2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, információk, közérdekű közlemények

Hosz  |  2005. 08. 30., 18:03

A tapolcai katonák érdekében Miakich Gábor szentendrei polgármester és Erdélyi Lajos HM humánpolitikai föosztályvezetö vezetésével – a Honvédszakszervezet kezdeményezésére – egyeztettek a Tapolcáról átkerülö katonák lakhatási és egyéb körülményeiröl. A Heiling Ottó Hosz alelnök részvételével lezajlott július 26-i eseményen elhangzott: annak ellenére, hogy az eredeti elképzelésektöl eltérö, a Tapolcai Kiképzö Központ (TKK) Szentendrére történö áttelepítéséröl szóló döntés született, mégis, mind a városi önkormányzat, mind a Honvédelmi Minisztérium a gyors és eredményes megoldásban érdekelt. Az egyeztetésen a szaktárca humánpolitikai föosztályvezetöje hangsúlyozta: sürgös, ám mindenre – lakhatásra, iskolai és óvodai elhelyezésre – kiterjedö, mind Szentendre város, mind a HM érdekeit figyelembe vevö lépés szükségeltetik. Miután a városi vezetök tájékoztatást adtak a lehetséges megoldásokról, Radványi G. Levente alpolgármester kiemelte: szükséges, hogy áldozzon a Magyar Honvédség, a városnak pedig rövid idön belül tudnia kell, mit képes a HM felvállalni. Erdélyi dandártábornok ezt követöen részletes, a várható költségeket is magába foglaló írásos tájékoztatást kért a város vezetésétöl. Befejezésül a felmerülö albérleti és munkalehetöségekröl egyeztettek, majd a sürgetö határidök – munkakezdés és a szeptemberi nevelési év kezdete miatt – a tárgyalások folytatásában állapodtak meg.

Családi horgászverseny a Karszt-tónálImmár 12. alkalommal került megrendezésre a családi horgászverseny az MH Bakony Harckiképzö Központ törzsfönöke, Debreczeni Dániel alezredes szervezésében, a Honvédszakszervezet, a „Honvéd” Nyugdíjpénztár és több más civil szervezet támogatásával. A festöi környezet és a kellemes kikapcsolódás minden évben egyre több családot vonz a Karszt-tóhoz. Így volt ez most – július 23-án – is, amikor még a reggeli mostoha idöjárás sem rémisztette el a kilátogatók kedvét, hiszen 130 versenyzö és szurkoló érkezett a vihar ellenére, 56-an pedig még eredményesen is versengtek a különbözö kategóriákban. A csapatok a mûveltségi vetélkedön túl fizikai és ügyességi játékokban mérhették össze tudásukat. Természetesen a legjobbak értékes ajándékokat nyertek, de senki sem távozott üres kézzel, estére megérkezett a meglepetés pizza is. Mindenki kellemesen elfáradva, teli gyomorral térhetett haza, egy kiválóan eltöltött nap után.

Családi nap Tápiószecsön Immár harmadik alkalommal rendezett jó hangulatú családi napot augusztus 26-án az MH Haditechnikai Ellátó Központ (HTEK). A mintegy ezer (!!!) katona, közalkalmazott és családtag részvételével Tápiószecsön megrendezett családi- és sportnapot a Takács István vezette Hosz alapszervezet is aktívan támogatta. Megannyi kulturális- szabadidö- és sportprogram hívogatta a megjelenteket. A családi napon – többek között – a Rendörség és a Tûzoltóság is megjelent. A Hosz – Mészáros Géza, Szaulik György, Harmat Zsolt, Márkos István, Mészáros Gábor, Scheffer Roland, Szolger Csaba, Kapala Krisztián és Sándor Roland – összeállítású kispályás focicsapata a selejtezökben szépen vette az akadályokat, végeredményben pedig a tápiószecsöi és az isaszegi csapatok mögött az elökelö harmadik helyet szerezték meg.

