2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, információk

Hosz  |  2005. 08. 02., 18:24

Látogatás a Légtérellenörzö Ezrednél

 

Június 28-án a Légtérellenörzö Ezredhez látogatott Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke, valamint Andor Tamás haderönemi képviselö, Oláh József haderönemi titkár és Jáger Tibor Nyugat-magyarországi területi ügyvivö. A látogatás célja az volt, hogy a szakszervezeti vezetök megismerjék a katonai szervezet feladatait és képet kapjanak az itt folyó speciális munkáról és munkakörülményekröl. A vendégeket Szûcs Pál mérnök ezredes, az MH Veszprém Légtérellenörzö Ezred parancsnoka fogadta, majd tájékoztatást adott az alakulat történetéröl, jelenéröl és feladatairól. A Hosz vezetöi két alegységet látogattak meg: az 1. Légi Irányító Központ szolgálati helyét, a „Sziklát”, valamint a Radar Bázist Kupon.  A tagok többek között a váltásos munkarendben készenléti szolgálatot ellátók munkaidejének emeléséröl, a veszélyességi pótlékról, az utazási költségtérítésröl, az elmaradt 13. havi fizetésröl és az „Egység 2002 Kft”-röl tájékoztatták az elnököt. A „Sziklában” a csoport bepillantást nyerhetett a légtérellenörzök, valamint az objektum üzemeltetök munkájába. Kupon Császár János alezredes, bázisparancsnok adott tájékoztatást a Radar Bázisról és a Radar Századokról.

 

Találkozó a kabinetfönökkel

 

Zámbori Mihály vendége volt július 4-én Mészáros Géza. A HM kabinetfönöke és a Honvédszakszervezet elnöke tárgyalást folytatott – többek között – a HM és a Hosz közötti együttmûködési megállapodás megvalósulásáról, a bevezetés elött álló kafeteria-rendszerröl és a Hjt. tervezett módosításairól. A Hosz elnöke – a fentiek mellett – tájékoztatta a helyettes államtitkárt a szakszervezeti üdülök mûködtetésében való részvételéröl is. Mészáros Géza a Honvédszervezet mûködésének, belsö reformjának aktualitásairól, valamint a munkavállalói oldal HM Kollégiumi üléseken történö folyamatos részvételi lehetöségröl is egyeztetett a minisztérium kabinetfönökével.

 

Ifjú örmesterek a Hösök terén

 

A Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Képzö Központban végzett nappali és levelezö tagozatos hallgatókat ünnepélyes körülmények között – július 9-én – avatták fel. Az ünnepségen résztvevö 198 örmester közül 93 nappali tagozaton végzett hallgató, 46 levelezö tagozaton végzett szerzödéses tisztes, 45 örmesteri vezetöi alapképzést végrehajtó tisztes, 14 pedig keresztféléves nappali tagozatos hallgató volt. A budapesti Hösök terén lebonyolított ünnepségen Iváncsik Imre, HM politikai államtitkár és Havril András vezérezredes, vezérkar-fönök mellett Mészáros Géza Hosz elnök is részt vett.

Az ünnepség után a legeredményesebben végzettek tiszteletére tartottak fogadást, ezen adták át – az ugyancsak kiválóan végzett – Horuczi Tamás örmesternek a „Kéri Kálmán vezérezredes dísztört” is. A témához kapcsolódó hír, hogy az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Képzö Központ július elsejével két részre: a tiszthelyettes képzés jogutódjaként, az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképzö Iskolára, illetve a megszûnö MH Tapolcai Kiképzö Központ feladatait átvevö, újonnan megalakuló MH Szentendrei Kiképzö Központra vált.

 

Megjelent a HM utasítás a kéthavi parancsnoki jutalomról

 

A honvédelmi miniszter július 18-án írta alá a hivatásos tisztek, tiszthelyettesek, valamint köztisztviselök és közalkalmazottak nyugállományba helyezése alkalmából történö elismerésröl szóló korábbi HM utasítás módosítását. A 37/2005. (HK 9.) utasítás 2.§-át a szaktárca vezetöje az alábbiak szerint módosította: ,,a 2006. július 1. napjáig nyugállományba helyezettek” szövegrész lép a korábbi helyébe. Az utasítás az aláírás napján hatályba lépett, rendelkezéseit a folyamatban lévö ügyekben is alkalmazni kell.

Téma volt az együttmûködési megállapodás

A Honvédszakszervezet és a Honvédelmi Minisztérium között május 19-én aláírt kétoldalú együttmûködési megállapodásban rögzítettek megvalósulása volt a fö témája Mészáros Géza és dr. Fapál László találkozójának. A szakszervezeti vezetö és a közigazgatási államtitkár július 19-i egyeztetésén a HÉF legutóbbi ülésén – többek között a választható illetményen kívüli juttatások rendszerével kapcsolatban – elhangzottakról, valamint a katonákat érintö aktualitásokról is szó esett. A találkozón Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke is részt vett.

