2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, információk, közérdekű közlemények

Hosz  |  2005. 09. 30., 21:07

 Fórum a székesfehérvári alakulatoknál

 

Szeptember 23-án a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnoksága (MH SZFP) alárendeltségébe tartozó székesfehérvári katonai szervezeteknél tartott aktuális tájékoztatót a Hosz elnöke. A mintegy száz hivatásos és szerzödéses katona elött megrendezett fórumon Mészáros Géza mellett Kun Ferenc haderönemi képviselö, Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivö, Németh Péter munkavédelmi ügyvivö, Oláh Gábor szárazföldi haderönemi titkár, László Imre ellenörzö bizottsági tag, valamint Bognár Balázs és Mihályi Attila helyi alapszervezeti vezetök is résztvettek.

 

 

Családi nap a légierönél

 

Szeptember 17-én rendezték meg a Hosz Veszprém megyei Nyugállományú Alapszervezetének elsö családi napját a Veszprémi Honvéd Sportegyesület sportkomplexumában. A rendezök mindent elkövettek, hogy az esemény rangos színfoltként szerepeljen a város más kulturális rendezvényei között. Nem titkolt céljuk volt a hagyományteremtés, valamint az alapszervezet négy hónappal ezelötti megalakulásának ünneplése is.

 

Kaptur József repülö alezredes az alapszervezetnek ajándékozta a Hosz selyemzászlaját, amit még hat évvel ezelött kaptak a Hosz központi vezetöségétöl, hogy méltóképpen képviseljék a nemzetközi sportversenyeken egyik fö támogatójukat, a Hosz-t. Ezt Oláh József ny. repülö alezredes vette át és biztosított mindenkit arról, hogy a továbbiakban alapszervezetük minden eseményének megbecsült ékessége lesz ez a zászló. A vendégek között köszönthették Mészáros Gézát, a Hosz elnökét, Kása Lászlót, a Nyugállományú Tagozat elnökét, Andor Tamást, a légierö haderönemi képviselöjét, valamint Szûcs Pál ezredest, a veszprémi Légtérellenörzö Ezred parancsnokát és Futó László ezredest, az ugyancsak veszprémi Logisztikai és Támogató Ezred parancsnokát, aki egyben aktív szereplöje volt a Hosz-VHS (Veszprémi Honvéd Sportegyesület) fociderbijének is.

 

A nap folyamán már bátrabban hangsúlyozták, hogy a rendezvényt hagyományteremtö céllal is szervezték, ami természetesen a kritikusok szerint is jól sikerült. Kérdésünkre felelve Bence Zsolt ny. repülö százados, az alapszervezet vezetöje kiemelte, hogy az évnek még korántsincs vége, mert feladat van böven. Meg kell találni az átszervezéseket követöen „eltûnt”, volt Hosz tagokat, valamint kiemelt feladatként kezelik a megszûnö Tapolcai Kiképzö Központ nyugállományba vonuló Hosz tagjainak „felkarolását”.

 

 

Beteglátogatóban Lakos Péternél

 

A hosszú ideje súlyos beteg Lakos Pétert látogatta meg Mészáros Géza elnök és Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivö. A Hosz szárazföldi haderönemi képviselö-helyettesének, a tapolcai alapszervezet vezetöjének ajándékot és emléktárgyat nyújtott át a szakszervezet vezetöje. A gyógykezelésböl származó nehézségek enyhítése és a teljes gyógyulás elösegítése érdekében a szárazföldi haderönem és a Hosz külön személyre szóló ajándékkal is támogatta a hatgyermekes család mindennapjait. A szeptember 21-i látogatáson Ködbaum József helyettes alapszervezeti vezetö is résztvett.

 

 

Felszámolás közben

 

A haderö-átalakítás következtében hamarosan bezáródnak a Tapolcai Kiképzö Központ (TKK) laktanyakapui. A tennivalókról Matuz István ezredes és Mészáros Géza szeptember 21-én folytatott megbeszélést. A TKK parancsnoka és a Hosz elnöke egyeztetésén az alakulat felszámolásával kapcsolatos helyzetröl, a hivatásos és a szerzödéses katonák megváltozott élethelyzetéröl és a fennálló problémák megoldási lehetöségeiröl esett szó. Elhangzott: a Honvédszakszervezet továbbra is minden töle telhetöt megtesz az érintett katonák érdekében.

 

 

Fórum volt Medinán

 

Az MH 54. Veszprém Légtérellenörzö Ezred réskitöltö és kiképzö századánál tartott szakszervezeti tájékoztatót a Hosz elnöke.

 

A légierö haderönem által összeállított – „a fokozottan veszélyes, valamint az egészségkárosító beosztások köréröl, az azokhoz kapcsolódó részletes, valamint a csökkentett napi szolgálati idöre vonatkozó szabályokról szóló 30/2004. HM rendelet módosításáról” szóló – HM rendelet tervezetének véleményezése tárgyában. A Hosz munkavédelmi ügyvivöje, valamint a légierö haderönem képviselöi vitatták meg az általuk készített javaslatokat, melyet tisztázott formában küldtek fel a központi irodába. Ezt követöen az alapszervezet titkára és a munkavédelmi ügyvivö szakmai bejárás keretében megtekintette a Harcálláspontot és az „Oborona” radarállomást. Az üzemeltetöktöl szerzett ismereteket föleg a képernyös munkahelyekkel és a veszélyes munkakörökkel kapcsolatos vitákban használják majd fel.