Debreceni vizitA Bocskai István Könnyû Lövészdandár és a debreceni radarszázad vendége volt a Honvédszakszervezet vezetése július 28-án. A vizit során a helyörségparancsnok, Szûcs András Péter dandártábornok és Rácz Károly örnagy, a helyi radarszázad parancsnoka fogadta Mészáros Géza elnököt, Kepics György fötitkárt, Kun Ferenc szárazföldi haderönemi képviselöt és dr. Ujfaludi Zoltán kelet-magyarországi területi ügyvivöt. A július 28-i megbeszélésen, melyen a Hosz vezetö tisztségviselöi mellett részt vett Nyeste József százados, a helyi Hosz alapszervezet vezetöje is, a debreceni dandár életébe adott betekintést Szûcs dandártábornok. Ezt követöen Mészáros Géza elnök tájékoztatta a dandár parancsnokát a Hosz életéröl, az április 9-i rendkívüli kongresszus óta eltelt idöszak történéseiröl, a bevezetés elött álló kafetéria-rendszerrel kapcsolatos tárgyalásokról, illetve a megszûnö alakulatoknál végzett konfliktuskezelö programokról. A Hosz vezetöi ellátogattak az MH Légtérellenörzö Ezredhez tartozó közeli radarszázadhoz is. Itt a század parancsnoka, Rácz Károly örnagy és a helyi Hosz alapszervezet vezetöje, Kenyeres László törzsörmester tájékoztatta a vendégeket a katonák számára leginkább fontos ügyekröl, így – többek között – a veszélyességi pótlékok problematikáját tekintették át.

Elköszönt a föparancsnokA mindenkori államfönek kijáró díszzászlóalj várta az MH ÖLTP Zách utcai objektumában – a hivatali ideje lejártával – a Magyar Honvédségtöl elköszönö dr. Mádl Ferenc köztársasági elnököt. A Magyar Honvédség föparancsnokát – az augusztus elsejei ünnepi eseményen – empátiával rendelkezö, a katonák ügyeit minden esetben értö módon kezelö államférfinak, a költö után a „mindenség polgárának” nevezte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A hivatali ideje lejártával távozó dr. Mádl Ferenc köztársasági elnököt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter méltatta. „A föparancsnok az ország elsö polgára – az egyenlök között, aki tiszteletet jött adni, a búcsúzás alkalmából.” – mondta beszéde elején a szakminiszter. A szaktárca vezetöje – ezt követöen – kiemelte: Mádl Ferenc hivatali ideje alatt a magyar haderö megváltozott, jobb és erösebb is lett. A távozó köztársasági elnök hangsúlyozta: a Magyar Honvédség egyedi, igazán különleges módon emelkedik ki hazánk nagy létszámú testületei, szervezetei közül, ez a közösség ugyanis speciálisan fonódik össze a haza sorsával, személyesen is ezzel a közösséggel tudok a leginkább azonosulni. Mádl Ferenc beszéde végén még hozzátette: örül, hogy résztvevöje lehetett annak a politikai dialógusnak, melynek eredményeként megszületett az önkéntes haderö. Befejezésül minden katonának – külön megnevezve az MH 32. Budapest Ör– és Díszezred beosztottait – köszönetét fejezte ki Mádl Ferenc.   

Sikeres bázisnap KuponA veszprémi MH 54. Légtérellenörzö Ezred alárendeltségébe tartozó kupi radarszázad augusztus 13-án tartotta bázisnapi rendezvényét. A Császár János mérnök alezredes vezette kikülönített alegység igazán kitûnö eseménnyel örvendeztette meg a megjelent mintegy 700 (!!!) résztvevöt. A Honvédszakszervezet és a „Honvéd” Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár programjában, az SZT-68U technikai bemutatója, telepítése után már az önfeledt szórakozásé volt a föszerep. A szórakoztató programok között a legkülönbözöbb gyermekprogramok szerepeltek: volt bábszínház, musical, pónilovaglás és persze játszóház is. Emellett a katonai mûsorok, így az idegen fegyveres behatoló elfogása, a harci helikopter, a katonai egészségügyi szolgálat, a kézi fegyverek és felszerelések és a tábori mozgó konyha technikai bemutatója sem maradhatott el. Voltak még nagy közönégsikert arató sportrendezvények is, a férfi és nöi foci, valamint a dzsudó bemutató mellett – természetesen – a radarcsapatok is bemutatkoztak a szép számú közönségnek. A tombola ismét a szerencséseknek kedvezett, a sorsoláson Jáger Tibor, a Hosz nyugat-magyarországi területi ügyvivöje adta át a szakszervezet díjait.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.