2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-en történt

Hosz  |  2005. 09. 26., 12:32

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) szeptember 26-i ülésén - többek között - a haderő-átalakítás aktuális feladatairól, a szervezési intézkedések végrehajtásáról, a Hjt. módosításának helyzetéről, a Magyar Honvédség belső kommunikációjának feladatairól, valamint az új külföldi beiskolázási koncepcióról is tárgyalt a munkaadói és a munkavállalói oldal. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök mellett Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök képviselték...

Palásti Ferenc dandártábornokA HÉF szeptember 26-i ülésén a soros elnök Breuer László, a Hodosz vezető titkára, a munkaadói oldal ügyvivője Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályának vezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Mészáros Géza, a Hosz elnöke volt, a honvédelmi minisztert dr. Komor Levente, a szaktárca humánpolitikai helyettes államtitkára képviselte. Napirend előtt Szincsák Gyula, Hosz alelnök a HM tárca kafetéria-rendszerrel kapcsolatos jelenlegi álláspontjáról és az üdültetéssel kapcsolatos minisztériumi koncepcióról érdeklődött. Tián József, a CSÉSZ elnöke az október 13-i, Szolnokra kihelyezett HÉF-ülés előkészítésével kapcsolatban tett javaslatot. Erdős László a ,,Bevetési Irány 2005" gyakorlatra történő meghívást és a Végh Ferenc ny. vezérezredes rehabilitációjára eddig összegyüjtött pénzmennyiséget köszönte meg. Erdélyi Lajos dandártábornok válaszában megfogalmazta: a HM tárca eláll a kafetéria-rendszer 2006. január elsejei bevezetésétől, egyben további egyeztetést javasolt a munkaválalói oldal számára a rendszer 2007. január elsejei bevezetése előkészítése érdekében. Ezt követően, már a napirend szerint zajlott a HÉF ülése. Először Grőb János ezredes, a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökségének haderőszervezési osztályvezetője a haderő-átalakítás aktuális helyzetéről adott tájékoztatást. 

Ezután Lévai István Attila dandártábornok a HM Recreatív Üdültetési Egészségmegőrző és Rendezvényszervező Kht.-nak a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht.-ba történő beolvadásáról beszélt. A munkavállalói oldal részéről felvetett kérdésekre adott válaszokból kiderült: a közel azonos tevékenységek profilja és a meglévő struktúra mellett, a költségvetési keretszámok is a szervezetek összeolvadását indukálták. Molnár István, a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. ügyvezetője kérdésekre válaszolva kijelentette: még színvonalasabb kulturális- és sportrendezvények, tudományos tanácskozások fogják a katonák és családtagjaik, valamint a civil szféra jövőbeni kikapcsolódását, pihenését szolgálni. Az I. félévi szervezési intézkedések végrehajtásáról Palásti Ferenc dandártábornok adott tájékoztatást. A HM személyzeti főosztályvezetője az írásos anyogot kiegészítve - kérdésekre válaszolva, többek között - elmondta, hogy - a haderő-átalakítással együttjáró személyügyi kérdésekben, az érintett állomány érdekében - a személyzeti főosztály felajánlja minden társadalmi szervezet számára, hogy a szakközegek számára közvetlenül is felvethesse a katonák és közalkalmazottak megoldásra váró ügyeit. Ennél a napirendi pontnál Mészáros Géza röviden beszámolt a Hosz konfliktus-kezelő programjának állomásain lezajlott történésekről, majd a HM személyzeti főosztály számára külön is megköszönte a katona-szakszervezet számára nyújtott együttmüködő segítséget. Ezt követően Szabó József ezredes a 2329/2004. (XII.21.) Kormányhatározatból adódó feladatok II. ütemében végrehajtásra kerülő feladatokról beszélt, majd a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) módosításának helyzetéről, a 2005. szeptember 7-i Kormányülésen született döntés utáni helyzetről dr. Mátyus Ferenc ezredes adott információkat.

A HM jogi és információvédelmi főosztályvezetője kiemelte: az elmúlt időszakban négy parlamenti bizottság is napirendjére tüzte a Hjt. módosítását, ezzel alkalmasnak találta azt parlamenti vitára. Heiling Ottó, a Hosz alelnöke hozzászólásában amellett, hogy megfogalmazta és megköszönte az eredményes együttmüködést, azt is elmondta, hogy a módosítások között szereplő szolgálatteljesítési idő megállapítása számos félreértést okoz ma is a munkáltatóknak, a téma tehát további egyeztetést igényel. A HM és az MH belső kommunikációjának helyzetéről és feladatairól Szombath Csaba ezredes beszélt. A HM kommunikációs főosztályvezetője - többek között - a belső tájékoztatás, a kapcsolatszervezés, valamint a társadalmi szervezetekkel történő együttmüködés fontosságát hangsúlyozta. Elhangzott, hogy jelenleg a katonák mintegy 38%-a nem elégedett a honvédség belső kommunikációjával, fontos lenne tehát e tevékenység megújítása, a szaktárca és a társadalmi szervezetek közötti, tartalommal megtölthető együttmüködés.

A Magyar Honvédség új külföldi beiskolázási koncepciójáról Erdélyi Lajos dandártábornok, a HM humánpolitikai főosztályvezetője adott tájékoztatást. A Hosz véleményét összegző Szincsák Gyula szerint a korrekt és megalapozott összeállításban az ekvivalencia és az előmenetel kérdése további egyeztetést, szakértői tárgyaást igényel. Az ülés végén - Zsoldos Géza HÉF titkár vezetésével - az október 13-i, Szolnokon megrendezendő kihelyezett HÉF üléssel kapcsolatos teendőket egyeztették. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.