2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ha augusztus huszadika, akkor tisztavatás és ünnepi programok!

Hosz  |  2005. 08. 20., 11:51

A Magyar Köztársaság állami ünnepén, augusztus 20-án - a hagyományokhoz híven, idén is - a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett ifjú tisztek tettek ünnepélyes esküt. A Parlament előtti Kossuth téren 155 főt avattak hadnagyi rendfokozattal, közülük 152 főt az egyetem két karán (a Kossuth Lajos Hadtudományi, valamint a Bolyai János Katonai Műszaki Karon) képeztek, hárman pedig más polgári felsőoktatási intézményben szerzett diplomát. A tiszti fogadalmat tevők közül a hölgyek száma hét, a honvédtiszteké 140, a határőrtiszteké pedig 15 volt...

A hagyományoktól eltérően – a Magyar Köztársaság Alkotmánya módosításának következtében – az eskütétel megszokott rendje megváltozott. Először a honvédtisztek, majd a határőrtisztek mondták el az eskü szövegét. Csák Sándor hadnagy, az egyetem kiválóan végzett hallgatója mellett Skáfár Zoltán határőr hadnagy is átadta a köztársasági elnöknek az avatottak által aláírt esküket tartalmazó díszes albumot.

Az esküt előmondó honvéd-, illetve határőrtiszt az avatási ünnepség kiemelt mozzanataként a tiszttársak által aláírt eskü névjegyzékét átnyújtotta az ünnepi beszédet mondó dr. Sólyom Lászlónak, a Magyar Köztársaság elnökének, a Magyar Honvédség főparancsnokának. Az avatáson a Magyar Honvédség 32. Budapest Őr- és Díszezrede mellett a katonazenekarok, a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége, valamint a Honvéd Együttes férfikara is közremüködött.

Ünnepi programok: A Vajdahunyadvárban az idén másodszor megrendezendő Kenyérfesztiválon a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje tart kóstolóval egybekötött bemutatót. Emellett kenyérmúzeum-kiállítás, népi ügyességi játékok minden korosztálynak, a magyar népi hagyományok felelevenítése, kézmüves foglalkozások és bábelőadás várják az ide látogatókat.  

Délelőtt a Fuszulyka Mesejátszó Kör bábjátéka, 14 órától pedig Kiss Domonkos Márk mesemondó szórakoztatja a legkisebbeket. 13.30-tól a Nyársapáti Népdalkör és Gyöngyharmat Együttes ad elő az aratáshoz és Szent Istvánhoz kötődő dalokat. A 15 órakor kezdődő Parnasszus Irodalmi Kávéház is a kenyér és az ünnep gondolata köré szerveződik.  A társmüvészeti találkozón az irodalom és az igényes könnyüzene hazai képviselői lépnek fel. A magyar költészet XX. századi klasszikusai és a kortárs hazai irodalom meghatározó alakjai mellett fiatal alkotók is bemutatkoznak. A program házigazdája Turczi István költő lesz. Egész nap zajlanak majd különböző népi játékok (gólyalábazás, métázás, bigézés, falovacskázás, vaskarika-hajtás, fonalgombolyító verseny, vesszőkarikázás, kötélhúzás, pogácsaszaggatás); ezekben bárki próbára teheti az ügyességét, és aki akarja, ellesheti a szalmabábkészítés vagy a hamuban sült pogácsa készítésének fortélyait is.  

Duna-part - Duna fölött  12:20 - Légibemutató  15:00-20:00 - Red Bull Air Race Világfutam 2005 budapesti versenye a Duna Parlament előtti szakaszán  

Szent István tér és környéke  17:00-19:00 - Szentmise és körmenet  

Roosevelt tér - nagyszínpad  20:15-21:00 - Szörényi Levente-Bródy János: István, a király rockopera  Szörényi Levente és Bródy János rockoperájának, az István a királynak dallamai a Roosevelt téren szólalnak meg. A Boldizsár Miklós Ezredforduló c. drámájának feldolgozásával készült mü zenés "keresztmetszetét" 20.15 és 21 óra között adják majd elő a Magyar Tudományos Akadémia előtt felállított színpadon. Az előadás rendezője Vas Zoltán Iván, a díszlet- és jelmeztervező Húros Annamária.  A pesti alsó rakpart részletes programját a Letölthető anyagok között találja.  

Tüzijáték  21:00-21:30 tüzijáték - "Hidak játéka" (A Lánc-, a Szabadság és Erzsébet hídról, valamint a Citadelláról)  Az előző évektől eltérően a látványképek kialakításában a Citadella mellett a Lánchíd, a Szabadság híd és az Erzsébet híd jut szerephez. A hidakról fellőtt kompozíciók a tervezők szándéka szerint egy párbeszédet formáznak sok-sok új pirotechnikai motívum felhasználásával. Az idén először lesznek láthatók nemzetiszín csillagfelhők, és polip, illetve pillangóbombák is. Az aláfestő zenét Márta István komponálta, aki csángó motívumokra épített 7 tételes zenemüvet írt az alkalomra. A tüzijáték nyitánya Geszti Péter Magyarország címü dala lesz, amelyet Oláh Ibolya ad elő.  

Augusztus 21. (vasárnap)  11:00-11:30 és16:00-16:30 Légibemutató a Lánchíd és Margit híd közötti szakaszon14:00-18:00 Kisebbségi Zenekarok Fesztiválja a Blaha Lujza téren. Fellép a Fláre Beás együttes, a Pannónia Klezmer Band, az Ando Drom és a Talamba Ütőegyüttes  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.