 

Az ezt követö fórumon Mészáros Géza Hosz elnök röviden tájékoztatta a megjelent állományt a rendkívüli kongresszus óta eltelt idöszakban végzett munkáról. Ezt követöen kitért a kft-vel kapcsolatos kérdésekre. Szólt még többek között a kafetéria rendszerröl, a Hjt. módosításáról, a tárgyi- és környezeti feltételrendszerröl, valamint az üdültetési koncepcióról is.

 

 

Konfliktuskezelés Recsken

 

Recskre is eljutott az „elbocsátó szép üzenet”. Az MH HEK helyi Mûszaki Harcanyagraktárát ugyanis a szervezési intézkedés szeptember elsejei kezdönappal kivonta a hadrendböl. Miután Kapi Péter örnagy, az alakulat parancsnoka fogadta a Hosz megjelent tisztviselöit - Besenyei Csaba haderönemi elnökségi tagot, dr. Ujfaludi Zoltán kelet-magyarországi területi ügyvivöt, és Jakubik András, logisztikai haderönemi titkárt – a helyszínen konfliktuskezelö fórumot tartottak az érintetteknek. A tájékoztatót követöen elöbb plénumon, majd egyéni beszélgetés keretében adott válaszokat a felvetett kérdésekre Jakubik András és dr. Ujfaludi Zoltán. A rendezvényt követöen a helyi parancsnok megköszönte a segítséget és elmondta: komolyan számít a Honvédszakszervezet támogatására a jelenlegi nehéz helyzetben.

 

Támogatni kell a profilbövítést

 

Györössy Ferenc vezérörnagy, az MH szárazföldi parancsnoka és Mészáros Géza, a Hosz elnöke szeptember elsején kölcsönösen tájékoztatták egymást a szervezeteiknél zajló folyamatokról. A székesfehérvári találkozón a szárazföldi haderönem parancsnoka – többek között – kijelentette: támogathatónak és hasznosnak tartja a Honvédszakszervezet profilbövítést célzó törekvéseit.

 

A Hosz elnökének kezdeményezésére lefolytatott megbeszélésen – többek között – a szárazföldi haderönemnél lezajlott konfliktuskezelö programok eredményességéröl, hasznosságáról, illetve személyügyi kérdésekröl volt szó.

 

 

Fórumon a székesfehérvári pénzügyeseknél

 

Az áprilisi rendkívüli választmányi ülés óta – melyen új tisztségviselöket választottak a Honvédszakszervezet küldöttei – több tucatnyi bemutatkozó látogatáson vett részt Mészáros Géza elnök vezetésével az irányító testület. Szeptember 12-én a Hosz háromfös delegációja a HM 2.sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságát kereste fel.

 

Székesfehérvárott, a HM 2.sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságán Tóth Zoltán ezredes, a szervezet igazgatója, és helyettese, Zóka József ezredes fogadta Mészáros Géza elnököt, Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi-, és Hortobágyi Tibor jogi ügyvivöt. A Hosz elnöke tájékoztatta vendéglátóit az április óta eltelt idöszak változásairól, a szakszervezet tevékenységéröl. Elmondta, hogy az érdekvédök számos készülö jogszabályt is véleményeztek: így szakértöik állást foglaltak a Hjt. módosításával kapcsolatosan, és véleményezték a kafetéria rendszer koncepcióját is. Ismertették a Hosz belsö struktúráját, az élet diktálta szervezeti módosítás szükségességét.

 

Tóth Zoltán, a HM 2. sz. TPSZI igazgatója az ellátórendszer átalakításáról tájékoztatta a Honvédszakszervezet képviselöit.

 

A szakszervezeti vezetök ezt követöen fórumon találkoztak a HM 2.sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság munkatársaival.

 

 

Személyi beszélgetések

 

Szeptember 7-én elkezdödtek a MH Híradó és Informatikai Parancsnokság (MH HIP) Alföldi Híradó és Informatikai Föközpont (Szolnok) állományának létrehozásához szükséges személyi beszélgetések.

 

A  Szolnokon végrehajtott személyi beszélgetést az MH HIP (Nagytarcsa) parancsnoka, Horváth Ferenc dandártábornok vezette le. A személyi állomány a szárazföldi és légierö parancsnokság alárendeltjeitöl (Szolnok, Cegléd, Kecskemét, Eger, Debrecen, Hódmezövásárhely, Szentes) érkezett. Az elsö napon 84 fövel, míg a második napon 41 fövel folytattak le személyi beszélgetést, melyeken a Honvédszakszervezetet dr. Ujfaludi Zoltán kelet-magyarországi és Jakubik András budapesti területi ügyvivök képviselték.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.