2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ifjú kurucok között, Patakon

Hosz  |  2005. 08. 02., 18:33

Félszázadnyi legénysége lehetett volna még nagyságos fejedelmünknek, ha 2005 július elején betoppan a sárospataki vártól mintegy két kilométerre tanyát verö ifjú táborozókhoz. A Metzger Pipu által irányított csapat éppen kemény kiképzésen esett át, s a reggeli kiadós tornáknak köszönhetöen ugyancsak kirobbanó formában volt a tisztek és a legénység többsége. Valószínû, hogy jelen harckészségükben a gaz labancok ármádiája fegyvert, sátrat hátrahagyva egészen Bécsig menekül elölük.

A Rákóczi szabadságharcnak azonban közel háromszáz éve vége, a fejedelem és a dicsö kuruc vitézek emléke azonban velünk marad mindaddig, míg a magyar lesz az uralkodó nyelv a Kárpát-medencében. Erröl beszélgettek többek között azok a nyolc-tizenöt év közötti fiatalok, akik a Magyarország Felfedezöi Szövetség Bodrog menti táborában töltöttek el tíz napot. Szállásukkal szemben azonban naponta találkozhattak ifjú hösökkel: a Pro Pátria Szövetség az ismeretlenség ködfátyolából hozta napfényre két szabadságharc legifjabb höseit. A kiállítás látogatóit olyan kuruc vitézek és 48-as honvédek történetei fogadják, amelyeknek minden sora dokumentumokból, napiparancsokból, emlékiratokból került elö. A tárlat három nagy történelmi kor emlékeit idézi meg. Thököly Imre szabadságharcát az 1670-es évekböl,  ekkor járta a csatatereket, majd küzdött Munkács várában a tízéves Rákóczi Ferenc – erre emlékeztet gyermekkori portréja. Ö volt az elsö gyermekhösünk! A második kor az 1703-ban indult Rákóczi szabadságharc, amelynek legendái megtalálhatók a dokumetum szövegekben. Ezt követi az 1848-49-es szabadságharc gyermekhöseire való emlékezés.

Egy fiatal szívét természetszerûleg megérintik az ifjú hösökröl szóló történetek még akkor is, ha a mindenna-pokban más témák foglalkoztatják öket. Kirándulások, pecázás a Bodrogban, strandolás, esti Ki mit tud? s a szûkre szabott szabadidökben – játék. Itt, Sárospatakon ugyanis fegyelem van! No, nem igazi katonai, s nem is mindig a fövezér utasításainak kell eleget tenni. Pipu ugyanis az örsök vezetöin és a helyetteseken keresztül mozgatja az ármádiát: a cél és az idöpont megjelölésével adott tehát a feladat, s az idösebb fiúk-lányok felelösségük tudatában gardírozzák a kicsiket. Hajdanán, a tábor nyitásakor három fövel többen voltak: a „játéksereg” fegyelme azonban visszavonulásra késztette a kényesebb, kényelmesebb ifjakat.

Egy híján tehát félszáz maradt a létszám, s közöttük volt a Helvécia melletti Köncsögpusztán lakó Nagyné Tünde, aki öt gyermekét kísérte el a táborba.

– Óriási élmény ez mindannyiunknak, hiszen végre kikapcsolódhatunk a gyakran dermesztö hétköznapokból. A tanyánkon nincs vezetékes víz, villany, s bizony televíziót sem tudunk mindig nézni. Hálás vagyok a Pro Pátria Szövetségnek, hogy itt lehetünk a vendégházban, hiszen ilyen együttes, családi programra sohasem lett volna pénzünk. A legkisebb gyermekem súlyos beteg, ugyanakkor mégis boldog lehetek, hiszen a tizenhárom éves Elisabeth lányom – a szakemberek szerint is – hihetetlenül tehetséges néptáncos, a tízéves Vivien pedig labdarúgásban a kecskeméti korosztályos csapat csatáraként országos bajnok.

S elégedettek mások is, akik szüleik katonai hivatása miatt lehetnek Metzger Pipu seregében, s akik a Honvédszakszervezetnek köszönhetöen tizenháromezer forinttal olcsóbban nyaralhatnak. A kaposvári Pinke Fruzsina, a szolnoki Harcsa Boglárka már évek óta ismeri a tábori élet rendjét, míg a vesz-prémi Váradi Klaudia és Sörés Milán elöször cserélte fel a kényelmes otthoni heveröt a fapriccsre vagy vaságyra.

– Itt nem a komfort a lényeg, hanem a rengeteg élmény. Beszélgetések a magyar szabadságharcokról, a magyar nyelvröl, irodalomról, s az is meghatározza remek közérzetünket, hogy jó közösségben vagyunk – fogalmazzák meg az idösebbek a tábori lét lényegét.

A fövezér is elégedett, hiszen a katonák gyermekei mellett hét állami gondozott is velük nyaralhat.

– Jól fogalmaztak a gyerekek – egyik célunk valóban a magyarságtudat erösítése, persze nem iskolai formában. Itt, Patakon a szabadságharcok legendáival találkozhattak, ám ezen a nyáron még két tematikus tábort szervezünk. Kaposváron vízi, Kecskeméten pedig – augusztus 6-18 – ifjú polgárör tábor lesz. Örömmel venném, ha szülök, ifjú felnöttek vagy pedagógusok segítenék munkámat.  S ha valaki úgy gondolja, hogy kedve van két hetet velünk tölteni, hívjon a 06(70)334 9897 vagy a 06(20) 518 3888-as telefonszámokon.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.