2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konfliktuskezelő nap Aszódon

Hosz  |  2005. 08. 02., 18:47

A haderö-átalakítás következtében megszûnö alakulatok hivatásos- és szerzödéses katonái számára a közelmúltban – többek között a HÉF plenáris ülésén is – felajánlotta támogatását a Honvédszakszervezet (Hosz). A Tapolcai Kiképzö Központban lezajlott konfliktuskezelés után, július 5-én már Aszódon is hasonló rendezvényt bonyolított le a katonák reprezentatív szakszervezete. A Magyar Honvédség Galga Vezetésbiztosító Ezredénél – mintegy száz katona számára – nyújtottak kézzel fogható, hathatós segítséget a Hosz tisztségviselöi és a meghívott szakértök.

A konfliktuskezelö nap megnyitója elött Gál Gyula alezredes, megbízott ezredparancsnok tájékoztatta Mészáros Géza Hosz elnököt az Aszódon kialakult helyzetröl. A két vezetö egyeztetett a Honvédszakszervezet által szervezett konfliktuskezelö nap lefolyásának rendjéröl, valamint a konkrét segítségnyújtás mikéntjéröl is. Miután a megbízott ezredparancsnok köszöntötte a megjelent vendégeket, valamint az állománygyûlés mintegy száz résztvevöjét, Mészáros Géza mondott megnyitót. A Hosz elnöke kiemelte: a szakszervezet mindenkinek segíteni szándékozik, de nem biztos, hogy minden felvetödö problémára, kérdésre azonnali választ is tud adni. A szakszervezeti vezetö azt is hangsúlyozta, hogy a konfliktuskezelö nap célja közösségi támogatást nyújtani a haderö-átalakításban érintett hivatásos vagy szerzödéses katona, mint egyéni munkavállaló számára. A személyügyi eljárások lefolyásának rendjéröl, azok ütemezéséröl Tóth Béla ezredes beszélt. Az ÖLTP személyügyi fönöke a haderönemen belüli, betölthetö beosztások helyzetéröl is áttekintést adott. Tóth ezredes kijelentette: minden érintettel a lehetö leghumánusabb módon kíván eljárni a munkáltató. Emellett azt is elmondta, hogy lehetöség szerint az elsö és a második körös személyi beszélgetésen mindenki próbáljon beosztáshoz jutni. A személyügyi szakember azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség senkit nem óhajt nyugállományba küldeni, ugyanakkor senkit nem is tart vissza attól, ha el akar menni és a civil életben képzeli el a jövöjét. A szervezeti változással kapcsolatos, az állományt érintö jogszabályokat dr. Ujfaludi Zoltán ismertette. A Hosz Kelet-magyarországi területi ügyvivöje beszélt – többek között – a szakszervezet által az egyén számára nyújtott védelemröl, a Hjt. tervezett módosításairól, illetve a szervezési idöszakban lefolytatott személyügyi eljárások rendjéröl, a katonák szakszervezeti képviseletéröl. Ezt követöen a kon-fliktuskezelésröl beszélt Salamon Csaba. A klinikai szakpszichológus elmondta, hogy a munkahely biztonsága mindenki számára kiemelten fontos. A szakértö szerint a munkahely elvesztésével kapcsolatban vannak ugyan egyéni reakciók, de döntöek az általános jellemzök: az információhiány, a gyanakvás, a bizalmatlanság, a tehetetlenség, valamint az alkalmatlanság kialakulása. A szakpszichológus a krízis során megvalósítandó lépéseket is megfogalmazta: ki kell mondani az érzéseket, amik bennünk vannak, össze kell gyûjteni a rendelkezésre álló információkat, majd le kell ülni a szakemberekkel a problémákat átbeszélni. Salamon Csaba szerint az egyéni munkavállaló megváltozott munkaképességét minden helyzetben fel kell vállalni, a saját családi státuszt át kell értékelni, ezt követöen pedig tovább kell lépni, fel kell mérni a közeljövö munkalehetöségeit. A munkába állást elösegítö bizottság (MEB) létrehozásával, mûködésével kapcsolatos tudnivalókról, az át- és továbbképzési lehetöségekröl, ezek finanszírozási lehetöségeiröl Garay János Tamás alezredes adott áttekintést.

A konfliktuskezelö nap kiscsoportos konzultációval ért véget. A hivatásos- és szerzödéses katonák – többek között – amellett, hogy szóvá tették a belsö információáramlás hiányosságait, az alakulat megszûnéséröl szóló késedelmes híreket, a kéthavi parancsnoki jutalomról, valamint a nyugállományba vonulás mikéntjéröl is érdeklödtek. A több problémát is felszínre hozó fórumon Jakubik András, a Hosz logisztikai haderönemi titkára és Balázs István, helyi alapszervezeti vezetö is részt vett.

A 2005. július 5-i, konfliktuskezelö napot követöen dr. Ujfaludi Zoltán még négy alkalommal vett részt Aszódon személyi beszélgetésen. Beszámolója szerint a beszélgetések nyugodt hangnemben, kultúrált módon folytak le, a katonák ebben a helyzetben is megörizték tartásukat. Az alakulat megbízott parancsnoka, Gál Gyula alezredes rendkívül emberségesen kezelte a különbözö élethelyzetbe került kollégák felmerült problémáit, minden beszélgetés személyre szabott és emberközeli volt. Az elsö körös beszélgetések után elmondható, hogy az állomány 70%-ának biztosnak látszik a jövöje. A második körre már az MH ÖLTP-n kerül sor, ahová az a 43 katona kénytelen elmenni, aki eddig nem talált beosztást. Remélhetöleg az ö dolguk is rendezödik, és azt tehetik, amit szeretnének: katonák maradni!

 

sz. r. - druz

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.