2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konfliktuskezelés Taszáron

Hosz  |  2005. 07. 27., 12:53

Tapolca és Aszód után, július 27-én Taszáron tartott konfliktuskezelő napot a Honvédszakszervezet. A ,,Kapos\" Bázisrepülőtér több mint száz hivatásos és szerződéses katonája előtt - a HM Személyzeti Főosztály munkatársai jelenlétében - Mészáros Géza elnök kijelentette: a szakszervezet ugyan nem tudja megakadályozni az alakulatok megszüntetését, viszont a saját eszközeit felhasználva, minden mozgósítható erejével és eszközével segíteni kíván a megváltozott élethelyzetbe került kollégákon... 

A konfliktuskezelő program előtt - még a taszári laktanyában - Karancz János alezredes megbeszélést folytatott Mészáros Géza Hosz elnökkel. A bázisrepülőtér parancsnoka - Horváth Jenő a Hosz taszári alapszervezeti vezetőjének jelenlétében - kijelentette, hogy örül a szakszervezet nyújtotta átfogó, a katonák érdekében nyújtott humán segítségnek. Karancz alezredes elmondta, hogy mintegy 30 tiszt és 80 tiszthelyettes kerül döntés elé: nyugdíjba menjen vagy folytassa, esetleg kilépjen a Magyar Honvédség kötelékéből.

A Helyőrségi Klubban megrendezett eseményen Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a Hosz, a ,,Honvéd" Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár és a HM személyzeti főosztályának szakértőit, Oláh Gábor szárazföldi és Oláh József légierő haderőnemi titkárokat, Berky Miklós pénztári megbízottat, Ocsovai János ezredest és Bakó Adrienn őrnagyot. Ezt követően Mészáros Géza nyitotta meg a konfliktuskezelő programot. Az elnök kiemelte a szakszervezet támogató szándékát, a katonatársak által igénybe vehető - személyi beszélgetések előtti - jogi, munkaügyi, szociális és egyéb segítséget. 

Ezt követően a program Salamon Csaba előadásával folytatódott. A klinikai szakpszichológus - többek között - elmondta: igazán kritikus lélektani állapot a taszári katonák helyzete. A konfliktushelyzet okos kezelése érdekében a szakember felajánlotta, ha szükséges, egyénileg is igyekszik segíteni feldolgozni a megváltozott élethelyzeteket. Ezután Berky Miklós tartott tájékoztatót a ,,Honvéd" Nyugdíjpénztárról. A pénztári megbízott beszélt - többek között - a munkáltató megváltoztatásakor, illetve a munkaviszony megszünésekor szokásos teendőkről is.  

A program Bakó Adrienn őrnagy előadásával folytatódott. A HM személyzeti főosztályának központi toborzó érdekvédelmi és katonai igazgatási osztályának munkaerő piaci szervező főtisztje a Magyar Honvédséget elhagyók át- és továbbképzéséről, valamint a munkába elhelyezést eősegítő bizottságok (MEB) munkájáról adott átfogó tájékoztatást.    

Ezt követően Oláh Gábor a személyügyi beszélgetések lefolytatásának jogi szabályairól beszélt. A Hosz szárazföldi haderőnemi titkára - ez alkalommal jogász minőségében - szólt a szolgálati viszony megszünésének fajtáiról, a különböző járandóságokról, az áthelyezés szabályairól, illetve más szolgálati helyen történő munkavégzés esetén törvényes járandóságokról. A konfliktuskezelő nap végén, - már a szakszervezeti fórum keretében - elsősorban a járandóságaikkal, jogaikkal kapcsolatos kérdéseket tették fel a hivatásos és szerződéses katonák.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.