2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjba ment a \\\"doki\\\"

Hosz  |  2005. 08. 02., 18:41

Földi Sándor orvos-alezredes pontosan negyedszázadot töltött a honvédség kötelékében, 1981-ben Tatán kezdte hivatásos katonai pályafutását. Fizikálisan ma is csúcson van: úszik, síel, fut, teniszezik és focizik. Mindezek ismeretében különösen izgalmasnak tûnik, hogyan látta a sorozott állományt.

– Mindvégig egészségügyi dolgozóként szolgáltam, s a munkáltatómnak köszönhetem, hogy évekig élhettem és tanulhattam a világ egyik legszebb városában, a ma ismét Szentpétervár nevet viselö Leningrádban. A Kirov Katonai Orvosi Akadémián 1991-ben szereztem diplomát, ezt követöen Székesfehérváron a szárazföldi csapatok parancsnokságán dolgoztam. Három évvel késöbb Budapestre helyeztek, majd Vas, Zala és Györ-Moson-Sopron megyék sorozó föorvosi teendöivel bíztak meg. El kell mondanom: rendkívül lehangoló tapasztalatokat szereztem a sorozott állománnyal kapcsolatban. A fiatalok mozgásszegény életmódja hatással volt fizikai képességeikre: ferde gerinc, horpadt mellkas és rengeteg allergiás megbetegedés jellemezte öket. Eredendöen kíváncsi ember vagyok, s ez szakmámra is vonatkozik. Mindent tudni akartam választott hivatásomról, ezért a képzések, tanfolyamok mellett a szükségesnek tartott szakvizsgákat is letettem. Azt hiszem, nyugállományba vonulásom után is tudom ezeket hasznosítani – úgy irányítottam az életemet, hogy a jövöben sem lesz üresjárat, várhatóan foglalkoztatási-egészségügyi orvosként fogok dolgozni.

Azt gondolom, bármennyire érzékenyen is érint egy ilyen jellegû váltás, bármennyire is változik meg az életem, a honvédséghez és a Hon­véd­szak­szer­ve­zethez változatlanul kötödöm. Egyik szervezettöl sem kívánok elszakadni: Szombathelyen, a nyugdíjasok között nagyon sok jó barátom van, míg az érdekvédökkel immár tizenegyéves kapcsolatban vagyok, bár csak 1998-ban léptem tagjaik közé. Itt, a vasi székhelyen alapító tag voltam, s éveken keresztül csoportvezetö. Orvosként, aktivistaként a szakszervezet egészségügyi programjához is hozzá kívántam járulni – ez is közrejátszhatott abban, hogy – kuriózumként – munkajogi pert is tudtunk nyerni. Azóta harmonikusan alakult a kapcsolatom a parancsnokokkal. Számomra ma is sokat jelent a Hosz, tudom, érzem, hogy hatalmas eröt jelent a tizenegyezer föt magában foglaló szervezet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.