2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mit jelent a fúzió?

Hosz  |  2005. 09. 30., 21:21

Kapcsolódást a nemzetközi szakszervezeti mozgalomhoz

 

A LIGA Szakszervezetek széleskörû nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. 1993 óta tagja az ICFTU-nak, a Nemzetközi Szak-szervezeti Szövetségnek, rendszeresen vesz részt a koordinációs bizottsági üléseken és a szervezet projektjeiben.

1995 óta tagja az ETUC-nak, az Európai Szakszervezeti Szövetségnek. Negyedévi rendszerességgel vesz részt a Végrehajtó Bizottság ülésein, az Irányító Hatóság és több bizottság munkájában, valamint a szervezet által rendezett tanfolyamokon. A szövetség az Európai Bizottság partnere, így az Európai Unió formálódó szabályozását is figyelemmel kísérheti, illetve alakíthatja.

A LIGA 1997 óta tagja az OECD országok tanácsadó bizottságának, a TUAC-nak, ahol a plenáris üléseken és a regionális konferenciákon vesz részt. Szintúgy tagja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek, az ILO-nak, amely szervezet nem csak irányelveket ad ki, de figyelemmel kíséri, hogy az adott ország mennyire tartja be azokat. A nemzetközi kapcsolatok egyrészt tapasztalatcserére adnak alkalmat, másrészt lehetövé teszik, hogy a hazainál szélesebb körû szociális párbeszédben vegyen részt a szervezet, például véleményét kifejthesse az európai munkáltatói vagy közalkalmazotti szövetség elött. A nemzetközi kapcsolatok a szolidaritás vállalását jelentik, a konfliktusok esetén nemzetközi segítséget, ráhatást, lobbyzást, nyomásgyakorlást.

 

Kapcsolódást az országos érdekegyeztetéshez

 

A LIGA részt vesz az Országos Érdekegyeztetö Tanácsban és annak összes szakbizottságában, így részletesen tárgyalhat a munkajog, a bér, a foglalkoztatás, a nyugdíjrendszer, a szakképzés, a felnöttképzés, az informatika stb. témákról, alakíthatja az egyes szakpolitikát.

Másrészt bizonyos - elsörendûen fontos - kérdések eldöntésénél, például a minimálbér esetében, nem lehet döntést hozni a szakszervezeti oldal egyetértése nélkül, tehát megkerülhetetlen tényezö.

Ezen túl tagja a hosszú távú stratégiai kérdésekröl eszmét cserélö Gazdasági és Szociális Tanácsnak is.

 

Kapcsolódást a megyei és regionális fórumokhoz

 

A hazai szociális párbeszéd egyéb fórumain is meghatározó tényezö a LIGA. A Megyei Munkaügyi Tanácsok munkájában a konföderációk jelölése alapján lehet részt venni, és döntéseket hozni a decentralizált aktív munkaeröpiaci eszközökröl, a különbözö támogatásokról és fejlesztésekröl.

A LIGA részt vesz a Nemzeti Fejlesztési Terv kidolgozásában és a végrehajtását ellenörzö Monitoring Bizottságaiban, amely középtávú strukturális fejlesztéseket hajt végre egyes, esetenként a szakszervezetek által is megpályázható projekteken keresztül.

A határokon is átnyúló regionális együttmûködésnek is aktív résztvevöje a LIGA, amely fórumokkal, rendezvényekkel járul hozzá egy-egy térség vagy kistérség együttmûködésének fejlesztéséhez.

 

A tagjai közötti kapcsolatok fejlesztését

 

A LIGA Szakszervezetek a megalakulása utáni évben kialakította tanácsadó és oktatási szervezetét, amely tagszervezetei részére ingyenesen biztosított szakmai és jogi tanácsadást, rendszeres oktatást. Ma a jogi tanácsadás már az interneten keresztül is elérhetö, a szervezetre és a hazai munkaügyi kapcsolatokra vonatkozó alapvetö információkkal együtt. A tagszervezetek számára biztosított jogi képviselet pedig számos megnyert perrel büszkélkedhet, így gazdag tapasztalatokkal rendelkezik.

A LIGA tavaly közel 40 oktatást szervezett ágazatai és tagszervezetei számára, és megalakulása óta több tucat kiadványt adott ki, melyek közül a legújabb sorozatként jegyzett Szakszervezeti Kiskönyvtár a 10. füzetét jelentette meg.

A LIGA rendszeres konferenciákat, találkozókat is szervez, hogy tagszervezetei számára biztosítsa a személyes találkozókat egy-egy terület legismertebb szakértöjével. Mindezeken kívül a LIGA központilag szerzett be eszközöket, hogy tagszervezetei a legmodernebb információs és kommunikációs technológiák segítségével tudjanak kommunikálni egymással, munkáltatójukkal vagy fenntartójukkal.

Mindezek az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a tagszervezetek közötti szolidaritás erösödjön, a tagszervezetek felkészültsége lehetövé tegye a munkavállalók hatékonyabb védelmét és a szakszervezetek nagyobb beleszólását a munkaügyi kapcsolatok, és ezen keresztül az ország ügyeibe.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.