2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjba ment a \\\"doki\\\"

Hosz  |  2005. 08. 02., 18:41

Földi Sándor orvos-alezredes pontosan negyedszázadot töltött a honvédség kötelékében, 1981-ben Tatán kezdte hivatásos katonai pályafutását. Fizikálisan ma is csúcson van: úszik, síel, fut, teniszezik és focizik. Mindezek ismeretében különösen izgalmasnak tûnik, hogyan látta a sorozott állományt.

– Mindvégig egészségügyi dolgozóként szolgáltam, s a munkáltatómnak köszönhetem, hogy évekig élhettem és tanulhattam a világ egyik legszebb városában, a ma ismét Szentpétervár nevet viselö Leningrádban. A Kirov Katonai Orvosi Akadémián 1991-ben szereztem diplomát, ezt követöen Székesfehérváron a szárazföldi csapatok parancsnokságán dolgoztam. Három évvel késöbb Budapestre helyeztek, majd Vas, Zala és Györ-Moson-Sopron megyék sorozó föorvosi teendöivel bíztak meg. El kell mondanom: rendkívül lehangoló tapasztalatokat szereztem a sorozott állománnyal kapcsolatban. A fiatalok mozgásszegény életmódja hatással volt fizikai képességeikre: ferde gerinc, horpadt mellkas és rengeteg allergiás megbetegedés jellemezte öket. Eredendöen kíváncsi ember vagyok, s ez szakmámra is vonatkozik. Mindent tudni akartam választott hivatásomról, ezért a képzések, tanfolyamok mellett a szükségesnek tartott szakvizsgákat is letettem. Azt hiszem, nyugállományba vonulásom után is tudom ezeket hasznosítani – úgy irányítottam az életemet, hogy a jövöben sem lesz üresjárat, várhatóan foglalkoztatási-egészségügyi orvosként fogok dolgozni.

Azt gondolom, bármennyire érzékenyen is érint egy ilyen jellegû váltás, bármennyire is változik meg az életem, a honvédséghez és a Hon­véd­szak­szer­ve­zethez változatlanul kötödöm. Egyik szervezettöl sem kívánok elszakadni: Szombathelyen, a nyugdíjasok között nagyon sok jó barátom van, míg az érdekvédökkel immár tizenegyéves kapcsolatban vagyok, bár csak 1998-ban léptem tagjaik közé. Itt, a vasi székhelyen alapító tag voltam, s éveken keresztül csoportvezetö. Orvosként, aktivistaként a szakszervezet egészségügyi programjához is hozzá kívántam járulni – ez is közrejátszhatott abban, hogy – kuriózumként – munkajogi pert is tudtunk nyerni. Azóta harmonikusan alakult a kapcsolatom a parancsnokokkal. Számomra ma is sokat jelent a Hosz, tudom, érzem, hogy hatalmas eröt jelent a tizenegyezer föt magában foglaló szervezet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.