2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú híradó

Hosz  |  2005. 08. 02., 18:43

A nyugállományú tagozat életében a haderö átalakítás következményei, különösképpen a létszám leépítések, nyugállományba helyezések jelentös változást eredményeztek. Azok közül a fiatal barátaink közül, akik a szakszervezetnek tagjai – örömünkre –, sokan jönnek át a nyugállományú tagozatba és vesznek részt a bennünket érintö érdekvédelmi munkában.

Nos, ez az az új helyzet, amikor a tagozat elnökségének, a csoportok vezetöségeinek át kell gondolni, hogy elegendö-e a III. Kongresszuson elfogadott program szellemében tenni a dolgunkat. Azt gondolom, hogy a programban megfogalmazottak ma is helytállóak, de figyelembe kell vegyük, hogy a tagozatban megjelent egy új generáció, amelyeknek az érdekei, elvárásai eltéröek. Miröl van szó? Arról, hogy a tagozatban jelen van a 65-töl 80-ig lévö korosztály, akiknél elsödleges elvárás, hogy nyugodt körülmények között élhessenek, a nyugdíjból fedezni tudják a szükséges kiadásokat, ami sokszor nem könnyû, söt lemondásokkal járó feladat. E generáció legföbb érdeke az egészség megörzése, s hogy érezze a hadsereg gondoskodási körébe tartozva, olyan lépések történjenek, amelyek nem nehezítik az életüket.

E korosztálynál – akár kimondjuk, akár nem, – az ö nyugdíjuk jelentösen leszakadt az elérhetö nyugdíjmaximumtól, reálértékének megörzése elmarad a nyugdíjmaximum emelésétöl, de a nyugdíjak inflálódása is föleg a 75 éven felülieknél és az egyedül élöknél nagyon jelentös. Az sem elhanyagolható, hogy ez a korosztály sajnos olyan idöszakban szolgált, amikor gyakoriak voltak a helyörségváltások, ennél fogva a feleségek nem tudtak kellö egzisztenciát teremteni, legtöbbjüknél – föleg a pedagógus és egészségügyi pályán dolgozóknak – csak alacsony fizetéseik voltak, aminek egyenes következménye az alacsony nyugdíj. Ez jelentösen befolyásolja a biztos megélhetést, mert gondot jelent számukra annak fedezése, a rezsi fizetése, a gyógyszerköltségeik elöteremtése.

E területeken az érdekvédelmi munkát tehát folytatnunk kell, ebben nincs változás. Abban sincs változás, hogy figyelmet fordítsunk a már kivívott járandóságaink – a kegyeleti gondoskodás, az üdülési lehetöségeink stb. – megörzésére.

Nem kisebb jelentöséggel bír a tagozat tevékenységében jelen lévö fiatal generáció, a 40-50 évesek korosztálya, akiknél más tartalommal jár az érdekvédelmi tevékenységünk. Kiemelt feladatunk a két generáció közötti szolidaritás erösítése, az eltérö érdekek elfogadtatása, az egymásért való cselekvés erösítése.

E korosztálynál – életük teljében – nem egyszerû a nyugállományú katona kifejezés, hiszen az egzisztenciája ketté törött, újra kell építenie életét, ami azt jelenti: életükben még elsö helyre kerül az új munkalehetöség keresése, s hogy családjuk életszínvonalában ne legyen törés.

Mi hát a feladatunk? Az, hogy segítsük az új életbe való beilleszkedésüket, teremtsük meg azt a közösséget, ahol jól érzik magukat, amely közösség segíteni tud, ahol az idös, a fiatal, és e közösség tolerálni tudja a két generáció eltérö érdekeit, kölcsönösen kiállnak egymásért, mert ügyünket, érdekeinket csak így tudjuk egységesen, együtt képviselni. Erre kérem a tagozat tagságát, örülnék annak, ha a leírtakról további polémiát folytatnánk, különös tekintettel a „hogyan továbbról”. Végül nagyon nagy tisztelettel köszöntöm a tagozathoz átjelentkezö barátainkat, kívánom, hogy érezzék magukat jól körünkben és kérem, hogy legyenek aktív részesei érdekvédelmi tevékenységünknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.