 

Új lehetöség elött az FRDÉSZ

 

Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte a Hosz-t a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) július 20-i elnökségi ülésén. A Kónya Péter FRDÉSZ elnök által vezetett budapesti egyeztetésen elhangzott, hogy a közelmúltban a nagy konföderációk egyike, a Liga Szakszervezetek vezetösége kereste meg az FRDÉSZ-t azzal a nem titkolt szándékkal, hogy teljes jogú tagságot ajánljon a – többek között – Honvédszakszervezetet is tömörítö szövetségnek. A felajánlott lehetöséggel mindenképpen élni kell, hiszen a Honvédszakszervezet véleménye is megjelenhet a munkáltató és a munkavállalók közötti legmagasabb szintû fórumokon, közvetve oda is eljuthatunk, ahol makroszinten folyik az alku – mondta az ülés után weblapunknak nyilatkozó Heiling Ottó. A Hosz alelnöke szerint az FRDÉSZ ezt követöen még a közszféra béreinek, juttatási rendszereinek alakulására is hatást gyakorolhat. A szakszervezeti vezetö azt is kiemelte, hogy a szövetségi tagsággal újabb becsatlakozási lehetöség nyílik nemzetközi szinten is, hiszen a Liga több nemzetközi szakszervezeti konföderációnak is szerves része, emellett az sem elhanyagolható körülmény, hogy a Liga az országos szinten elosztott szakszervezeti vagyonból is részesült, söt jelentös állami támogatásból is gazdálkodhat. Megtudtuk, hogy a tagsággal az FRDÉSZ több esztendös székház gondja is megoldódhat. Az FRDÉSZ tagszervezetei a közeljövöben hoznak majd döntést a július 20-i elnökségi ülésen elhangzottakról, a Ligában vállalható szerepröl.

 

Fociztak a fegyveresek

 

Egy tûzoltó és egy vámos gondolt egy nagyot- helyi szinten is erösítik a fegyveres és rendvédelmi szervek munkavállalói közötti kapcsolatot. Hócza György és Holecz Gábor elsö lépésként a ,,kis-Frdész” megvalósításához egy foci-tornát álmodtak Egerbe. Az álmokat tettek követték. Néhány hét szervezö munkát követöen, július 1-én az Egri Tûzoltóságon hat csapat (egri tûzoltók, katonák, vámosok, rendörök, börtönörök, valamint a budapesti NBH-sok) kezdte meg a küzdelmet a salakpályán. Miközben a játékosok a labdát rúgták, Hutás Tibor tûzoltó alezredes, a házigazda szerepében, a meghívott vendégeknek bemutatta a tûzoltó laktanyát.

A meleg nyári idöben, végig rendkívül sportszerû küzdelemben a döntöt – az esélyesebbnek tartott honvédek ellen –

büntetörúgásokkal végül a házigazda tûzoltók nyerték. (A gyöztes csapat összeállítása: Hócza György, Tarnóczi Mihály, Fehér József, Derda József, Nagy Sándor, Visnyai Gyula, Kovács Tibor, Prókai István, Csorba Róbert, Kerecsendi Róbert.)

Az FRDÉSZ vándorkupát – a helyi parancsnokok és az FRDÉSZ tagszervezetek vezetöinek jelenlétében – Kónya Péter, a Szövetség elnöke adta át.

Az I. FRDÉSZ labdarúgó kupa végeredménye: Tûzoltók, Honvédek, Rendörök, Vámosok, NBH, Börtönörök

Gólkirály: Simon Gábor /Honvédség/

Legtechnikásabb játékos: Kovács Tibor

/Tûzoltóság/

Legjobb kapus: Polányi Miklós /Honvédség/

Legsportszerûbb csapat: BV

 

Humán eszmecsere

 

Erdélyi Lajos dandártábornok július 21-én fogadta Mészáros Gézát. A HM humánpolitikai föosztályvezetöje és a Honvédszakszervezet elnöke - többek között - a Tapolcai Kiképzö Központtól (TKK) Szentendrére áttelepülö katonák lakhatási lehetöségeiröl és a bevezetés elött álló választható illetményen kívüli juttatások (VIKJ) rendszeréröl folytatott eszmecserét.

 

Rendezvénynaptár

 

Lapzártánk után, július 26-án a tatai, 28-án pedig a debreceni Könnyûlövészdandár parancsnokával találkozott a Hosz elnöke. Július 27-én konfliktuskezelö nap volt Taszáron.

Augusztus 6-7.: Repülönap Kecskeméten

Augusztus 16.: Mészáros Géza elnök Kaposváron, Jután és Taszáron találkozik a Hosz tagjaival.

Augusztus 25.: Kibövített elnökségi ülés Budapesten

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.