2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konfliktuskezelő nap Aszódon

Hosz  |  2005. 08. 02., 18:47

A haderö-átalakítás következtében megszûnö alakulatok hivatásos- és szerzödéses katonái számára a közelmúltban – többek között a HÉF plenáris ülésén is – felajánlotta támogatását a Honvédszakszervezet (Hosz). A Tapolcai Kiképzö Központban lezajlott konfliktuskezelés után, július 5-én már Aszódon is hasonló rendezvényt bonyolított le a katonák reprezentatív szakszervezete. A Magyar Honvédség Galga Vezetésbiztosító Ezredénél – mintegy száz katona számára – nyújtottak kézzel fogható, hathatós segítséget a Hosz tisztségviselöi és a meghívott szakértök.

A konfliktuskezelö nap megnyitója elött Gál Gyula alezredes, megbízott ezredparancsnok tájékoztatta Mészáros Géza Hosz elnököt az Aszódon kialakult helyzetröl. A két vezetö egyeztetett a Honvédszakszervezet által szervezett konfliktuskezelö nap lefolyásának rendjéröl, valamint a konkrét segítségnyújtás mikéntjéröl is. Miután a megbízott ezredparancsnok köszöntötte a megjelent vendégeket, valamint az állománygyûlés mintegy száz résztvevöjét, Mészáros Géza mondott megnyitót. A Hosz elnöke kiemelte: a szakszervezet mindenkinek segíteni szándékozik, de nem biztos, hogy minden felvetödö problémára, kérdésre azonnali választ is tud adni. A szakszervezeti vezetö azt is hangsúlyozta, hogy a konfliktuskezelö nap célja közösségi támogatást nyújtani a haderö-átalakításban érintett hivatásos vagy szerzödéses katona, mint egyéni munkavállaló számára. A személyügyi eljárások lefolyásának rendjéröl, azok ütemezéséröl Tóth Béla ezredes beszélt. Az ÖLTP személyügyi fönöke a haderönemen belüli, betölthetö beosztások helyzetéröl is áttekintést adott. Tóth ezredes kijelentette: minden érintettel a lehetö leghumánusabb módon kíván eljárni a munkáltató. Emellett azt is elmondta, hogy lehetöség szerint az elsö és a második körös személyi beszélgetésen mindenki próbáljon beosztáshoz jutni. A személyügyi szakember azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség senkit nem óhajt nyugállományba küldeni, ugyanakkor senkit nem is tart vissza attól, ha el akar menni és a civil életben képzeli el a jövöjét. A szervezeti változással kapcsolatos, az állományt érintö jogszabályokat dr. Ujfaludi Zoltán ismertette. A Hosz Kelet-magyarországi területi ügyvivöje beszélt – többek között – a szakszervezet által az egyén számára nyújtott védelemröl, a Hjt. tervezett módosításairól, illetve a szervezési idöszakban lefolytatott személyügyi eljárások rendjéröl, a katonák szakszervezeti képviseletéröl. Ezt követöen a kon-fliktuskezelésröl beszélt Salamon Csaba. A klinikai szakpszichológus elmondta, hogy a munkahely biztonsága mindenki számára kiemelten fontos. A szakértö szerint a munkahely elvesztésével kapcsolatban vannak ugyan egyéni reakciók, de döntöek az általános jellemzök: az információhiány, a gyanakvás, a bizalmatlanság, a tehetetlenség, valamint az alkalmatlanság kialakulása. A szakpszichológus a krízis során megvalósítandó lépéseket is megfogalmazta: ki kell mondani az érzéseket, amik bennünk vannak, össze kell gyûjteni a rendelkezésre álló információkat, majd le kell ülni a szakemberekkel a problémákat átbeszélni. Salamon Csaba szerint az egyéni munkavállaló megváltozott munkaképességét minden helyzetben fel kell vállalni, a saját családi státuszt át kell értékelni, ezt követöen pedig tovább kell lépni, fel kell mérni a közeljövö munkalehetöségeit. A munkába állást elösegítö bizottság (MEB) létrehozásával, mûködésével kapcsolatos tudnivalókról, az át- és továbbképzési lehetöségekröl, ezek finanszírozási lehetöségeiröl Garay János Tamás alezredes adott áttekintést.

A konfliktuskezelö nap kiscsoportos konzultációval ért véget. A hivatásos- és szerzödéses katonák – többek között – amellett, hogy szóvá tették a belsö információáramlás hiányosságait, az alakulat megszûnéséröl szóló késedelmes híreket, a kéthavi parancsnoki jutalomról, valamint a nyugállományba vonulás mikéntjéröl is érdeklödtek. A több problémát is felszínre hozó fórumon Jakubik András, a Hosz logisztikai haderönemi titkára és Balázs István, helyi alapszervezeti vezetö is részt vett.

A 2005. július 5-i, konfliktuskezelö napot követöen dr. Ujfaludi Zoltán még négy alkalommal vett részt Aszódon személyi beszélgetésen. Beszámolója szerint a beszélgetések nyugodt hangnemben, kultúrált módon folytak le, a katonák ebben a helyzetben is megörizték tartásukat. Az alakulat megbízott parancsnoka, Gál Gyula alezredes rendkívül emberségesen kezelte a különbözö élethelyzetbe került kollégák felmerült problémáit, minden beszélgetés személyre szabott és emberközeli volt. Az elsö körös beszélgetések után elmondható, hogy az állomány 70%-ának biztosnak látszik a jövöje. A második körre már az MH ÖLTP-n kerül sor, ahová az a 43 katona kénytelen elmenni, aki eddig nem talált beosztást. Remélhetöleg az ö dolguk is rendezödik, és azt tehetik, amit szeretnének: katonák maradni!

 

sz. r. - druz

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.