2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú híradó

Hosz  |  2005. 08. 02., 18:43

A nyugállományú tagozat életében a haderö átalakítás következményei, különösképpen a létszám leépítések, nyugállományba helyezések jelentös változást eredményeztek. Azok közül a fiatal barátaink közül, akik a szakszervezetnek tagjai – örömünkre –, sokan jönnek át a nyugállományú tagozatba és vesznek részt a bennünket érintö érdekvédelmi munkában.

Nos, ez az az új helyzet, amikor a tagozat elnökségének, a csoportok vezetöségeinek át kell gondolni, hogy elegendö-e a III. Kongresszuson elfogadott program szellemében tenni a dolgunkat. Azt gondolom, hogy a programban megfogalmazottak ma is helytállóak, de figyelembe kell vegyük, hogy a tagozatban megjelent egy új generáció, amelyeknek az érdekei, elvárásai eltéröek. Miröl van szó? Arról, hogy a tagozatban jelen van a 65-töl 80-ig lévö korosztály, akiknél elsödleges elvárás, hogy nyugodt körülmények között élhessenek, a nyugdíjból fedezni tudják a szükséges kiadásokat, ami sokszor nem könnyû, söt lemondásokkal járó feladat. E generáció legföbb érdeke az egészség megörzése, s hogy érezze a hadsereg gondoskodási körébe tartozva, olyan lépések történjenek, amelyek nem nehezítik az életüket.

E korosztálynál – akár kimondjuk, akár nem, – az ö nyugdíjuk jelentösen leszakadt az elérhetö nyugdíjmaximumtól, reálértékének megörzése elmarad a nyugdíjmaximum emelésétöl, de a nyugdíjak inflálódása is föleg a 75 éven felülieknél és az egyedül élöknél nagyon jelentös. Az sem elhanyagolható, hogy ez a korosztály sajnos olyan idöszakban szolgált, amikor gyakoriak voltak a helyörségváltások, ennél fogva a feleségek nem tudtak kellö egzisztenciát teremteni, legtöbbjüknél – föleg a pedagógus és egészségügyi pályán dolgozóknak – csak alacsony fizetéseik voltak, aminek egyenes következménye az alacsony nyugdíj. Ez jelentösen befolyásolja a biztos megélhetést, mert gondot jelent számukra annak fedezése, a rezsi fizetése, a gyógyszerköltségeik elöteremtése.

E területeken az érdekvédelmi munkát tehát folytatnunk kell, ebben nincs változás. Abban sincs változás, hogy figyelmet fordítsunk a már kivívott járandóságaink – a kegyeleti gondoskodás, az üdülési lehetöségeink stb. – megörzésére.

Nem kisebb jelentöséggel bír a tagozat tevékenységében jelen lévö fiatal generáció, a 40-50 évesek korosztálya, akiknél más tartalommal jár az érdekvédelmi tevékenységünk. Kiemelt feladatunk a két generáció közötti szolidaritás erösítése, az eltérö érdekek elfogadtatása, az egymásért való cselekvés erösítése.

E korosztálynál – életük teljében – nem egyszerû a nyugállományú katona kifejezés, hiszen az egzisztenciája ketté törött, újra kell építenie életét, ami azt jelenti: életükben még elsö helyre kerül az új munkalehetöség keresése, s hogy családjuk életszínvonalában ne legyen törés.

Mi hát a feladatunk? Az, hogy segítsük az új életbe való beilleszkedésüket, teremtsük meg azt a közösséget, ahol jól érzik magukat, amely közösség segíteni tud, ahol az idös, a fiatal, és e közösség tolerálni tudja a két generáció eltérö érdekeit, kölcsönösen kiállnak egymásért, mert ügyünket, érdekeinket csak így tudjuk egységesen, együtt képviselni. Erre kérem a tagozat tagságát, örülnék annak, ha a leírtakról további polémiát folytatnánk, különös tekintettel a „hogyan továbbról”. Végül nagyon nagy tisztelettel köszöntöm a tagozathoz átjelentkezö barátainkat, kívánom, hogy érezzék magukat jól körünkben és kérem, hogy legyenek aktív részesei érdekvédelmi tevékenységünknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.