2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmai nap az egészségi veszélyességi pótlékról

Hosz  |  2005. 08. 20., 12:57

Augusztus 19-én az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnokságán volt az a munkavédelmi szakmai egyeztetés, melyen elsősorban a veszélyességi pótlékkal kapcsolatosan felmerült problémák kezelése volt a téma. A Honvédszakszervezet által kezdeményezett megbeszélésen a munkáltató részéről Demecs Szabolcs hadnagy, munkavédelmi tiszt és Nős Gábor hadnagy, környezetvédelmi tiszt, míg a szakszervezet részéről Németh Péter munkavédelmi ügyvivő, Oláh József légierő haderőnemi titkár és Tóvári Róbert alapszervezet vezető vett részt. A munkát a radar századoktól és az ezredtől jelen lévő szakemberek Farkas János, Horváth Ervin, Hatvani Szabolcs századosok, valamint Horváth Alpár törzsőrmester segítették...

A megváltozott jogszabályi környezet miatt a veszélyességi pótlék kifizetése leállításra került az elmúlt évben, ami a mai napig nem rendeződött. A szakmai egyeztetés központi kérdése az volt, hogy a jelenleg fennálló helyzet hogyan lendíthető ki a holtpontról. Ennek érdekében a felek áttekintették a jelenlegi állapotokat és megállapodtak a konkrét tennivalókban.

Megállapítást nyert, hogy a munkáltató a jogszabálynak megfelelően 2004 októberében kezdeményezte a munkakörök minősítését az MH Közegészségügyi és Járványügyi Szolgálatnál (továbbiakban: Szolgálat). Ezt követően a Szolgálat a helyszínen végrehajtotta a szükséges vizsgálatokat, méréseket. Az állományilletékes parancsnokot a Szolgálat Határozatban értesítette az egészségi ártalom veszélyének helyzetéről. Megállapítást nyert továbbá, hogy a munkáltató rendelkezik a kockázatértékelés dokumentációjával.

Akkor hol is van a probléma?

    A parancsnoknak a Szolgálat által kiadott határozat alapján a 30/2004 HM rendelet 2.§ e) és f) pontjai szerinti szolgálati beosztások, munkakörök, valamint az azok ellátásáért jogszabály alapján járó pénz- természetbeni- és egyéb juttatásokra való jogosultságot meg kellene állapítani. Ez jelen pillanatban várat magára, mivel a fenti rendelet 13.§ (1) bekezdésében nevesített Ált. 5. gyüjteménye nem nevesíti sok esetben az adott beosztást, vagy a MAK szám nem szerepel, illetve nincsenek a beosztásoknál feltüntetve az egészségkárosító kockázatok.

    Léteznek olyan állásfoglalások a Hatóság részéről, melyek megkötik a parancsnok kezét a kifizetés vonatkozásában.

Továbblépés érdekében elvégzendő feladatok:

    Az elektromágneses sugárzás vonatkozásában be kell kérni a Szolgálattól a 40/2004/EC direktívában meghatározott határértékeket, és tájékoztatni kell a személyi állományt a mért érték és a direktívában rögzített értékről és azok kapcsolatáról. A mért értékek – a szakvélemény alapján - jelenleg nem lépik túl a direktívában megadott értékeket ezért az egészségügyi kóroki tényező nem áll fenn.

Ugyanakkor tájékoztatni kell az állományt arról is, hogy a nevesített EU-s irányelv rögzíti, hogy: ,,Ennek az irányelvnek a végrehajtása nem lehet alapja a tagállamokban már fennálló helyzethez képest történő visszalépésnek”. Már pedig ez drasztikus visszalépés a korábbiakhoz képest, mégpedig zsebbe nyúlós!

 

    Ki kell kérni a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetének szakvéleményét a témával kapcsolatban (jogszabály értelmezés, a jelenlegi elfogadott számítási módszerek, stb.). Az írásos anyag összeállítását és a felterjesztést a munkáltató vállalta az augusztus 29-i héten.

    Az Ált. 5. jegyzékkel kapcsolatos feladatokat a munkavállalói oldal vállalta fel, oly módon, hogy a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal állásfoglalását kérjük, melyet a munkáltatónak megküldünk.

A fent nevesített feladatok elvégzése után a felek megállapodtak abban, hogy ismételten tárgyaló asztalhoz ülnek, és pontosítják a további feladatokat. Ha kell, a jelenlévők körét kibővítik a HM KEHH, a HM KPSZH, a MH LEP, az MH EVI szakembereivel.

A megbeszélés végig korrekt hangvételben zajlott. Szó esett még a védőital ellátás rendjéről és a képernyős munkahelyek problematikájáról is.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.