kíván a megváltozott élethelyzetbe került kollégákon... 

A konfliktuskezelő program előtt - még a taszári laktanyában - Karancz János alezredes megbeszélést folytatott Mészáros Géza Hosz elnökkel. A bázisrepülőtér parancsnoka - Horváth Jenő a Hosz taszári alapszervezeti vezetőjének jelenlétében - kijelentette, hogy örül a szakszervezet nyújtotta átfogó, a katonák érdekében nyújtott humán segítségnek. Karancz alezredes elmondta, hogy mintegy 30 tiszt és 80 tiszthelyettes kerül döntés elé: nyugdíjba menjen vagy folytassa, esetleg kilépjen a Magyar Honvédség kötelékéből.

A Helyőrségi Klubban megrendezett eseményen Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a Hosz, a ,,Honvéd" Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár és a HM személyzeti főosztályának szakértőit, Oláh Gábor szárazföldi és Oláh József légierő haderőnemi titkárokat, Berky Miklós pénztári megbízottat, Ocsovai János ezredest és Bakó Adrienn őrnagyot. Ezt követően Mészáros Géza nyitotta meg a konfliktuskezelő programot. Az elnök kiemelte a szakszervezet támogató szándékát, a katonatársak által igénybe vehető - személyi beszélgetések előtti - jogi, munkaügyi, szociális és egyéb segítséget. 

Ezt követően a program Salamon Csaba előadásával folytatódott. A klinikai szakpszichológus - többek között - elmondta: igazán kritikus lélektani állapot a taszári katonák helyzete. A konfliktushelyzet okos kezelése érdekében a szakember felajánlotta, ha szükséges, egyénileg is igyekszik segíteni feldolgozni a megváltozott élethelyzeteket. Ezután Berky Miklós tartott tájékoztatót a ,,Honvéd" Nyugdíjpénztárról. A pénztári megbízott beszélt - többek között - a munkáltató megváltoztatásakor, illetve a munkaviszony megszünésekor szokásos teendőkről is.  

A program Bakó Adrienn őrnagy előadásával folytatódott. A HM személyzeti főosztályának központi toborzó érdekvédelmi és katonai igazgatási osztályának munkaerő piaci szervező főtisztje a Magyar Honvédséget elhagyók át- és továbbképzéséről, valamint a munkába elhelyezést eősegítő bizottságok (MEB) munkájáról adott átfogó tájékoztatást.    

Ezt követően Oláh Gábor a személyügyi beszélgetések lefolytatásának jogi szabályairól beszélt. A Hosz szárazföldi haderőnemi titkára - ez alkalommal jogász minőségében - szólt a szolgálati viszony megszünésének fajtáiról, a különböző járandóságokról, az áthelyezés szabályairól, illetve más szolgálati helyen történő munkavégzés esetén törvényes járandóságokról. A konfliktuskezelő nap végén, - már a szakszervezeti fórum keretében - elsősorban a járandóságaikkal, jogaikkal kapcsolatos kérdéseket tették fel a hivatásos és szerződéses katonák.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.