2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-en történt

Hosz  |  2005. 09. 26., 12:32

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) szeptember 26-i ülésén - többek között - a haderő-átalakítás aktuális feladatairól, a szervezési intézkedések végrehajtásáról, a Hjt. módosításának helyzetéről, a Magyar Honvédség belső kommunikációjának feladatairól, valamint az új külföldi beiskolázási koncepcióról is tárgyalt a munkaadói és a munkavállalói oldal. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök mellett Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök képviselték...

Palásti Ferenc dandártábornokA HÉF szeptember 26-i ülésén a soros elnök Breuer László, a Hodosz vezető titkára, a munkaadói oldal ügyvivője Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályának vezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Mészáros Géza, a Hosz elnöke volt, a honvédelmi minisztert dr. Komor Levente, a szaktárca humánpolitikai helyettes államtitkára képviselte. Napirend előtt Szincsák Gyula, Hosz alelnök a HM tárca kafetéria-rendszerrel kapcsolatos jelenlegi álláspontjáról és az üdültetéssel kapcsolatos minisztériumi koncepcióról érdeklődött. Tián József, a CSÉSZ elnöke az október 13-i, Szolnokra kihelyezett HÉF-ülés előkészítésével kapcsolatban tett javaslatot. Erdős László a ,,Bevetési Irány 2005" gyakorlatra történő meghívást és a Végh Ferenc ny. vezérezredes rehabilitációjára eddig összegyüjtött pénzmennyiséget köszönte meg. Erdélyi Lajos dandártábornok válaszában megfogalmazta: a HM tárca eláll a kafetéria-rendszer 2006. január elsejei bevezetésétől, egyben további egyeztetést javasolt a munkaválalói oldal számára a rendszer 2007. január elsejei bevezetése előkészítése érdekében. Ezt követően, már a napirend szerint zajlott a HÉF ülése. Először Grőb János ezredes, a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökségének haderőszervezési osztályvezetője a haderő-átalakítás aktuális helyzetéről adott tájékoztatást. 

Ezután Lévai István Attila dandártábornok a HM Recreatív Üdültetési Egészségmegőrző és Rendezvényszervező Kht.-nak a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht.-ba történő beolvadásáról beszélt. A munkavállalói oldal részéről felvetett kérdésekre adott válaszokból kiderült: a közel azonos tevékenységek profilja és a meglévő struktúra mellett, a költségvetési keretszámok is a szervezetek összeolvadását indukálták. Molnár István, a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. ügyvezetője kérdésekre válaszolva kijelentette: még színvonalasabb kulturális- és sportrendezvények, tudományos tanácskozások fogják a katonák és családtagjaik, valamint a civil szféra jövőbeni kikapcsolódását, pihenését szolgálni. Az I. félévi szervezési intézkedések végrehajtásáról Palásti Ferenc dandártábornok adott tájékoztatást. A HM személyzeti főosztályvezetője az írásos anyogot kiegészítve - kérdésekre válaszolva, többek között - elmondta, hogy - a haderő-átalakítással együttjáró személyügyi kérdésekben, az érintett állomány érdekében - a személyzeti főosztály felajánlja minden társadalmi szervezet számára, hogy a szakközegek számára közvetlenül is felvethesse a katonák és közalkalmazottak megoldásra váró ügyeit. Ennél a napirendi pontnál Mészáros Géza röviden beszámolt a Hosz konfliktus-kezelő programjának állomásain lezajlott történésekről, majd a HM személyzeti főosztály számára külön is megköszönte a katona-szakszervezet számára nyújtott együttmüködő segítséget. Ezt követően Szabó József ezredes a 2329/2004. (XII.21.) Kormányhatározatból adódó feladatok II. ütemében végrehajtásra kerülő feladatokról beszélt, majd a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) módosításának helyzetéről, a 2005. szeptember 7-i Kormányülésen született döntés utáni helyzetről dr. Mátyus Ferenc ezredes adott információkat.

A HM jogi és információvédelmi főosztályvezetője kiemelte: az elmúlt időszakban négy parlamenti bizottság is napirendjére tüzte a Hjt. módosítását, ezzel alkalmasnak találta azt parlamenti vitára. Heiling Ottó, a Hosz alelnöke hozzászólásában amellett, hogy megfogalmazta és megköszönte az eredményes együttmüködést, azt is elmondta, hogy a módosítások között szereplő szolgálatteljesítési idő megállapítása számos félreértést okoz ma is a munkáltatóknak, a téma tehát további egyeztetést igényel. A HM és az MH belső kommunikációjának helyzetéről és feladatairól Szombath Csaba ezredes beszélt. A HM kommunikációs főosztályvezetője - többek között - a belső tájékoztatás, a kapcsolatszervezés, valamint a társadalmi szervezetekkel történő együttmüködés fontosságát hangsúlyozta. Elhangzott, hogy jelenleg a katonák mintegy 38%-a nem elégedett a honvédség belső kommunikációjával, fontos lenne tehát e tevékenység megújítása, a szaktárca és a társadalmi szervezetek közötti, tartalommal megtölthető együttmüködés.

A Magyar Honvédség új külföldi beiskolázási koncepciójáról Erdélyi Lajos dandártábornok, a HM humánpolitikai főosztályvezetője adott tájékoztatást. A Hosz véleményét összegző Szincsák Gyula szerint a korrekt és megalapozott összeállításban az ekvivalencia és az előmenetel kérdése további egyeztetést, szakértői tárgyaást igényel. Az ülés végén - Zsoldos Géza HÉF titkár vezetésével - az október 13-i, Szolnokon megrendezendő kihelyezett HÉF üléssel kapcsolatos teendőket egyeztették. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.