2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmai nap az egészségi veszélyességi pótlékról

Hosz  |  2005. 08. 20., 12:57

Augusztus 19-én az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnokságán volt az a munkavédelmi szakmai egyeztetés, melyen elsősorban a veszélyességi pótlékkal kapcsolatosan felmerült problémák kezelése volt a téma. A Honvédszakszervezet által kezdeményezett megbeszélésen a munkáltató részéről Demecs Szabolcs hadnagy, munkavédelmi tiszt és Nős Gábor hadnagy, környezetvédelmi tiszt, míg a szakszervezet részéről Németh Péter munkavédelmi ügyvivő, Oláh József légierő haderőnemi titkár és Tóvári Róbert alapszervezet vezető vett részt. A munkát a radar századoktól és az ezredtől jelen lévő szakemberek Farkas János, Horváth Ervin, Hatvani Szabolcs századosok, valamint Horváth Alpár törzsőrmester segítették...

A megváltozott jogszabályi környezet miatt a veszélyességi pótlék kifizetése leállításra került az elmúlt évben, ami a mai napig nem rendeződött. A szakmai egyeztetés központi kérdése az volt, hogy a jelenleg fennálló helyzet hogyan lendíthető ki a holtpontról. Ennek érdekében a felek áttekintették a jelenlegi állapotokat és megállapodtak a konkrét tennivalókban.

Megállapítást nyert, hogy a munkáltató a jogszabálynak megfelelően 2004 októberében kezdeményezte a munkakörök minősítését az MH Közegészségügyi és Járványügyi Szolgálatnál (továbbiakban: Szolgálat). Ezt követően a Szolgálat a helyszínen végrehajtotta a szükséges vizsgálatokat, méréseket. Az állományilletékes parancsnokot a Szolgálat Határozatban értesítette az egészségi ártalom veszélyének helyzetéről. Megállapítást nyert továbbá, hogy a munkáltató rendelkezik a kockázatértékelés dokumentációjával.

Akkor hol is van a probléma?

    A parancsnoknak a Szolgálat által kiadott határozat alapján a 30/2004 HM rendelet 2.§ e) és f) pontjai szerinti szolgálati beosztások, munkakörök, valamint az azok ellátásáért jogszabály alapján járó pénz- természetbeni- és egyéb juttatásokra való jogosultságot meg kellene állapítani. Ez jelen pillanatban várat magára, mivel a fenti rendelet 13.§ (1) bekezdésében nevesített Ált. 5. gyüjteménye nem nevesíti sok esetben az adott beosztást, vagy a MAK szám nem szerepel, illetve nincsenek a beosztásoknál feltüntetve az egészségkárosító kockázatok.

    Léteznek olyan állásfoglalások a Hatóság részéről, melyek megkötik a parancsnok kezét a kifizetés vonatkozásában.

Továbblépés érdekében elvégzendő feladatok:

    Az elektromágneses sugárzás vonatkozásában be kell kérni a Szolgálattól a 40/2004/EC direktívában meghatározott határértékeket, és tájékoztatni kell a személyi állományt a mért érték és a direktívában rögzített értékről és azok kapcsolatáról. A mért értékek – a szakvélemény alapján - jelenleg nem lépik túl a direktívában megadott értékeket ezért az egészségügyi kóroki tényező nem áll fenn.

Ugyanakkor tájékoztatni kell az állományt arról is, hogy a nevesített EU-s irányelv rögzíti, hogy: ,,Ennek az irányelvnek a végrehajtása nem lehet alapja a tagállamokban már fennálló helyzethez képest történő visszalépésnek”. Már pedig ez drasztikus visszalépés a korábbiakhoz képest, mégpedig zsebbe nyúlós!

 

    Ki kell kérni a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetének szakvéleményét a témával kapcsolatban (jogszabály értelmezés, a jelenlegi elfogadott számítási módszerek, stb.). Az írásos anyag összeállítását és a felterjesztést a munkáltató vállalta az augusztus 29-i héten.

    Az Ált. 5. jegyzékkel kapcsolatos feladatokat a munkavállalói oldal vállalta fel, oly módon, hogy a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal állásfoglalását kérjük, melyet a munkáltatónak megküldünk.

A fent nevesített feladatok elvégzése után a felek megállapodtak abban, hogy ismételten tárgyaló asztalhoz ülnek, és pontosítják a további feladatokat. Ha kell, a jelenlévők körét kibővítik a HM KEHH, a HM KPSZH, a MH LEP, az MH EVI szakembereivel.

A megbeszélés végig korrekt hangvételben zajlott. Szó esett még a védőital ellátás rendjéről és a képernyős munkahelyek problematikájáról is.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.