2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti tagok között Kaposvárott, Jután és Taszáron

Hosz  |  2005. 08. 16., 15:07

Augusztus 16-án Kaposvárra, Jutára, majd Taszárra vezetett az útja a Honvédszakszervezet elnökének. A nyugati országrészben tett szakszervezeti látogatások célja a helyi parancsnokokkal történő kapcsolatfelvétel mellett a tagság aktuális tájékoztatása volt. A találkozókra Mészáros Géza Hosz elnököt Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő mellett Németh Péter munkavédelmi ügyvivő is elkísérte... 

A kaposvári Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél Bognár Géza ezredes fogadta a Hosz elnökét és munkatársait. Az ezredprancsnok tájékoztatást adott az alakulat idei fő feladatairól, illetve arról is, hogy mennyiben érinti az aktuális haderő-átalakítás az idén ősszel immár 10. születésnapját ünneplő ezred életét, katonáit. Ezt követően Mészáros Géza adott tájékoztatást a Hosz elmúlt időszakban elért eredményeiről.

A szakszervezet elnöke beszélt a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédszakszervezet között aláírt együttmüködési megállapodás megvalósulásának hétköznapi, kézzel fogható megnyilvánulásairól és a szakszervezet egyre hangsúlyosabb szolgáltató jellegéről is. A megbeszélés végén a szakszervezet vezetője és az ezredparancsnok emléktárgyat nyújtott át egymásnak.

 

Ezután a Tóth Zsolt által vezetett mintegy 400 fős alapszervezet tartott ülést. Miután az alapszervezet vezetője bemutatta a Hosz tisztségviselőit, Jáger Tibor nyitotta meg a rendezvényt. Ezt követően Mészáros Géza tartott aktuális tájékoztatót a megjelent mintegy ötven szakszervezeti tagnak. A Hosz elnöke kiemelte: az áprilisi rendkívüli kongresszus óta - az új szakszervezeti vezetés által - képviselt másfajta gondolkodás eredményei már tetten érhetők az érdekegyeztetés során. A szaktárcával folytatott szakmai eszmecserék, a HÉF üléseken történő aktív szereplések, a HM Kollégium ülésén való megjelenés, a kafetéria és a Hjt. módosítások esetében a tagság, a katonák érdekében elért pozitív lépések, a konfliktus-kezelő programok mind-mind a Hosz létjogosultságát igazolták. Mészáros Géza szólt arról is, hogy befejeződött az ,,Egység 2002" Kft. külső könyvvizsgáló általi átvilágítása, mely korrekt, hatékony müködést igazoló eredménnyel zárult. Az alapszervezeti ülés fórummal ért véget, melyen - többek között - a jogokkal, járandóságokkal kapcsolatos kérdéseket érintették a résztvevő hivatásos és szerződéses katonák.   

A kaposvári logisztikai ezred után a veszprémi radarezred jutai radarszázadához látogatott el a Hosz elnöke. Itt Császár János alezredes, bázisparancsnok és Zsirmon Endre őrnagy, jutai századparancsnok fogadta a Hosz tisztségviselői között, - a már említett ügyvivők mellett - Oláh József légierő haderőnemi titkárt és Tóvári Róbertet, a radarezred alapszervezeti vezetőjét. 

A vezetők közötti rövid eszmecsere után, a közel 100 főt számláló csoport számára tartott aktuális tájékoztatót Horváth Ervin csoportvezető nyitotta meg. Ezután Mészáros Géza adott hasznos információkat a megjelenteknek. A Hosz elnöke kiemelten beszélt az elmúlt négy hónap szakszervezeti sikereiről, a kafetéria 2007-es bevezetéséről és a Hjt. módosításról. Ezt követően - kötetlen beszélgetés keretében - elsősorban a munkavédelemmel, a védőitallal és a veszélyességi pótlékkal kapcsolatos problémákat vetették fel a megjelent Hosz-tagok, de a szolgálati idő, illetve a heti munkaidő mértékét is közösen, az érvényben lévő jogszabályok szerint értelmezték.    

A Hosz tisztségviselőinek programja a Somogy Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságon folytatódott. Itt, miután Bálint Lajos ezredes fogadta a Hosz elnökét és az ügyvivőket, kötetlen beszélgetésre került sor a parancsnokságon szolgáló katonákkal. A megjelent tisztek és tiszthelyettesek kérdéseikkel a választható illetményen kívüli juttatásokat, a családok, illetve a gyermekek üdültetését, valamint az elmaradt 13. havi illetményeket érintették.  

Az augusztus 16-i, programban igazán gazdag nap végén, már a taszári ,,Kapos" Bázisrepülőtéren a júliusi konfliktus-kezelő nap óta eltelt időszak személyügyi történéseiről, az időközben lezajlott állomány-mozgásokról kaptak Karancz János alezredestől tájékoztatást a Hosz tisztségviselői. A parancsnok és a Hosz elnöke abban is megállapodott, hogy a szeptember 5-én kezdődő személyi beszélgetések előtt, az érintett katonák és a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében még egyszer egyeztetnek a szakszervezet és a Bázisrepülőtér szakemeberei.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.