2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjba ment a \\\"doki\\\"

Hosz  |  2005. 08. 02., 18:41

Földi Sándor orvos-alezredes pontosan negyedszázadot töltött a honvédség kötelékében, 1981-ben Tatán kezdte hivatásos katonai pályafutását. Fizikálisan ma is csúcson van: úszik, síel, fut, teniszezik és focizik. Mindezek ismeretében különösen izgalmasnak tûnik, hogyan látta a sorozott állományt.

– Mindvégig egészségügyi dolgozóként szolgáltam, s a munkáltatómnak köszönhetem, hogy évekig élhettem és tanulhattam a világ egyik legszebb városában, a ma ismét Szentpétervár nevet viselö Leningrádban. A Kirov Katonai Orvosi Akadémián 1991-ben szereztem diplomát, ezt követöen Székesfehérváron a szárazföldi csapatok parancsnokságán dolgoztam. Három évvel késöbb Budapestre helyeztek, majd Vas, Zala és Györ-Moson-Sopron megyék sorozó föorvosi teendöivel bíztak meg. El kell mondanom: rendkívül lehangoló tapasztalatokat szereztem a sorozott állománnyal kapcsolatban. A fiatalok mozgásszegény életmódja hatással volt fizikai képességeikre: ferde gerinc, horpadt mellkas és rengeteg allergiás megbetegedés jellemezte öket. Eredendöen kíváncsi ember vagyok, s ez szakmámra is vonatkozik. Mindent tudni akartam választott hivatásomról, ezért a képzések, tanfolyamok mellett a szükségesnek tartott szakvizsgákat is letettem. Azt hiszem, nyugállományba vonulásom után is tudom ezeket hasznosítani – úgy irányítottam az életemet, hogy a jövöben sem lesz üresjárat, várhatóan foglalkoztatási-egészségügyi orvosként fogok dolgozni.

Azt gondolom, bármennyire érzékenyen is érint egy ilyen jellegû váltás, bármennyire is változik meg az életem, a honvédséghez és a Hon­véd­szak­szer­ve­zethez változatlanul kötödöm. Egyik szervezettöl sem kívánok elszakadni: Szombathelyen, a nyugdíjasok között nagyon sok jó barátom van, míg az érdekvédökkel immár tizenegyéves kapcsolatban vagyok, bár csak 1998-ban léptem tagjaik közé. Itt, a vasi székhelyen alapító tag voltam, s éveken keresztül csoportvezetö. Orvosként, aktivistaként a szakszervezet egészségügyi programjához is hozzá kívántam járulni – ez is közrejátszhatott abban, hogy – kuriózumként – munkajogi pert is tudtunk nyerni. Azóta harmonikusan alakult a kapcsolatom a parancsnokokkal. Számomra ma is sokat jelent a Hosz, tudom, érzem, hogy hatalmas eröt jelent a tizenegyezer föt magában foglaló szervezet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.